bron: ESA/Wikimedia

Impulsiviteit, hoe verschillen man en vrouw hierin?

Dat mannen van Mars komen en vrouwen van Venus is een veel gebruikt spreekwoord. Maar waar komt het precies vandaan? Welnu, het verhaal van Mars en Venus komt eigenlijk neer op het feit dat ooit mannen allemaal op de planeet Mars woonden, en dingen op hun manier deden. Terwijl de vrouwen op planeet Venus woonden en ook hun eigen dingen op hun eigen manier deden.

De mannen van de planeet Mars ontdekten na verloop van tijd de vrouwen van planeet Venus en al gauw werden ze verliefd, waarna ze het ruimtereizen uitvonden zodat ze naar hun vrouwen toe konden vliegen. De liefde was groot tussen de bewoners van Mars en Venus en ze genoten ten volste van elkaars gezelschap. Ze begrepen dat ze verschilden van elkaar maar goed met die verschillen omgaan. Ze konden elkaar respecteren, begrijpen en naar waarde schatten. Dat zorgde ervoor dat ze jarenlang in liefde en harmonie samen konden leven.

Mannen komen van Mars

Foto: bron  ESA – CC BY-SA 3.0-igo

Toch besloten ze om samen naar de aarde te vliegen, om een planeet voor hen beiden te hebben en daar zij aan zij te gaan leven op gemeenschappelijke grond. In het begin was alles prachtig en mooi, maar met de tijd vergaten zowel de mannen als de vrouwen dat ze van verschillende planeten kwamen. Vanaf dat moment ontstond er onbegrip tussen man en vrouw. De frustratie door de andere sekse werd veroorzaakt door het feit dat ze deze belangrijke waarheid vergeten waren. Ze verwachtten dat de andere sekse meer op hen leek en zich op een zelfde manier gedroeg. Mannen en vrouwen vielen beide in die zelfde. Ze wilden dat de andere sekse hetzelfde wilde en voelde.  

Oké, of dat verhaal nu 100% wetenschappelijk bewezen is, dat is te betwijfelen. Maar we kunnen er wel wat lessen uit trekken. De verschillen op het vlak van communicatie zijn bijvoorbeeld wel gebleken. Maar verschillen we nu écht zo veel?

Impulsiviteit

Beter bekend als: Aandrijvend/ In een opwelling/ onbezonnen/ ongedwongen/ spontaan. Of terwijl handelen zonder daar eerst over na te denken. We lachen vaak omdat vrouwen nogal impulsief zijn met hun aankopen tijdens het shoppen omdat ze geneigd zijn de nieuwe trends te volgen, terwijl mannen impulsief op vlak van risico’s nemen. Zoals bijvoorbeeld bij zaken als casino’s en weddenschappen. Onderzoek toont aan dat hoe hoger het testosteron gehate, hoe meer zelfoverschatting er plaatsvindt en hoe meer sprake er is van hoogmoed. Mannen durven over het algemeen meer geld in te zetten, en zijn er dan ook vaak sneller doorheen.

Toch is impulsiviteit niet altijd een slechte eigenschap. Want juist omdat mannen meer risico’s durven nemen, lopen zij ook kans op de meeste winst. Mannen maken gemiddeld gezien dan ook meer winst dan vrouwen. Maar dit zorgt er aan de andere kant voor, dat mannen ook te maken krijgen met de grootste verliezen. Dus, het is geen slecht idee om de volgende keer de mening van je vrouw of partner in overweging te nemen als je nog eens ‘een gokje waagt’. Vrouwen gaan nu eenmaal anders te werk, zij kiezen eerder voor de zekerheid dan voor het risico. Ze gaan langzamer en meer berekend aan het werk. Al hangt dat uiteraard van persoon tot persoon af. Desondanks is gebleken dat bewust nadenken niet altijd leidt tot de beste beslissing, want de verwerkingscapaciteit van ons eigen bewustzijn is vele kleiner dan dat van ons onderbewustzijn. Hierdoor bevestigd het onderzoek van de Nederlandse Maurits van den Noort, dan impulsieve actie soms eigenlijk wel de beste actie is. Omdat we dan doen wat we eigenlijk diep van binnen hadden willen doen in de eerste plaats.

Vaak denken we bij het woord impulsiviteit ook meteen aan iemand die wild en ondoordacht door het leven gaat. Zonder al teveel na te denken, of rekening te houden met anderen. Maar je hoeft niet echt niet altijd op die manier te kijken naar deze eigenschap. Er is namelijk een groot verschil tussen tussen impulsief zijn of roekeloos zijn. Bij dat laatste denk je dan vooral aan het oversteken van de straat zonder eerst naar allebei de kanten te kijken. Impulsief zijn hoeft daarom niet persé iets slechts zijn, je kunt het ook zien als iets spontaans in jezelf. Het leven nemen zoals het komt en er iets actiefs mee doen, zelf de touwtjes in handen nemen. Het wordt pas roekeloos of problematisch als de consequenties van je impulsieve daden in negatieve zin nog lang te voelen zijn. Toch, kan een teveel aan impulsiviteit tot veel stress leiden. Veel geluk om je daar tegen te wapenen. Met de chocolade tip kunnen we je alvast behelpen. 

Kortom man en vrouw verschillen wel degelijk in het impulsieve, al heeft karakter, opvoeding en omgeving daar ook wel veel mee te maken. Het belangrijkste is dat zowel bewoners van Venus als van Mars een manier vinden om samen te werken. Omdat dat het belangrijkste aspect blijkt te zijn als je samen in harmonie wilt blijven leven. Als het even botst in de communicatie tussen Venus en Mars kan je er altijd wat extra werk van maken om even nader tot elkaar te komen. Geniet in de tussentijd volop van je impulsiviteit.

Geniet van het impulsief zijn!

Foto: bron Jason Clendenen – CC BY-SA 4.0

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.