Je dacht dat het de liefde van je leven was.

Je dacht misschien dat je de rest van je leven met die persoon zou doorbrengen. En dan is het uit, de relatie is voorbij. Kun je vrienden blijven met je ex?

Relatie voorbij

Als je relatie voorbij is, wordt de persoon waar je een tijd dag en nacht mee om bent gegaan en die waarschijnlijk de belangrijkste persoon in je leven was opeens een soort gewone kennis, iemand die je in het verleden goed kende maar die vanaf dan geen bijzondere plaats meer in je leven zal innemen. Voor sommigen is dat heel moeilijk, zeker als de relatie door de ander is beëindigd. Om iemand niet helemaal uit het oog te raken proberen veel exen vrienden te worden.

Zou het nog goedkomen?

Een belangrijke reden om vrienden te willen blijven is de hoop dat het toch nog goed komt, vaak tegen beter weten in. Uit onderzoek is gebleken dat het overgrote deel van relaties die weer nieuw leven ingeblazen wordt, meestal weer stuklopen om dezelfde reden als de eerste keer.

Vrienden blijven

Relaties eindigen vaak niet in de beste sfeer. Bovendien wordt de meerderheid van de relaties verbroken door één van de twee en maar zelden door allebei. Maar misschien kan je ondanks dat toch nog goed met elkaar opschieten.  Dan lijkt het best logisch om vrienden te blijven met iemand met wie je zo close bent geweest. Toch zitten hier vaak een aantal haken en ogen aan.

Wat voor vriendschap wordt het?

In het geval de één de relatie heeft beëindigd, kan het voor de ander een reden te zijn vrienden te blijven in de hoop dat het toch weer goed komt. Het kan ook zo zijn dat degene die de relatie heeft verbroken zich schuldig voelt en daarom voorstelt elkaar te blijven zien. Dat is allebei geen goede basis voor een vriendschap. En wat voor vriendschap wordt het dan? Gaan jullie af en toe samen uit of worden jullie vrienden die elkaar al hun intiemste gevoelens toevertrouwen?

Nieuwe relatie

Vrienden blijven met je ex kan je ook hinderen om nieuwe mensen te ontmoeten en een nieuwe relatie te beginnen. Ook voor een nieuwe relatie is een hechte band met je ex niet altijd een voordeel. Bovendien, kan je echt oprecht blij zijn voor je ex als deze een nieuwe relatie begint, zonder jaloezie?

Verslavend

Een relatie met je ex kan verslavend zijn. Ook al weet jij en iedereen om je heen dat het nooit een gelukkige relatie zal worden, toch laat de ander het niet toe dat je van hem of haar loskomt. Zo’n schadelijke relatie kun je het beste in één keer afkappen.

Een vriendschap met je ex is gedoemd te mislukken

Een vriendschap met je ex heeft dus een grote kans te mislukken en zal je vaker ongelukkig dan gelukkig maken.

Social Media

Het is tegenwoordig ook heel gemakkelijk en verleidelijk om weer in contact te komen met exen die je uit het oog bent verloren op sites als Facebook, Hyves en Linkedin of andere social media. De verleiding kan groot zijn je ex na te trekken en eens een mailtje te sturen. Maar probeer de gevolgen te overzien voor je hier aan gaat beginnen.

Een paar tips:

– het is geen goed idee om vrienden te blijven met je ex als één van beiden nog hoopt dat het goed komt

– wees eerlijk over je gevoelens, en waarom je vrienden wilt blijven

– blijf geen vrienden als je er vooral achter wil komen waarom het niet goed is gegaan en wil blijven analyseren

– vriendschap is niet verstandig als er nog lichamelijke aantrekkingskracht is en jullie moeite hebben de vriendschap platonisch te houden

– het is niet goed als de vriendschap met je ex je tegenhoudt om te gaan daten of nieuwe mensen te ontmoeten

– houd geen contact als je de gedachte dat je ex verliefd wordt op iemand anders niet aankunt en je diep ongelukkig en heel jaloers maakt

– probeer niet emotioneel afhankelijk van hem/haar te worden, en als je in de put zit het liefst naar je ex wilt rennen

– word geen vrienden als het je op welke manier dan ook hindert om door te gaan met je leven.