bevriend blijven met ex
Photo by Joshua Ness

Vrienden blijven met je ex, kan dat?

Je dacht dat het de liefde van je leven was.

Je dacht misschien dat je de rest van je leven met die persoon zou doorbrengen. En dan is het uit, de relatie is voorbij. Kan je vrienden blijven met je ex?

Relatie voorbij

Als je relatie voorbij is, wordt de persoon waar je een tijd dag en nacht mee om bent gegaan en die waarschijnlijk de belangrijkste persoon in je leven was opeens een soort gewone kennis, iemand die je in het verleden goed kende maar die vanaf dan geen bijzondere plaats meer in je leven zal innemen. Voor sommigen is dat heel moeilijk, zeker als de relatie door de ander is beëindigd. Om iemand niet helemaal uit het oog te raken proberen veel exen vrienden te worden.

Zou het nog goed komen?

Een belangrijke reden om vrienden te willen blijven is de hoop dat het toch nog goed komt, vaak tegen beter weten in. Uit onderzoek is gebleken dat het overgrote deel van relaties die weer nieuw leven ingeblazen wordt, meestal weer stuklopen om dezelfde reden als de eerste keer.

Vrienden blijven met je ex?

Relaties eindigen vaak niet in de beste sfeer. Bovendien wordt de meerderheid van de relaties verbroken door één van de twee en maar zelden door allebei. Maar misschien kan je ondanks dat toch nog goed met elkaar opschieten.  Dan lijkt het best logisch om vrienden te blijven met iemand met wie je zo close bent geweest. Toch zitten hier vaak een aantal haken en ogen aan.

Wat voor vriendschap wordt het?

In het geval de één de relatie heeft beëindigd, kan het voor de ander een reden te zijn vrienden te blijven in de hoop dat het toch weer goed komt. Het kan ook zo zijn dat degene die de relatie heeft verbroken zich schuldig voelt en daarom voorstelt elkaar te blijven zien. Dat is allebei geen goede basis voor een vriendschap. En wat voor vriendschap wordt het dan? Gaan jullie af en toe samen uit of worden jullie vrienden die elkaar al hun intiemste gevoelens toevertrouwen?

Nieuwe relatie?

Vrienden blijven met je ex kan je ook hinderen om nieuwe mensen te ontmoeten en een nieuwe relatie te beginnen. Ook voor een nieuwe relatie is een hechte band met je ex niet altijd een voordeel. Bovendien, kan je echt oprecht blij zijn voor je ex als deze een nieuwe relatie begint, zonder jaloezie?

Verslavend

Een relatie met je ex kan verslavend zijn. Ook al weet jij en iedereen om je heen dat het nooit een gelukkige relatie zal worden, toch laat de ander het niet toe dat je van hem of haar loskomt. Zo’n schadelijke relatie kun je het beste in één keer afkappen.

Vrienden blijven met je ex is gedoemd te mislukken

Een vriendschap met je ex heeft dus een grote kans te mislukken en zal je vaker ongelukkig dan gelukkig maken.

Social Media

Als je vrienden bent, dan ben je meestal ook bevriend op sociale media. Kan je het aan om je ex te zien met zijn of haar nieuwe liefde? Als je denkt van niet. Ontvriend of ontvolg je ex dan. Desnoods tijdelijk. Tot je het wel aan kan.

Het is tegenwoordig ook heel gemakkelijk en verleidelijk om weer in contact te komen met exen die je uit het oog bent verloren op sites als Facebook, Hyves en Linkedin of andere social media. De verleiding kan groot zijn je ex na te trekken en eens een mailtje te sturen. Maar probeer de gevolgen te overzien voor je hier aan gaat beginnen.

Een paar tips:

 • het is geen goed idee om vrienden te blijven met je ex als één van beiden nog hoopt dat het goed komt.
 • wees eerlijk over je gevoelens, en waarom je vrienden wilt blijven
 • blijf geen vrienden als je er vooral achter wil komen waarom het niet goed is gegaan en wil blijven analyseren
 • vriendschap is niet verstandig als er nog lichamelijke aantrekkingskracht is en jullie moeite hebben de vriendschap platonisch te houden
 • het is niet goed als de vriendschap met je ex je tegenhoudt om te gaan daten of nieuwe mensen te ontmoeten
 • houd geen contact als je de gedachte dat je ex verliefd wordt op iemand anders niet aankunt en je diep ongelukkig en heel jaloers maakt
 • probeer niet emotioneel afhankelijk van hem/haar te worden, en als je in de put zit het liefst naar je ex wilt rennen
 • word geen vrienden als het je op welke manier dan ook hindert om door te gaan met je leven.

 1. Tja, na een relatie van 7 jaar was mijn relatie ook opeens voorbij. Hij was verliefd geworden op iemand van zijn werk. Maar hij wilde wel vrienden blijven. Omdat het best een schok was dat het zo plotseling uit was vond ik dat een goed idee. Had ik teminste nog iets. Dus ik deed naar hem toe of alles ok was en ik hem niks kwalijk nam. Maar dat hield ik dus niet lang vol. Na een paar maanden voelde ik me gewoon vreselijk depri. Ik denk dat ik beter gewoon flink pissig had kunnen worden dat mn ex me gewoon zo maar in de steek liet. Toen ben ik meer afstand gaan houden en ik denk inderdaad dat je ex niet iemand is waar je vrienden mee moet willen zijn. Zeker niet zo vlak na het uitmaken.

 2. Of je vrienden wilt blijven doet er niet zo veel toe als je ook kinderen hebt. Je zult wel moeten als je niet wilt dat iedere ontmoeting in de sfeer van een kouwe oorlog verloopt. Of het ook kan? blijft moeizaam denk ik.

 3. Haaaai, ik vind van niet dus. Heb zelf geen ex waar ik vrienden mee wil blijven. Maar mijn vriend zijn ex probeert om vrienden te blijven met haar ex, mijn vriend. Ik heb het idee dat ze toch hoopt dat het ooit nog eens goed komt. En ik heb geen zin om telkesn over mijn schouder te moeten kijken. Mijn vriend zegt dat ik nergens bang voor hoef te zijn. Dat hij niks meer voor haar voelt. Maar toch….

 4. Tis bij mij net een paar dagen uit. Hij zei wil voor nu goeie vrienden blijven en misschien later als jij ook beter weet wat je wilt met je leven opnieuw proberen. Als ik dat ook wil. Nu naar paar dagen lijkt mijn gevoel sterker te zijn geworden. Wil hem nu gwn bij me hebben.

 5. Het is wel mogelijk. Mijn ex en ik zijn nog steeds goede vrienden. We hebben zelfs nog steeds samen het bedrijf waar we mee zijn gestart tijdens ons huwelijk. We hebben nooit vaak ruzie gehad, de vlam was gewoon uit…. We hebben inmiddels allebei een andere relatie en dat gaat prima samen.

 6. hallo,

  Ik heb een kleine vraag: mijn man heeft weer contact met zijn ex vriendin, wat 5 jaar geleden is uit gegaan.
  maar mijn man heeft nog gevoelens voor haar.
  ze willen weer een vriendschap opbouwen.

  Nu zeggen ze wel het word niks meer, maar je weet maar nooit, wat niet is kan nog komen.
  En een nieuwe vriendschap is toch het begin van iets?

  Hebben jullie tips hoe ik hiermee kan omgaan? of ik het gewoon maar moet accepteren of niet?

  1. Hi Jessica,

   Ja lastig. Exen blijven vaak een speciale plek innemen. Het zou kunnen dat het alleen bij vriendschap blijft als ze daar allebei genoegen mee nemen. Maar je weet niet wat de bedoelingen van die ex-vriendin zijn. Niet leuk voor jou.
   Als je het contact gaat verbieden of tegenwerken dan drijf je ze misschien extra naar elkaar toe of gaan ze stiekem contact hebben. Ik denk dat je die vriendschap het beste kan accepteren, maar het wel een beetje in de gaten moet houden. Zolang je man er open en eerlijk over is, zal er weinig aan de hand zijn. Maar als je je man erop betrapt dat hij dingen of ontmoetingen voor je achter houdt, dan is dat geen goed teken en zou ik hem er meteen op aanspreken.

 7. Ik vind het mogelijk, mijn ex en ik zijn nog steeds vrienden en kunnen samen nog eens lachen. Vind ik wel positief, want je hebt die persoon graag gezien omdat je hem voor de eerste reden leuk vindt …

 8. Ik ben ook nog steeds vrienden met me ex, en zou het ook niet erg vinden als ze met andere jongens is, maar het doet nog wel pijn in me hart als ze voor me neus met een ander zoent!!!!!

 9. Ik heb nog contact met me ex via app en telefonisch. Het is net 2 maanden uit en we wonen ver van elkaar ( wel Nederland ). Ze zegt dat ze tijd nodig heeft om haar zelf weer te vinden. En eigenlijk aangeeft dat ze er klaar mee is en dat ik ook verder moet gaan met me eigen leven. Toch hebben we nog contact. Wat betekent dit?

  1. Nou Sjaak, wat het precies betekent weet alleen zij. Maar het klinkt wel alsof je haar beter een tijdje met rust kan laten. Antwoord als ze iets vraagt, maar zoek verder geen contact. Zo kom je erachter dat ze het echt meent en geef je haar de kans om jou te missen. Misschien neemt ze dan zelf weer contact op.
   Succes ermee.

 10. Heb na een relatie van 15 jaar de relatie met m’n ex verbroken. Dit heb ik juist gedaan omdat ik van hem hield. We liepen in onze relatie steeds weer tegen dezelfde dingen aan.
  Op een goede dag zei hij iets, waardoor ik het ineens wist. Als ik het nu niet uitmaak, maak ik het nooit uit en blijven we maar steeds op dezelfde manier doorgaan.
  We zijn nu drie jaar verder en zijn echt goede vrienden van elkaar. Hij heeft inmiddels een nieuwe relatie, zij weet van mij een heeft er (tot nu toe) geen problemen mee. Ik heb intussen ook wat relaties gehad en heb besloten nu maar eerst een goede relatie met mijzelf aan te gaan.
  Kortom, ik weet dat vriendschap met je ex mogelijk is, maar niet zo lang één van de twee nog hoopt op een hereniging.

 11. Je stelling dat vrienden blijven met je ex geen goed idee is vind ik te stellig. Vroeger dacht ik dat ook, maar mijn ervaring leert me inmiddels anders. Begin dit jaar ontmoette ik op een dansfeestje een leuke vrouw op wie ik op slag verliefd werd. Ze was van hetzelfde bouwjaar en uit alles bleek dat ook zij stapelverliefd was op mij. Bij de eerste ontmoeting zei ik tegen haar dat ik een enorme klik voelde, maar dat ik een beetje bang was voor verplichtingen die een relatie met zich meebrengt. Dan gaan we toch gewoon alleen maar leuke dingen doen? was haar spontane reactie. Nadat we inderdaad een paar maanden alleen maar leuke dingen hadden gedaan, maakte ze opeens de “verkering” uit. Ze vond dat ze een veel te druk leven had voor een relatie en wilde alleen verder. Ik was overdonderd en vroeg of ze dan wel vrienden met me wilde blijven. Er waren immers zoveel dingen die we leuk vonden om samen te doen (sauna, dansen, uit eten gaan, bioscoop, masseren, etc), dat ik het zonde vond om ons contact te verbreken. Ze was het met me eens en nu zijn we nog steeds vrienden. Naast haar heb ik nog andere vrienden en vriendinnen (waaronder twee andere exen) en daar ben ik heel zuinig op, want echte vrienden zijn kostbaar realiseer ik me steeds vaker. Tegenwoordig zien mijn ex en ik elkaar niet vaak, maar als we elkaar ontmoeten dan is dat altijd om samen iets leuks te doen. Ik hou nog steeds van haar, misschien nog wel meer dan in het begin, maar ik hoef geen relatie meer. Toen het net uit was hadden we geen sex, maar nu vrijen we af en toe toch als het zo uitkomt. Ik hoef geen relatie meer, ik vind vriendschappen veel belangrijker. Het fijne van vriendschappen vind ik dat je in principe alles met elkaar kunt doen zolang het maar voor allebei goed voelt. Als mijn vriendin geen sex meer had gewild, dan zou ik dat volledig accepteren. Ik wil al mijn vrienden volledig accepteren zoals ze zijn, dat is voor mij de basis van een echte vriendschap. En die heb ik nu dus ook met mijn ex. Geweldig!

 12. Nou mijn ex wilde ook vrienden.blijven … daar stem ik mooi niet mee in . Mede omwat er allemaal is gebeurt .. en ik flink boos op hem ben… vreemdgaan etc …. daar kan ik geen vrienden meer blijven…… ook niet over èen tijdje gewoon helemaal niks meer …. hij heeft de knoop door gehakt …. geen probleem was ik ookal van plan … maar nee bedankt …

 13. ReactieNa 9 jaar in het huwelijk met mijn man met 3 kinderen, begon mijn man met andere dames te gaan en liet me koude liefde zien, bij meerdere gelegenheden dreigde hij me te scheiden toen ik hem wilde vragen over zijn affaire met andere dames, Ik was helemaal verwoest En verward totdat een oude vriend van mij vertelde over een liefdesgeneesheer genaamd DR Goko die mensen met hun relatie en hun huwelijksprobleem helpt, introduceert ze mij aan deze dokter die me echt helpt als ik hem contacteerde, kreeg hij Mijn man Terug in 48 uur, dus begon hij zich te verontschuldigen, nu is hij opgehouden met dames uit te gaan en hij is bij mij voor goed en echt. Neem contact op met deze liefdesarts in relatie of huwelijksprobleem en vind allerlei problemen die u moeilijk kunt oplossen en hij zal een blijvende oplossing voor hen opstellen. Hier is zijn e-mailadres, (dr.gokosspiritualcaster@gmail. com

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.