Datingapps en de toename van Soa’s

Tinder, Happn, Bumble of Hinge. Misschien ‘swipe’ jij wel op allemaal tegelijk? Datingapps zijn niet meer weg te denken uit het sociale leven. Hoewel ze met wisselend succes gebruikt worden, blijft de populariteit groeien. Naar schatting gebruikt ruim 50 procent van de jongvolwassenen een datingapp. In 2023 werd er door Nederlanders 4,9 miljoen keer een datingapp gedownload in de Apple Store en Google Play Store.

De opkomst van datingapps heeft geleid tot een verschuiving in de sociale normen met betrekking tot daten en relaties. Wat ooit als taboe werd beschouwd, is nu volledig geaccepteerd. En niet alleen bij jongeren, maar ook 50-plussers zitten massaal op de apps. Mannen en vrouwen die recent gescheiden zijn, beproeven hun geluk eerder op datingapps dan in een fysieke omgeving. Dit resulteert in vluchtige, makkelijke omgang, ook seksueel. En dit lijkt te resulteren in een toename van Soa’s.

Geslachtsziektes

Steeds vaker worden datingapps in verband gebracht met de toename van Soa’s. Niet zo vreemd natuurlijk. Mensen ontmoeten elkaar makkelijker, en het condoomgebruik neemt al jaren af. Dat zijn dé ingrediënten voor meer geslachtziekten. Zo werd in 2023 veel meer Gonorroe aangetroffen, zeker bij heteroseksuele vrouwen. Dit is nieuw, de laatste jaren werd Gonorroe bij deze groep zelden aangetroffen.

Waarom geslachtsziekten vaker voorkomen bij gebruikers van datingapps? Er zijn wat oorzaken voor aan te dragen:

  1. Gebruikers van datingapps hebben vaker seks. Iemand die erg actief is op datingapps heeft gemiddeld meer seks dan iemand die die niet is. Meer seks = meer kans op Soa’s. Mits dit uiteraard onveilig gebeurt. Zie punt 2.
  2. Dalend condoomgebruik. Het condoomgebruik is al jaren een punt van aandacht. De angst voor HIV lijkt verdwenen en ook het gebruik van anticonceptie door vrouwen zorgt ervoor dat het risico op een geslachtsziekte vaak voor lief wordt genomen.
  3. Gebruikers van datingapps hebben vaker seks buiten hun ‘bubbel’. Hier kleeft een groter risico op Soa’s aan.

Uit onderzoek van testalize.me, aan aanbieder van Soa tests + behandeling, blijkt dat ruim 75 procent van hun gebruikers actief is op datingapps. De meeste op Tinder en Bumble, maar een grote geeft aan meer dan een app te gebruiken. Deze groep laat zich in ieder geval testen en eventueel behandelen. Iets wat de verspreiding van Soa’s tegengaat. Maar wat doen de datingapps zelf om geslachtziekten te voorkomen?

Strijd tegen Soa’s

Eigenlijk doen de apps vrij weinig. Uiteraard kennen alle apps een verdienmodel, en dat verdienmodel bestaat niet uit voorlichting. Voor de apps is er veel aan gelegen dat gebruikers blijven daten. Er is dan immers een (betaald) abonnement nodig. Gebruikers wijzen op het risico van daten, is waarschijnlijk niet bevorderend voor de omzet.

Toch moeten de datingapps iets. Verschillende belangenorganisaties wijzen al sinds tijden op de extra risico’s die daten via een app met zich meebrengt. Zo bleek uit Amerikaans onderzoek dat gay mannen op Grindr 58 procent meer kans lopen om een Soa op te lopen. Tinder en Grindr wijzen inmiddels wel op de risico’s maar verstoppen deze ‘adviezen’ diep in hun apps. Je moet er naar zoeken om het te zien.

Wat te doen?

Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid bij de gebruiker. Het advies is om jezelf eens in de zes maanden te laten testen op Soa’s wanneer je wisselende contact hebt. Testen kan anoniem, let er dan wel op dat een laboratorium het lichaamsmateriaal onderzoekt en zorg dat je van tevoren weet op welke Soa’s je risico loopt. Je kunt dit doen met zogenaamde testwijzers, hieruit volgt een testadvies.

Als je een Soa hebt, moet je behandeld worden. Maar ook is belangrijk dat je partners op de hoogte stelt. Stuur ze een berichtje, en als je anoniem wilt blijven kan dit ook via bepaalde platforms. Zo zijn jouw partners in ieder geval op de hoogte van hun risico en kunnen ook zij zich testen.

En het beste advies is uiteraard om het veilig te doen. Maar goed, dit lijkt soms roepen in een woestijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.