Verliefdheid is maar tijdelijk

Hoe jammer ook, een verliefdheid duurt niet eeuwig. Meestal duurt het niet langer dan een jaar voor we weer met beide benen op de grond staan.

Chemische reactie

Verliefd zijn is spannend, en geeft een fijn gevoel. Je lichaam maakt allerlei extra hormonen aan: dopamine, serotonine en endorfinen. Ze zorgen voor voor opwinding en geluksgevoelens. En adrenaline, dat zorgt voor extra onrust en vlinders in de buik. Klamme handen, knikkende knieën, weinig eetlust, je niet kunnen concentreren en uren dagdromen zijn veel voorkomende symptomen van verliefdheid.

Waarom duurt verliefd zijn niet eeuwig?

Als je de symptomen hierboven leest dan kun je begrijpen dat je lichaam dat niet eeuwig kan volhouden, bovendien zou je tot weinig anders in staat zijn. De hierboven genoemde hormonen nemen af en je verliefdheid gaat over naar een volgend stadium.

Oxytocine

In dit stadium wordt bepaald of je relatie langer gaat duren of niet. Hierbij speelt een ander hormoon een grote rol. Oxytocine, het hormoon dat ook in grote mate aanwezig is bij vrouwen die net een kind hebben gekregen en een rol spelen bij het hechten, is hierbij belangrijk. Uit onderzoek is duidelijk geworden dat hoe meer oxytocine er in het lichaam van de verliefden aanwezig is, hoe groter de kans van slagen van de relatie.

Hoe lang duurt verliefdheid?

De eerste hevige, romantische verliefdheid duurt gemiddeld 12-18 maanden, wordt de verliefdheid een vaste relatie dan kan daar wel een dieper gevoel voor in de plaats komen.

Onbereikbare liefde

In het geval je je oog hebt laten vallen op iemand die niet of moeilijk bereikbaar is kan de verliefdheid wel eens langer duren. Als je erg veel moeite moet doen en veel moet overwinnen, kunnen je gevoelens daardoor sterker worden. Als je liefde niet beantwoord wordt kan je verliefheid zelfs nog langer duren. In dat geval blijf je fantaseren over hoe fantastisch die ander is en hoe mooi het had kunnen zijn. En die fantasie is natuurlijk een stuk mooier en beter dan de werkelijkheid ooit zou kunnen zijn.

Beantwoorde liefde

In het geval je verliefdheid wordt beantwoord en er al snel sprake is van een relatie, zal de verliefdheid eerder minder worden. Reden daarvoor is dat de realiteit dan een handje komt helpen. Je grote liefde blijkt misschien toch menselijke trekjes te hebben en minder perfect te zijn dan je dacht toen je nog met je hoofd in de wolken zat. Je beeld van degene waar je verliefd op bent wordt steeds realistischer. Kleine irritaties of eigenschappen die je minder bevallen worden duidelijker. Maar als je gek genoeg op hem of haar bent, dan kan je dat allemaal wel vergeven.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.