Zelf ijs maken, een koud kunstje

Laatst bijgewerkt:

Of het nou op een stokje zit, in een bekertje wordt geschept of in een hoorntje wordt gedraaid, ijs hapt lekker weg als de zon schijnt. En het is de perfecte afsluiting voor een diner in elk seizoen.

Met een jaarconsumptie van 7 liter eten we meer dan twee keer zoveel ijs als 30 jaar geleden. Dat is niets vergeleken bij het ijspatroon van de Amerikaan die ruim 20 liter verorbert. Gelati is het symbool van Italiaanse fijnproeverij, maar de Zweden zijn met 16 liter de Europese ijseters numero uno. Wereldwijd groeit de vraag naar meer smaken en originele variaties. In Romeinse ijssalons schrikt men er niet voor terug om ijs te serveren met spinazie, kaas, mortadella (worstsoort), olijven of komkommer. Toch blijft vanille onbedreigd op de troon van populairste ijssmaak. In België en Engeland wordt negen van de tien keer voor deze smaak gekozen. Daarnaast staan chocoladevarianten, zoals stracciatella en mokka bovenaan het lijstje

50 likjes voor een bolletje

Voor echte ijsfreaks voldoet een simpel waterijsje of een wafel met schepijs al lang niet meer. Zij zijn uitgelikt op ouderwetse smaken als vanille, aardbeien en chocola. Pas bij palingijs, sambalijs, rabarberijs of knoflookijs loopt hen het water in de mond. Volgens de Italiaanse Vereniging van Ambachtelijke ijssalons kiezen vooral jongeren voor nieuwe, aparte smaken. Ouderen en toeristen houden het bij de klassieke ijssoorten. Unilever, een van ’s werelds grootste ijsleveranciers, keerde de ijsmarkt binnenstebuiten en kwam met een aantal opmerkelijke feiten. Bijvoorbeeld dat een op de vijf ijseters zijn hond of kat laat meegenieten van hun ijsjes en dat mannen vaker ijs kiezen als dessert dan vrouwen. Of wat te denken van de rekensom dat er gemiddeld 50 likjes nodig zijn om een bolletje ijs op te krijgen.

IJs maken of kopen?

De meeste mensen denken dat het geen zin heeft om zelf ijs te maken, omdat er tegenwoordig zoveel soorten in de winkel te krijgen zijn. Toch is zelfgemaakt ijs veel lekkerder en je kunt alle mogelijke smaken maken die je gewoon niet in een kant-en-klaar gekochte bak vindt. IJs maken is ook helemaal niet moeilijk, zelfs als je niet in het bezit bent van een ijsmachine. Met de hand ijs maken is alleen wat arbeidsintensiever en het duurt langer.

Een eenvoudige machine draait het ijs voor je, handmatig betekent dat je het mengsel in een doos bevriest tot het bijna bevroren is. Dan roer je het goed door met een mixer totdat het zacht is en dat proces herhaal je nog een keer of twee om de ijskristallen te verbreken. Met of zonder machine loont het de inspanning: het resultaat zal een glad, zijdeachtig ijs zijn. Sinds ik een ijsmachine van marktplaats plukte heb ik de gekste smaken verzonnen (niet allemaal even succesvol). Als je er eenmaal aan begint werkt het maken van ijs heel verslavend. En de zomer heb je echt niet nodig als excuus om ijs te maken.

Recepten

Kostelijk vanilleijs

Echte vanille is duur, maar laat je niet verleiden tot het besparen van geld door goedkopere namaakvanille te kopen. De resultaten zullen niet hetzelfde zijn. Je kunt hier ook dulce de leche ijs van maken: kook een blikje gecondenseerde melk 3 uur in water tot karamel en voeg op het laatst slierten karamel toe aan het vanilleijs, verrukkelijk!

Ingrediënten

  • 2 vanillestokjes
  • 300 ml melk
  • 300 ml slagroom
  • 6 eidooiers
  • 150 g witte basterdsuiker

Instructies

  1. Snijd de vanillestokjes in de lengte open en schraap de zaadjes eruit met de punt van een scherp mesje. Doe de stokjes in een steelpan en de zaadjes in een kom. Schenk de melk en de room in de steelpan en verwarm net tot het kookpunt. Haal de pan van de warmtebron en zet 30 min weg om te laten trekken.
  2. Doe de eidooiers en suiker in een kom en klop deze bleek en romig. Verwarm het roommengsel bij een matige hitte. Schenk de hete vloeistof over de eiermassa en klop het geheel tot een gladde vla.
  3. Schenk terug in de pan en laat de vla zachtjes koken onder voortdurend roeren met een houten lepel, tot de vla zo dik is dat hij niet meer van de lepel afloopt. Pas op dat de massa niet te warm wordt en gaat klonteren. Laat de vla volledig afkoelen.
  4. Doe de massa over in een ijsmachine en roer tot het ijs bevroren is. Doe het ijs over in een diepvriesdoos en plaats deze in de vriezer.

New Yorks cheesecake ijs

  • IJs, nagerecht
  • Tijd: 45 min
  • 2-4 porties

Alle smaken van een buitengewoon lekkere, citroenachtige cheesecake zijn aanwezig, zelfs in de krokante koekjesbodem. Neem geen minder vette kaassoort; smaak en structuur zullen niet worden geëvenaard, dus gewoon eten & genieten.

Ingrediënten

  • 100 ml volle melk
  • 100 ml slagroom
  • 4 eidooiers
  • 150 g basterdsuiker
  • 300 g roomkaas
  • Rasp en sap van 2 onbespoten citroenen
  • 100 g (haver)koekjes, verkruimeld

Instructies

  1. Schenk de melk en room in een steelpan en verwarm deze tot het kookpunt. Meng de eieren en suiker in een kom en klop tot een bleke en romige massa.
  2. Giet de hete vloeistof over de eieren, roer het geheel tot een gladde substantie en giet deze dan terug in de steelpan. Zet de warmtebron laag en kook onder voortdurend roeren tot de vla zo dik is dat hij niet meer van de lepel afloopt. Pas op dat het mengsel niet oververhit raakt en gaat klonteren. Neem de pan van de warmtebron en laat de vla volledig afkoelen.
  3. Klop roomkaas, citroenrasp en –sap erdoor tot een gladde massa ontstaat.
  4. Roer deze in de ijsmachine door totdat het mengsel bijna bevroren is.
  5. Spatel de verkruimelde koekjes erdoor en laat de ijsmachine verder roeren tot het mengsel helemaal bevroren is.
  6. Doe het over in een diepvriesdoos en bewaar in de vriezer tot het moment van serveren.
  7. Wanneer je het ijs maakt zonder machine, spatel dan de verkruimelde koekjes erdoor voordat je het ijs voor de laatste keer in de vriezer terugzet.

Pepermuntkussentjesijs

  • IJs, nagerecht
  • Tijd: 40 min
  • 2-4 porties

Dit is een muntachtig, krokant ijs op basis van mascarpone en een must voor alle liefhebbers van pepermuntkussentjes.

Ingrediënten

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml volle melk
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 150 pepermuntkussentjes, grofgehakt

Instructies

  1. Doe de mascarpone, melk en suiker in een kom en klopt de ingrediënten tot een dikke en romige massa.
  2. Roer door in een ijsmachine tot het mengsel bijna is bevroren en voeg dan de grof gehakte pepermuntkussentjes toe.
  3. Roer door tot het mengsel volledig is bevroren.
  4. Doe het in een diepvriesdoos en bewaar in de vriezer tot het moment van serveren.
  5. Als je het ijs zonder machine maakt, spatel de grof gehakte pepermuntkussentjes dan door het ijs vlak voor het moment dat het voor de laatste keer in de vriezer wordt teruggezet.

IJslolly’s van fruitsap

  • IJs
  • voorbereiding: 5 min
  • vriestijd: 4 uur
  • 6-8 porties

Cranberry en sinaasappelsap vormen een onvergetelijke fruitige combinatie, maar je kunt ook andere vruchtensappen gebruiken en ze naar smaak mixen.

Ingrediënten

  • 600 ml cranberrysap
  • 200 ml sinaasappelsap
  • 200 g witte basterdsuiker
  • IJslollyvormpjes

Instructies

  1. Doe het vruchtensap in een kom, voeg de suiker toe en roer tot de suiker volledig is opgelost.
  2. Schenk het mengsel in de ijslollyvormpjes en plaats deze 3-4 uur in de vriezer tot ze volledig zijn bevroren.

  1. Ik lees , kook een blikje gecondenseerde melk 3 uur in water ,tot caramel.
    Laat je het blikje gesloten ( maw , klapt het deksel er niet af als het gaat koken ) of verwijder je het deksel eerst .

    1. Kan gewoon in gesloten toestand in de pan, 3 à 4 uur koken.
      Het kan zelfs in de snelkookpan. Ongeopende blik erin, 40 minuten koken, klaar.
      Beide manieren werken prima.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.