Rollen, vouwen, stapelen en vullen maar. De eerste wrap waar je waarschijnlijk aan denkt is de Mexicaanse tortilla.
Maar in talloze landen wordt met hetzelfde principe platbrood gemaakt. Denk aan Surinaamse roti, Italiaanse piadine, Indiase chapati en Turkse pizza.
Tortilla betekent letterlijk ‘kleine taart’ of ‘kleine koek’, niet te verwarren met de tortilla de patatas, de Spaanse aardappelomelet. In vrijwel alle supermarkten zijn wel bloem- en maïstortilla’s te koop. Handig om zo’n kant-en-klaar pak in de kast te hebben, maar tortilla’s zijn ook simpel zelf te maken (en die smaken veel lekkerder!). Ze doen het goed met vullingen uit alle windstreken. Bijvoorbeeld met oosterse vis, Arabisch gehakt, Indonesische kipkerrie of Japanse runderlende. Of met een zoete vulling zoals banaan met boerenjongens en appel met amandelspijs.
In het boek “United wraps” geeft Estefhan Meijer recepten voor wraps uit de hele wereld. De gerechten zijn gebaseerd op de Mexicaanse bloemtortilla, maar je kunt ze net zo goed serveren met rijst, pasta of aardappels. Volgens Estefhan kookt een kok voor niemand zo lekker als voor zichzelf, omdat hij van niemand de smaak zo goed kent. Maar omdat smaken verschillen, zijn de recepten vooral bedoeld als inspiratiebron. Je kunt ingrediënten toevoegen of juist weglaten. Meer pepers, minder rozijnen, basilicum in plaats van koriander en ben je aan het ‘Bakkeren’(dat is toch een werkwoord tegenwoordig?) dan skip je de crème fraîche. De hoofdstukken in “United Wraps” zijn ingedeeld naar koude en warme wraps (opgerold), quesedilla’s (gestapeld), burrito’s (gevouwen) en sauzen & nachotortilla’s. Vier recepten uit het boek:
recepten
- voor 6 tortilla’s
- 500 g bloem
- 1 tl zout
- 3 dl water
- boter of olie
- Meng de gezeefde bloem en het zout en vul het aan met water tot je er een kleverig deeg van kan kneden. Blijf het kneden op een met bloem bestoven ondergrond tot het niet meer plakt. Verdeel het in zes delen. Rol het zo dun mogelijk uit. Druk eventueel met een omgekeerd bord de ronde vorm erin. Bak ze kort in een met een beetje olie of boter ingevette pan.[br]
- [u][b]Bewaren[/b][/u]
- Je kunt ze een paar dagen in de koelkast bewaren. Als je er een bakpapiertje tussen legt kun je ze in de diepvries 6 maanden bewaren.[br]
- [u][b]Opwarmen[/b][/u]
- Voor het opwaren leg je ze een paar minuten in een oven op 200 graden of even in de magnetron[br]
- [[u]b]Vouwen[/b][/u]
- Bedek de wrap of tortilla met de vulling. Laat aan de rand een paar centimeters vrij. Vouw twee uiteinden dubbel en rol de wrap dan stevig op. Leg ze op een bord of schaal met de naad naar beneden.
- 4 tortilla’s
- 200 g gerookte eendenborstfilet – eventueel het vetrandje eraf halen
- 25 g lente-ui, in dunne reepjes
- 20 g komkommer, met schil, zonder zaadjes, in smalle reepjes
- 4 el Hoisinsaus
- Verhit een droge grillpan op matig tot hoog vuur en gril hierin de plakjes eend 1 minuut per kant. Houd ze warm tussen twee borden.
- Warm de tortilla’s enkele seconden op in een voorverwarmde droge koekenpan. Bestrijk ze met wat Hoisinsaus en strooi er lente-ui en komkommer over. Verdeel hierover de plakjes eend en bestrooi met de resterende ui en komkommer.
- Druppel er nog wat Hoisinsaus over.
- Vouw de rechterkant van de tortilla iets naar binnen en houd deze aangedrukt. Rol de tortilla van bovenaf naar je toe zodat er als het ware een soort zakje ontstaat.
- 4 tortilla’s
- 4 tomaten, gehalveerd, zonder zaadlijsten
- zout & versgemalen zwarte peper
- 1 tl gedroogde gemengde Italiaanse kruiden
- suiker
- olijfolie
- 125 g buffelmozzarella, in plakken gesneden
- 16 blaadjes basilicum, grof gescheurd
- 14 plakjes salami
- Verwarm de oven voor op 100 ºC. Leg de tomaten op een bakplaat met het snijvlak naar boven. Bestrooi ze met de kruiden, wat zout, peper en suiker en sprenkel er wat olijfolie over. Plaats de tomaten in het midden van de oven en laat ze ca. 4 uur drogen.
- Leg 2 tortilla’s op een bakplaat en verdeel de helft van de mozzarella erover.
- Snijd de tomaat in grove stukjes en strooi deze over de mozzarella, gevolgd door de basilicum en een enkele laag salami. Leg daar de resterende mozzarellaplakken over en dek af met de 2 overige tortilla’s.
- Druk ze met de handen licht aan en bak ze ca. 5 min in het midden van een op 180 ºC voorverwarmde oven.
- Sla voor een snelle variant het drogen van de tomaten over en beleg de tortilla’s met plakjes tomaat en de overige ingrediënten.
- Bak ze ca. 5 min op 180 ºC in het midden van de oven.
- Snijd de quesedilla’s met een pizzasnijder in puntjes.
- 4 tortilla’s
- 400 g bladspinazie
- 200 g feta, grof gebrokkeld
- 1 ei
- ¼ tl nootmuskaat, versgeraspt
- 1 teen knoflook, uitgeperst
- versgemalen zwarte peper & zout
- 2 el rozijntjes, 10 min geweekt in warm water en daarna uitgelekt
- 2 el pijnboompitten, goudbruin geroosterd in een droge koekenpan
- Verwarm de oven voor op 180 ºC. Breng een ruime pan water aan de kook, voeg wanneer het water kookt de spinazie toe, druk deze geheel onder water en giet dan meteen af in een vergiet. Spoel de spinazie kort af onder de koude kraan en druk er dan met de handen zoveel mogelijk vocht uit. Breng de spinazie over op een snijplank en hak de groenten grof.
- Klop in een ruim kom het ei met de nootmuskaat, knoflook en peper en zout los. Voeg er de spinazie, feta, rozijntjes en pijnboompitten aan toe en meng het geheel goed door elkaar.
- Verdeel de vulling gelijkmatig over het midden van de 4 tortilla’s en vouw alle vier de kanten om beurten naar binnen als een pakketje. Leg de burrito’s met de vouwkant omlaag op een bakplaat en bak ze 20 min in het midden van de oven.
[bol_product_links block_id=”bol_54021c72765ca_selected-products” products=”1001004008557705,9200000025088271″ name=”to” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]