Herfst, winter en kou. Daar hoort warme chocolademelk bij. Die kun je op verschillende manieren maken. 10 Recepten voor variaties.
Maak je chocolademelk met cacao of chocolade?
Je kan warme chocolademelk maken van cacao, maar ook van echte chocolade. Bij cacao is al het vet (cacaoboter) uit de cacaobonen geperst. Bij het maken van chocolade wordt de hele cacaoboon inclusief cacaoboter gebruikt. Chocolademelk van chocolade is daarom veel romiger. Natuurlijk kan je chocolademelk altijd zelf romiger maken door slagroom of koffieroom toe te voegen.
10 recepten warme chocolademelk
bron: alamode
1. Warme chocolademelk met lavendel
Lavendel, je weet wel die paarse bloemen uit je tuin. De gedroogde bloemen worden gebruikt in zakjes om in je kledingkast te leggen, maar je kan ze ook meebakken in cakes, toevoegen aan salades of aan warme chocolademelk. De smaak van lavendel kan snel sterk zijn dus gebruik er weinig van.
(voor 2 koppen)
- 500 ml volle melk
- 85 gram pure chocolade (70% cacao)
- 25 gram melk chocolade
- 1/4 theelepel lavendelbloemen
- 125 ml slagroom
- 1/4 theelepel vanille-extract of het zaad van 1/4 vanillestokje
- 1/2 eetlepel suiker
Sla de slagroom stijf met de vanille en de suiker. En zet zo lang in de koelkast.
Verwarm de melk met de lavendel tot het bijna kookt. Haal de pan van het vuur en laat het vijf minuten trekken. Zeef de lavendel er uit en giet het terug in de pan. Verwarm de melk zachtjes en voeg de chocolade toe. Blijf roeren tot de chocolade gesmolten is, klop de melk een halve minuut met de garde tot het schuimig is. Schenk de melk in 2 bekers en serveer met slagroom.
2. Warme chocolademelk met oreo koekjes
(voor 2 koppen)
- 500 ml melk
- 2-3 eetlepels cacao
- 4 oreo’s
- slagroom als garnering
- suiker naar smaak
Maal de oreo koekjes in de blender of keukenmachine. Verwarm de melk tot hij heet is maar niet kookt en voeg de gemalen koekjes toe.
Verdeel de cacao over twee bekers. Voeg een beetje warm water toe en roer tot een pasta. Giet de melk erbij.
Voeg suiker en slagroom naar smaak toe. Je kunt nog een koekje verkruimelen als garnering.
bron: hip2save
3. Chocolademelk van Nutella
(voor 2 koppen)
- 500 ml melk
- 4 eetlepels Nutella
Dit is waarschijnlijk de makkelijkste manier om chocolademelk te maken. Verwarm de melk in een pan en voeg 4 eetlepels Nutella toe. Blijf roeren tot de Nutella is opgelost en de melk warm genoeg is. Giet het in mokken.
4. Kruidige chocolade melk met nootmuskaat
(voor 2 koppen)
- 2-3 eetlepels cacao
- 2 eetlepels suiker
- 400 ml melk
- 100 ml water
- 2 kaneelstokjes
- 2 kruinagels
- 1/4 theelepel vers geraspte nootmuskaat
- snufje zout
- 1/2 theelepel vanille extract
evt. slagroom als garnering
Doe de cacao, suiker en kaneelstokjes, kruidnagels en zout in de pan met het water. Breng het zachtjes aan de kook en laat het al roerend 2 minuten zachtjes koken. Schenk beetje bij beetje al roerend de melk erbij. Laat het niet meer koken. Neem de pan van het vuur en voeg de vanille toe en de nootmuskaat. Haal de kruidnagels en kaneelstokjes eruit. Schenk de melk in de koppen.
5. Pittige chocolademelk met chilipoeder
Voor liefhebbers van een pure, sterke chocoladesmaak
(2 koppen)
- 200 g pure geraspte chocolade
- 250 ml melk
- 1/2 tl kaneel
- 1 snufje chilipoeder
- 1 el korrels oploskoffie
- 250 ml koude melk
Verwarm de geraspte chocolade en de melk al roerend tot de chocolade is opgelost. Dit kan in een pan, maar ook in de magnetron. Vermeng de koffie, de chilipoeder en kaneel. Roer tot alles is opgelost. Giet de koude melk er bij en schenk het in 4 glazen of koppen. Vind je de chocoladesmaak te puur, schenk er dan wat extra melk bij of opgeklopte slagroom.