Een maaltijdsalade, is lekker gezond en je kan er eindeloos mee variëren. Tenminste als je genoeg inspiratie hebt. Daarom is Supersalade van Kat Mead een leuk en handig boek. Je krijgt 60 voorbeelden van salades. Mooie, voedzame maaltijdsalades in alle kleuren van de regenboog.
Vier jaargetijden
De maaltijdsalades zijn ingedeeld naar de seizoenen: lente, zomer, herfst en winter. Waarbij je dus ook ingrediënten van dat seizoen gebruikt. Er zijn salades met alleen groenten, met eieren, vlees of vis. Ook staan er soms tips bij hoe je een salade kan veranderen in een vegetarische of vegan versie. Genoeg variatie dus en een prima manier om meer groenten te eten.
Ingrediënten uit de hele wereld
De gebruikte ingrediënten en salades zijn niet alleen heel afwisselend in kleur. Ze komen overal vandaan. Om er maar eens wat salades te noemen: burritosalade, fattoushsalade, panzanella, kipshoarma salade. Ingrediënten die veel gebruikt zijn: noedels, papaja, kokosmelk, linzen, vijgen, zoete aardappel, spelt, harissa, edamame en veel meer.
Over het boek
Het boek ziet er aantrekkelijk en verzorgd uit. Het boek is overzichtelijk in gedeeld en bij ieder recept staat een foto. Soms staat de foto niet direct naast het recept, maar staat de foto een pagina verder gecombineerd met andere salades. De recepten zijn afwisselend en origineel. Kortom, een leuk en inspirerend boek voor iedereen die van maaltijdsalades houdt.
Voorbeeld recept
Salade van meloen & kommmer met geitenkaas, pistachenoten & munt
Voor 4 personen
- 200 gram watermeloen, pitten verwijderd in blokjes
- 200 gram cantaloupe of galiameloen, pitten verwijderd in blokjes
- 200 gram suikermeloen, pitten verwijderd in blokjes
- 1 grote komkommer, geschild, zaadjes verwijderd en in blokjes
- 2 el muntblaadjes in stukjes
- 120 gram geitenkaas verkruimeld
- 120 gram prosciutto in reepjes
- 50 gram pistachenoten, grof gehakt
voor de dressing:
- 2 el vloeibare honing
- geraspte schil en sap van een onbespoten limoen
- 2 el pistache-olie
- zeezout, versgemalen zwarte peper
- muntblaadjes voor de garnering
Doe de meloen- en komkommerblokjes in een grote mengkom en voeg de muntblaadjes toe. Schep alles door elkaar.
Maak de dressing in een apart kommetje. Begin met de honing, limoenrasp en het -sap; roer tot de honing volledig is opgelost. Voeg dan de olie toe. roer alles nog eens goed door en breng op smaak met zout en peper.
Schenk de helft van de dressing over het meloen-komkommermengsel en meng alles goed.
Schep de salade dan in een serveerschaal. Verdeel de geitenkaas en prosciutto erover en bestrooi alles tot slot met de gehakte pistachenoten.
Garneer het geheel met muntblaadjes en druppel de rest van de dressing erover.
Je kan de ze salade vegetarisch maken door de prosciutto weg te laten.
- Super salade – Kat Mead
- Uitgeverij Becht
- ISBN 9789023016069 Nederlands
- 176 pagina’s