room

Room in alle soorten

Room komt in vele soorten. Room is gemaakt van het botervet van de melk dat door centrifugeren van de melk gescheiden wordt.

Roomproducten worden vooral gebruikt bij de bereiding desserts, ijs, gebak maar ook bij het op smaak brengen van hartige gerechten zoals soepen en sauzen.

Slagroom

(vetgehalte >35%-40%)

In Nederland is slagroom veel gebruikt. Dit is een vloeibare, dunne room die na opkloppen stijf wordt.

Hoe lager het vetgehalte van slagroom, hoe eerder het waterig zal worden na het opkloppen.

Slagroom kan, omdat het vrij vet is ook toegevoegd worden aan warme gerechten, maar als er te veel zuren aanwezig zijn zal schiften moeilijk te voorkomen zijn.

Zure room of Sour Cream

(vetgehalte 20%)

Deze room heeft een iets zure smaak door toevoeging van melkzuurbacteriën en is vooral geschikt voor de bereiding van koude sauzen. In warme sauzen kan deze na afloop nog worden toegevoegd als het niet meer gekookt hoeft te worden, dit i.v.m. schiften.

Crème fraiche

(vetgehalte 35%)

Dit is een dikke room is prima te gebruiken in hartige en zoete gerechten. Gebruik in warme sauzen lukt beter dan met zure room, vanwege het hogere vetgehalte van crème fraiche. Maar de kans op schiften blijft bestaan.

Koksroom of kookroom

(Vetgehalte 18-20%)

Deze room is door toevoeging van o.a. bind- en smaakmiddelen geschikt gemaakt om in warme sauzen te verwerken. De kans op schiften is daardoor klein. Er zijn verschillende merken koks- of kookroom in de winkel verkrijgbaar.

Engelse en Amerikaanse recepten

Wie wel eens gebruik maakt van Engelse of Amerikaanse recepten kan wel eens in de war raken door de verschillende soorten room. Met name in Engeland kent men veel meer soorten room die hier niet of nauwelijks te krijgen zijn.

Clotted Cream

(Vetgehalte 55%)

Clotted Cream bijvoorbeeld is een hele dikke en vette roomsoort die wordt gemaakt door volle melk urenlang zachtjes te koken. De dikke stukken room die dan boven komen drijven, is de clotted cream. Het is een roomsoort die eigenlijk nergens mee te vergelijken is. Je kunt clotted cream tegenwoordig bij de Jumbo kopen en ook online is het te krijgen.

Clotted cream wordt vooral geserveerd bij scones. Een iets minder vette variant van clotted cream is Devonshire Cream.

Wil je clotted cream vervangen, gebruik dan 100 g mascarpone en 125 g crème fraiche/slagroom. (zie ook: de kooktips).

Double cream

(vetgehalte 48%)

Double cream is een dikke roomsoort die vetter is dan onze slagroom. De gewone slagroom die wij kennen heeft een vetgehalte van 35%.

Soms wordt gesuggereerd dit te vervangen door mascarpone. Dit heeft echter een veel hoger vetgehalte (80%). Wellicht dat een mengsel van mascarpone en slagroom in de verhouding 1:2 in de buurt komt.

Heavy cream

(vetgehalte meer dan 36-40%)

Dit is de Amerikaanse variant van Double cream en is meestal wel te vervangen door crème fraiche of slagroom.

Whipping cream

(vetgehalte 35%)

Deze roomsoort is vergelijkbaar met onze slagroom.

Whipped cream

(vetgehalte 35%)

Is stijfgeslagen slagroom of whipping cream.

Single Cream

(vetgehalte 18-20%)

Deze room is te vervangen door koksroom of kookroom of zure room, afhankelijk van het recept. De koksroom of kookroom is door toevoeging van o.a. bindmiddelen geschikt gemaakt voor het koken zonder schiften.

Half cream

(vetgehalte 12%)

Is vergelijkbaar met onze koffieroom, niet te verwarren met koffiemelk. Koffieroom is goed te gebruiken in soepen of sauzen.