room

Verschillende soorten room en hun vetgehalte

Room is er in vele soorten en met verschillende vetgehalten.

Room is een zuivelproduct en wordt gemaakt van het botervet van de melk dat door middel van centrifugeren van de melk wordt gescheiden.

Roomproducten worden vooral gebruikt bij de bereiding desserts, ijs, gebak maar ook bij het op smaak brengen van hartige gerechten zoals soepen en sauzen.

Slagroom

(vetgehalte >35%-40%)

In Nederland is slagroom veel gebruikt. Dit is een vloeibare, dunne room die na opkloppen stijf wordt.

Hoe lager het vetgehalte van slagroom, hoe eerder het waterig zal worden na het opkloppen.

Slagroom kan, omdat het vrij vet is ook toegevoegd worden aan warme gerechten, maar als er te veel zuren aanwezig zijn zal schiften moeilijk te voorkomen zijn.

Zure room of Sour Cream

(vetgehalte 20%)

Deze room heeft een iets zure smaak door toevoeging van melkzuurbacteriën en is vooral geschikt voor de bereiding van koude sauzen. In warme sauzen kan deze na afloop nog worden toegevoegd als het niet meer gekookt hoeft te worden, dit i.v.m. schiften.

Crème fraiche

(vetgehalte 35%)

Dit is een dikke room is prima te gebruiken in hartige en zoete gerechten. Gebruik in warme sauzen lukt beter dan met zure room, vanwege het hogere vetgehalte van crème fraiche. Maar de kans op schiften blijft bestaan.

Koksroom of kookroom

(Vetgehalte 18-20%)

Deze room is door toevoeging van o.a. bind- en smaakmiddelen geschikt gemaakt om in warme sauzen te verwerken. De kans op schiften is daardoor klein. Er zijn verschillende merken koks- of kookroom in de winkel verkrijgbaar.

Engelse en Amerikaanse recepten

Wie wel eens gebruik maakt van Engelse of Amerikaanse recepten kan wel eens in de war raken door de verschillende soorten room. Met name in Engeland kent men veel meer soorten room die hier niet of nauwelijks te krijgen zijn.

Clotted Cream

(Vetgehalte 55%)

Clotted Cream bijvoorbeeld is een hele dikke en vette roomsoort die wordt gemaakt door volle melk urenlang zachtjes te koken. De dikke stukken room die dan boven komen drijven, is de clotted cream. Het is een roomsoort die eigenlijk nergens mee te vergelijken is. Je kunt clotted cream tegenwoordig bij de Jumbo kopen en ook online is het te krijgen.

Clotted cream wordt vooral geserveerd bij scones. Een iets minder vette variant van clotted cream is Devonshire Cream.

Wil je clotted cream vervangen, gebruik dan 100 g mascarpone en 125 g crème fraiche/slagroom. (zie ook: de kooktips).

Double cream

(vetgehalte 48%)

Double cream is een dikke roomsoort die vetter is dan onze slagroom. De gewone slagroom die wij kennen heeft een vetgehalte van 35%.

Soms wordt gesuggereerd dit te vervangen door mascarpone. Dit heeft echter een veel hoger vetgehalte (80%). Wellicht dat een mengsel van mascarpone en slagroom in de verhouding 1:2 in de buurt komt.

Heavy cream

(vetgehalte meer dan 36-40%)

Dit is de Amerikaanse variant van Double cream en is meestal wel te vervangen door crème fraiche of slagroom.

Whipping cream

(vetgehalte 35%)

Deze roomsoort is vergelijkbaar met onze slagroom.

Whipped cream

(vetgehalte 35%)

Is stijfgeslagen slagroom of whipping cream.

Single Cream

(vetgehalte 18-20%)

Deze room is te vervangen door koksroom of kookroom of zure room, afhankelijk van het recept. De koksroom of kookroom is door toevoeging van o.a. bindmiddelen geschikt gemaakt voor het koken zonder schiften.

Half cream

(vetgehalte 12%)

Is vergelijkbaar met onze koffieroom, niet te verwarren met koffiemelk. Koffieroom is goed te gebruiken in soepen of sauzen.

  1. Hi Michai,
   Thickened cream is een stijfgeslagen room met gelatine of andere verdikker toegevoegd om de structuur wat steviger en romiger te maken. Het bevat ongeveer 35% vet, dus vergelijkbaar met slagroom. Je kunt dus gewoon stijfgeslagen slagroom gebruiken. Als je wilt zou je een zakje slagroomversteviger toe kunnen voegen zodat het steviger blijft.

 1. Kun je in een recept voor hartiege taart de slagroom of creme fraiche 1 op 1 vervangen door kookroom (light)? Moet je dan extra ei of iets van bloem of maizena toevoegen? Groetjes, José

  1. Hallo José,

   In principe moet dat wel kunnen zonder dat je iets verandert. Kookroom bevat van zichzelf al bindmiddelen en wordt dikker als het verhit wordt.

 2. hi wat fijn deze info bedankt! kan ik ipv heavy cream voor een chococake beter creme fraishe of slagroom gebruiken denkt u ?

  1. Hoi Moi, Het kan allebei, hoewel ik zelf slagroom zou gebruiken omdat die iets minder zuur is dan creme fraiche en dat lijkt me lekkerder in combinatie met chocolade.

 3. Kan geen dikke room voor een recept (mosselen) verkrijgen. De room wordt na het koken van de mosselen toegevoegd.
  Wat is de eventuele vervanger hiervoor?
  Alvast bedankt

  1. Hi Mandy, volgens verschillende bronnen kan je volle crème fleurette vervangen door ongeklopte slagroom. Deze hebben bijna hetzelfde vetgehalte. Maar er is ook een magere crème fleurette die een lager vetpercentage heeft. Die zou je door kookroom kunnen vervangen.

  1. Hi Emanuel,
   Ik ken het zelf niet, maar als ik lees wat er in Cool Whip zit, denk ik dat je het kan vervangen door Klop Klop van Dr Oetker.

 4. Hi,

  In een recept met chocolade en frambozen zit “Cream Cheese”.
  Door wat is dit te vervangen?
  Het schijnt roomkaas te zijn maar dat lijkt me niet heel toepasselijk bij dit recept?

  Enig idee?

  1. Nou, Monchou is bijvoorbeeld roomkaas die je daarvoor kunt gebruiken. Eventueel kan je mascarpone nemen, maar dat is wel wat vetter.
   Succes,

 5. Denk inplaats van room ook eens aan ricotta. Lekker een klodder op je bord spaghetti met tomatensaus. Ook goed met groenten als spinazie of spitskool

 6. Ik loop tegen recepten aan waarvoor ik beslist table cream moet gebruiken maar wat is het nu precies en kan ik het in Nederland ook kopen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.