Mayonaise is een populaire witgele en lichtzure saus die koud gegeten wordt, gemaakt van eierdooiers en olie, op smaak gebracht met azijn, mosterd en andere kruiden.
Verschil tussen mayonaise en fritessaus
Een saus die mayonaise mag heten moet volgens de wet minimaal 70% vet bevatten en 5% eigeel. Een calorierijk sausje dus. Wat fritessaus betreft bestaan er geen speciale eisen. Meestal is het vetgehalte lager dan bij mayonaise en daardoor is ook het aantal calorieën van fritessaus een stuk lager.
Gezonde vetten
Mayonaise heeft de naam ongezond te zijn. En mayonaise levert natuurlijk ook een hoop calorieën. Maar afhankelijk van het soort vetten dat gebruikt is, kan het met dat ongezonde nog wel meevallen. Als de mayonaise wordt gemaakt van een goede kwaliteit koudgeperste olie rijk aan onverzadigde vetzuren, is dat niet zo heel ongezond. Mits je het met mate eet natuurlijk.
Olijfolie is zo’n gezonde olie, maar dat kan wel weer erg sterk smaken. Helaas weet je, als je kant-en-klare mayonaise koopt, vaak niet precies welke olie gebruikt is. Het is daarom een aanbeveling om mayonaise zelf te maken. Het ongezonde zit hem meer in het gefrituurde voedsel waarbij de mayonaise meestal gegeten wordt.
Mayonaise en grote verschillen in smaak
De ene mayonaise is de andere niet. Zo zijn we in Nederland gewend aan vrij zoete mayonaise. In België is de mayonaise veel zuurder van smaak en in Frankrijk smaakt de mayonaise meer naar mosterd dan we hier gewend zijn. Een voordeel van zelf mayonaise maken is dat je de saus precies zo kunt laten smaken als je zelf wilt.
Mayonaise zelf maken
Mayonaise zelf maken is niet moeilijk en lekker. Je hebt er wel rauw eigeel voor nodig, wat een kleine kans op besmetting met de Salmonella bacterie met zich meebrengt. Er zijn ook recepten te vinden voor mayonaise zonder ei.
Een basisrecept voor mayonaise is bijvoorbeeld:
1 eierdooier
sap van 1 citroen of 1-2 eetlepels azijn
wat mosterd
goede kwaliteit olie (olijfolie, koolzaadolie, avocado olie, kokosolie of een mengsel van verschillende oliën)
peper en zout
Klop de eierdooier voorzichtig los met het citroensap of de azijn en de mosterd. Voeg nu al schenkend, kleine beetjes olie toe, zorg ervoor dat de mayonaise niet schift. Als de mayonaise te dik wordt, kun je wat extra citroensap of azijn toevoegen. Of doe alle ingrediënten in een hoge beker en zet de staafmixer er op.
Variaties op mayonaise
Mayonaise eet je vooral bij frites, maar ook bij salades, vis en vlees smaakt het prima. Naar smaak kan je er ook mee variëren.
*Citroenmayonaise
Bereid deze mayonaise als het basisrecept maar gebruik ipv azijn 2-3 eetlepels citroensap. Voeg eventueel ook wat citroenrasp toe. Lekker bij frites en vis.
*Mayonaise met verse kruiden
Snij wat gemende kruiden heel fijn en roer door de mayonaise. Lekker bij salades.
*Yoghurt mayonaise
Meng de mayonaise met wat yoghurt voor een iets minder vette variant.
*Knoflookmayonaise
Voeg gemalen knoflookpoeder of vers uitgeperste knoflook toe aan de mayonaise. Lekker bij frites en vlees.
*Joppiesaus
Voeg bij de mayonaise wat ketchup, kerriepoeder, een fijngesnipperd uitje, en wat paprikapoeder. Lekker bij frites en als bbq-saus.
*Rémouladesaus
Voeg bij de mayonaise verse groene kruiden als peterselie, kervel en dragon, wat fijngesneden augurk, fijngesneden ui, wat mosterd, worcestersaus en een paar kappertjes. Lekker bij vis en kibbeling in het bijzonder.
*Béarnaisesaus
Wordt gemaakt van mayonaise op basis van boter met eigeel in plaats van olie. Daarbij wat wijn, azijn, dragon, kervel en fijngesneden sjalotjes.
*Tartaarsaus
Tartaarsaus maak je van mayonaise met wat mosterd, fijngeprakt hardgekookt ei, fijngesneden augurk, wat kappertjes, verse dragon, peterselie en ui fijngesneden. Lekker bij frites, gepofte aardappel, vis en vlees.