vegan koken

Lekker vegan koken met Donnie Aan De Kook

Rapper Donnie ging vorig jaar de uitdaging aan: hij nodigde Bekende Nederlanders uit om hun favoriete maaltijd te komen nuttigen, die hij op geheel vegan wijze zou bereiden. Van Frans Bauers Foe Yong Hai tot de tajine met gehaktballetjes van rapper Ice: Donnie overtuigt de BN’ers in Donnie Aan De Kook dat deze gerechten ook prima en zelfs heel smakelijk zonder dierlijke bestanddelen kunnen worden gemaakt. Kijk dit leuke kookprogramma vooral terug voor inspiratie!

Verrassende koks

Rappers die koken, het is geen uitzondering meer. Zo is er van Vjeze Fur van De Jeugd Van Tegenwoordig zelfs een kookboek verschenen en is zijn kookvlog mateloos populair. En hoewel de Britse droogkomiek James May geen rapper is en al helemaal geen keukenprins, heeft ook hij een kookboek én -rubriek (Oh, Cook) die hij steevast aankondigt met de woorden ‘hello, my name is James May and I can’t cook’. Op je telefoon met sim only abonnement kun je vast nog veel meer verrassende kookblogs en -vlogs ontdekken. Kortom: koken is hip, maar vegan koken nog net wat hipper. Donnie liet het zien in Donnie Aan De Kook op de NPO.

Frans Bauers eeuwige zoektocht naar Chinees eten

Zijn eerste gast was Frans Bauer. En wie Frans Bauer zegt, die zegt Chinees. De nietsvermoedende Bauer was gedesillusioneerd teruggekeerd uit China, toen hij en zijn Mariska voor hun programma Frans Bauer in China er overal gezocht hadden, maar nergens ‘gewoon lekker bami’ konden krijgen, laat staan zijn favoriete Foe Yong Hai. ‘Daar moeten toch eieren in?’ vraagt hij verbaasd aan Donnie. Welnee dus. Met behulp van allerlei alternatieve ingrediënten verrast Donnie de vriendelijke volkszanger en overtuigt hem van de vegan-variant. Bauer geeft aan eigenlijk helemaal geen verschil te proeven.

Smaken en structuren nabootsen

Ook Sisi Bolatini, Ice, Sophie Milzink en Daan Boom duiken samen met Donnie de keuken in om hun lievelingskostje zonder vlees, vis, eieren of andere dierlijke producten klaar te maken. Van gerookte zalm tot tajine met gehaktballetjes, Donnie laat zien hoe je smaken en structuren na kunt bootsen. Zo hebben geweekte sojabrokken een vlezige bite en geeft gerookt paprikapoeder dezelfde smaaksensatie als die van gebakken bacon. Er gaat een wereld open voor deze veelal jonge mensen, die toch al zelden negatief denken over een veganistische leefstijl. Het vegetarisme is al breed gedragen – zie ook het grote aanbod aan vega-kookboeken – maar ook het veganisme is aan een opmars bezig. Er ontstaan in Donnie Aan De Kook leuke gesprekken daarover. Je kunt het kookprogramma hier terugkijken

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.