verschil arabica en robusta

Kies je voor milde of pittige koffie?

We drinken bijna allemaal koffie en het aanbod in de supermarkten is vaak zo groot dat je door de koffiebonen het bos niet ziet.

Beschrijvingen als rond, zacht, fruitig of kruidig maken het er ook niet duidelijker op.  En dat terwijl er maar twee soorten koffieplanten zijn. De Coffea arabica of Arabica boon en de Coffea canephora of Robusta boon. Koffiemelanges worden gemaakt van Robusta en/of Arabica bonen.

 

Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta bonen?

De smaak

De smaak van Arabica bonen is aromatischer en milder. De smaak van Robusta bonen is intenser, sterker en kan soms wat bitter zijn, meer voor gevorderde koffiedrinker zeg maar.

Caffeïne gehalte

De Robusta boon heeft een hoger caffeïne gehalte dan de Arabica. Een factor waar je rekening mee zou kunnen houden bij het kiezen van koffie. Want de hoeveelheid caffeïne kan bij Robusta dubbel zo hoog zijn dan bij Arabica bonen.

verschil arabica en robusta

De vorm

Zoals je op het plaatje hierboven kan zien heeft de Arabica boon een meer langwerpige vorm en de Robusta is kleiner en ronder.

Kwaliteit

Meer dan 70% van de koffiebonen die verbouwd worden zijn Arabica bonen. Arabica wordt over het algemeen gezien als de bonen met de hoogste kwaliteit en is ook duurder dan de Robusta koffie.  De beste koffie bestaat dan ook 100% uit arabica bonen. Maar voor een mooi crema laagje is het weer beter als het koffiemengsel een klein percentage (10%) Robusta bonen bevat. Dat komt omdat de Robusta bonnen minder vet bevatten.

Herkomst

Koffieplanten waaraan de Arabica bonen groeien, stellen meer eisen aan de omgeving, de temperatuur en de vochtigheid en groeien langzamer dan de Robusta soorten. Koffieplanten groeien in subtropische gebieden. Zie het kaartje hieronder voor de herkomst van de koffie.

ara

 

Maar er is meer dat de smaak van de koffie bepaalt

Behalve het soort bonen, Arabica of Robusto of een mix ervan is er meer dat de smaak van de koffie bepaald:

  • Het branden van de koffie. Hoe langer gebrand hoe donkerder en krachtiger de smaak van de koffie.
  • De temperatuur waarop de koffie wordt gezet. Te hoge temperaturen van het water bij het zetten van de koffie kan de koffie bitter maken.
  • De versheid van de bonen. Hoe verser de koffie hoe lekkerder natuurlijk.

Hopelijk helpt deze info bij het kiezen van de koffie die het beste bij jouw smaak past.