IJs en koffie is een prima combinatie. Er zijn allerlei variaties mogelijk: met een scheutje drank, wat kruiden of een toefje slagroom…
Bij warm weer is het een leuk idee om de warme koffie eens te vervangen door een lekkere ijskoffie. En echt niet moeilijk om te maken…..
Romige ijskoffie
Drank
Bereiding: 30 min
Aantal: 4 personen
Ingrediënten
- 750 ml koffie afgekoeld tot kamertemperatuur
- 125 ml melk
- ijsblokjes
- 125 ml slagroom
- 50 g suiker (meer of minder naar eigen smaak)
- 1 zakje vanille suiker
- 2 el creme de cacao (chocoladelikeur)
Instructies
- Meng alles behalve de slagroom in een kan, goed roeren tot suiker is opgelost, dan in koelkast plaatsen.
- Verdeel ijsblokjes over 4 koppen of glazen. Schenk de koude koffie over de ijsblokjes. Klop de slagroom half stijf. Geef een flinke schep slagroom op de koffie evt. met wat cacaopoeder als garnering.
Bailey’s ijskoffie
Drank
Bereiding: 10 min
Aantal personen: 4
Ingrediënten
- 800 ml vers gezette koffie
- 400 ml vanille ijs
- 225 ml Bailey’s of Kahlua
Instructies
- Zet de koffie. Gebruik grote koppen of glazen.
- Verdeel het ijs over de glazen. Giet likeur over het ijs. Schenk koffie over het ijs. Suiker naar smaak toevoegen.
Bermuda ijskoffie
Drank
Bereidingstijd: 10 min
Aantal personen: 4
Ingrediënten
- 4 grote koppen koffie
- slagroom naar smaak
- suiker naar smaak
- koffie of mokka ijs
Instructies
- Meng koffie met slagroom en suiker naar smaak.
- Voeg koffie- of mokka ijs toe.
- Doe alles in de blender of mix met staafmixer.
Thaise ijskoffie
Drank
Bereiding: 10 min
Aantal: 4 personen
Ingrediënten
- 4 grote koppen sterke koffie
- suiker
- 2 tl kardemom poeder
- 200 ml slagroom
- amandel extract
Instructies
- Meng de 2 tl kardemom poeder met de koffie en zet voldoende voor 4 grote koppen.
- Voeg suiker en amandel extract naar smaak toe. Af laten koelen.
- Vul de koppen voor de helft met crushed ijs of ijsblokjes. Schenk de afgekoelde koffie erover. Schep er slagroom op voor het opdienen.
Thaise ijskoffie
Drank
Bereiding: 10 min
Aantal: 4 personen
Ingrediënten
- 4 grote koppen sterke koffie
- suiker
- 2 tl kardemom poeder
- 200 ml slagroom
- amandel extract
Instructies
- Meng de 2 tl kardemom poeder met de koffie en zet voldoende voor 4 grote koppen.
- Voeg suiker en amandel extract naar smaak toe. Af laten koelen.
- Vul de koppen voor de helft met crushed ijs of ijsblokjes. Schenk de afgekoelde koffie erover. Schep er slagroom op voor het opdienen.