Ik dacht altijd dat baklava maken heel lang duurde. Nou dat valt erg mee.
Dit heb je nodig
voor 12 (grote) stukken
100 g pistache noten, ongezouten
100 g walnoten
100 g boter
150 gram filodeeg
40 gram suiker
rasp van 1 (biologische) citroen
1 tl kaneel
voor de honingstroop
40 gram honing
75 gram suiker
sap van 1/2 citroen
1 tl kaneel
50 ml water
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 graden. Hak de noten fijn (dat kan met een groot mes of even in de keukenmachine) en leg ze op een bakblik. Rasp de citroen erover. Strooi de 40 gram suiker en kaneel erover. Leg het notenmengsel 10 minuten in de oven.
Smelt de boter in een pan op een zacht vuur.
Haal de noten eruit en en laat even afkoelen. Zet de temperatuur van de oven op 180 graden.
Vet een ovenschaal of bakplaat in met de gesmolten boter. Leg er een vel filodeeg op en strijk er weer boter over. Leg er nog een vel over, boter erop en een derde van de noten. Herhaal dit nog twee keer. Eindig met twee lagen filodeeg en verdeel de rest van de boter er over.
Zet de ovenschaal in de oven tot het filodeeg goudbruin is (ongeveer 20-30 minuten).
Maak ondertussen de honingsiroop door de honing, 75 gram suiker, citroensap en water een paar minuten zachtjes te laten pruttelen. Voeg op het laatst de kaneel toe.
Haal de baklava uit de oven en schenk er dan de siroop over.
Variatie
Je kunt alleen pistachenoten gebruiken of de pistachenoten vervangen door amandelen.
Tip
Serveer het met een bolletje vanille- of kaneelijs.