Iedereen die van een vette hap uit de frituur houdt, weet eigenlijk wel dat dit ongezond is. Een keertje frituren is natuurlijk niet erg, maar meerdere keren per week kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Gelukkig voor de frituurliefhebber is er ook een gezonde methode voor frituren. Hiervoor moet je wel je klassieke friteuse inwisselen voor een heteluchtfriteuse.
Wat is een heteluchtfriteuse?
In de volksmond staat de heteluchtfriteuse ook wel bekend als Airfryer’. Maar Airfryer is eigenlijk een officieel gedeponeerde merknaam van Philips. Enkel de heteluchtfriteuses van Philips mogen Airfryer genoemd worden. Maar wat is een heteluchtfriteuse eigenlijk? Zoals de naam al aangeeft, kun je hiermee frituren met behulp van hete lucht en niet met frituurvet of frituurolie. Juist dit vet is het meest ongezondst aan frituren. Naast frituren kan je met een heteluchtfriteuse ook bakken, braden en grillen.
Hoe werkt een heteluchtfriteuse?
Een heteluchtfriteuse zuigt lucht aan en zal dit verwarmen tot ongeveer 200° Celsius. Bij de meeste heteluchtfriteuses is het mogelijk om de temperatuur in te stellen. Zo frituur je ieder gerecht op de juiste temperatuur. In de friteuse zit een ventilator, die ervoor zorgt dat de hete lucht gelijkmatig door de friteuse wordt geblazen en de inhoud goed gaart. Er ontstaat meestal ook een krokant korstje op je gerecht. Als de hete lucht zijn werk heeft gedaan, blaast de friteuse de lucht weer uit. In de regel hoef je geen olie bij te vullen, maar er zijn soms producten waar een scheutje olie nodig is. Maar dit is niet te vergelijken met de hoeveelheid olie van de klassieke frituurpan.
Voordelen van een heteluchtfriteuse
Het grootste voordeel is, dat je vele malen gezonder frituurt. Je maakt, in plaats van frituurvet of frituurolie, enkel gebruik van hete lucht. Dit is gezonder en je krijgt minder calorieën binnen. Met een frikandel uit de frituurpan krijg je zo’n 200 calorieën binnen, een frikandel uit de heteluchtfriteuse telt nog maar 160 calorieën. Betreffende de smaak zijn er verdeelde meningen. Normaliter zal de smaak van je gefrituurde gerechten nauwelijks afwijken in vergelijking met wanneer je in frituurvet bakt. Maar er zijn altijd mensen die wel smaakverschil proeven. Een klein voordeel is dat de heteluchtfrituur minder energie vraagt. Nu gaat dit niet om een hele grote besparing. Door andere energieleveranciers te zoeken zul je waarschijnlijk meer besparen. Maar ook als je geen andere energieleveranciers vindt, bespaar je toch nog een klein beetje, waarmee je enkel op energiebesparing de heteluchtfriteuse in vijf jaar terug kunt verdienen.
Bespaar tijd met een heteluchtfriteuse
Je kunt tijd besparen met een heteluchtfriteuse. Zowel een klassieke frituurpan als een oven zullen de eerste tien minuten moeten opwarmen. Een heteluchtfriteuse is vrijwel direct op de juiste temperatuur, zodat je meteen kunt frituren. En wie kent niet de ergernis van het schoonmaken van een vettige frituurpan? Een heteluchtfriteuse bevat geen vet en is daarom gemakkelijk met een doekje te reinigen. Het beste doe je dit telkens nadat je deze gebruikt hebt.