erwtensoep

Tijd voor erwtensoep, drie snert recepten

Koud weer vraagt om erwtensoep. Daarom drie recepten om het zelf te maken.

Erwtensoep, je houdt ervan of je haat het….

Erwtensoep wordt snert…

‘Snert’ is de erwtensoep van de dag erna en die is eigenlijk nog lekkerder dan dagverse erwtensoep. Geen snert is hetzelfde en het is nog maar de vraag hoe Hollands deze maaltijdsoep is. In Noorwegen doen ze er in plaats van worst zalm in, Surinamers kieperen er bakbananen bij en Spanjaarden zweren bij chorizo en paprika. Van Argentinië tot Afghanistan, ieder land heeft zijn eigen versie. De basis is in elk geval de erwt of beter gezegd, de spliterwt. Maar over de erwten die worden gebruikt zijn de meningen nogal eens verdeeld.

Gele of groene spliterwten

Gele of groene spliterwten, verse doperwten of een deel vers en een deel uit pak? Met varkensknie, poten, oren, hamlappen, buikspek of magere spekreepjes? Ook de knollen, kruiden en worst zijn smaakbepalend.

Wereldkampioenschap snertkoken

De jury van het wereldkampioenschap snertkoken (ja, dat bestaat!) ziet jaarlijks talloze versies voorbij komen. Het WK wordt georganiseerd door de Stichting Oudhollandse gerechten en is niet alleen voor professionals. Mensen van alle rangen en standen doen mee met recepten die van generatie op generatie zijn doorgegeven.

3x Erwtensoep recepten

1. Erwtensoep zonder vlees

Een eenvoudige en smakelijke erwtensoep zonder vlees gemaakt. Deze soep is niet speciaal vegetarische, maar als je hem ook nog met groentenbouillon maakt, dan is het recept vegetarisch. Rookworst kan je op het laatst toevoegen of los erbij geven. 

  • 1 pak 500 gram spliterwten,
  • 1 prei,
  • 1  grote ui
  • 1/2 knolselderij
  • 1 bos platte peterselie
  • 1 bouillonblok (kip- of groentenbouillon)
  • 1 winterwortel
  • 2 laurierbladen
  • 1 rookworst
  • 2,5 liter water
  • peper naar smaak
  • 3 el ketjap manis
  • 1 el Worcestershire Sauce

Was de spliterwten in vergiet tot ze niet meer schuimen. 

Doe ze in een grote pan met 2,5 liter water, het bouillonblok en laurierbladen op laag vuur. Laat een uur koken en schep evt. schuim eraf.

Snijd ondertussen de groente fijn. Na een uur koken de groenten toevoegen en 1 uur laten koken.

De laatste 10 minuten gesneden rookworst toevoegen.

Als de soep net klaar is, kan hij wat dun lijken. De soep wordt vanzelf dikker. 

2. Oudhollandse erwtensoep

Het recept hieronder is van tweevoudig kampioen Boy Hamers, de voormalige chef-kok van cateraar Maison van den Boer.

  • 500 g spliterwten
  • 500 g verse worst
  • 500 g platte ribben
  • 250 g ui
  • 250 g prei
  • 250 g knolselderij
  • 50 g roomboter
  • 3 bouillonblokjes
  • 1 bosje selderij
  • peper en zout

Breng de spliterwten met 2,5 liter water, de verse worst, de platte ribben en wat zout aan de kook.

Haal zodra het water kookt het schuim eraf en voeg de bouillonblokjes toe. Haal de platte ribben en de worst na ca 90 min uit de pan.

Wrijf de spliterwten met het kookvocht door een zeef. Was de groenten en snijd de uien, prei en knolselderij in stukjes.

Fruit de groenten even aan, voeg een halve liter water toe en breng het geheel aan de kook. Voeg de groenten en het vlees met het kookvocht toe aan de soep en breng hem op smaak met versgemalen peper.

Voeg als laatste de gehakte bladselderij toe.

Serveer de soep met puntje roggebrood, belegd met spek.

3. Mediterrane erwtensoep

Dit recept is afkomstig van Elle Eten. Bij de bereiding overtreed ik misschien een snertwet: op de worst en wat kruiden na pureer ik de soep tot een minder grove structuur.

  • 200 g magere hamlappen
  • 100 g magere spekreepjes
  • 100 g spliterwten
  • paar takjes tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 3 kruidnagels
  • 1 winterwortel, in plakjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • ½ knolselderij, in blokjes
  • 1 verse rookworst
  • 50 g diepvries tuinerwtjes
  • 1 prei, in ringen
  • 1 bosje bladselderij
  • 1 bosje salie
  • 4 sneetjes roggebrood
  • 100 g Serranoham, in plakjes

Spoel de spliterwten goed onder koud stromend water.

Breng 1 l water met hamlappen, spek. Laurier, tijm en kruidnagel aan de kook. Schuim de bouillon af en laat nog 45 min zachtjes koken.

Haal hamlappen en spek uit de soep en snij in kleine stukjes. Schep het vlees terug in de pan.

Voeg winterwortel, ui, knolselderij, erwten en rookworst toe. Breng weer aan de kook en laat 30 min zachtjes koken.

Haal de rookworst uit de pan en snij in plakjes.

Voeg op het laatste de rookworstplakjes, prei, bladselderij en kruiden toe en breng op smaak met peper en zout.

Serveer met roggebrood met serranoham.