Honing is een natuurproduct en kan niet gemaakt worden zonder tussenkomst van de bij.
De bij verzamelt nectar uit bloeiende planten en bomen en slaat de honing op in honingraten.
Honing is een heel oud product. De eerste vondsten die wijzen op het gebruik van honing zijn van 15000 jaar geleden. In het oude Egypte werden al bijen gehouden voor de honing.
Natuurlijke suikervervanger
Honing is een natuurlijke vervanger voor suiker en een groot voordeel is, dat honing zo’n 25% zoeter is dan suiker. Je hoeft er dus minder van te gebruiken. Maar daarnaast geeft honing een specifieke smaak aan gerechten.
Honing wordt vaak genoemd naar de soort bloem of boom waar de bijen de nectar vandaan halen. Bekende honingsoorten zijn b.v. Acaciahoning, heidehoning en klaverhoning. Voorwaarde is dan wel dat tenminste 45% van de honing van de vernoemde soort afkomstig is.
Aan honing wordt een geneeskrachtige en cosmetische werking toegedacht. Maar de meest bekende toepassing is toch wel het gebruik in de keuken.
Algemeen gebruik van honing in de keuken
- zoeten van thee
- zoeten van yoghurt, kwark
- op smaak brengen van een dressing voor salade
- zoeten van pannenkoeken, wafels en poffertje
Recepten met honing
- Hete kip
- Kruiden honing noten cake
- Honingkip uit de oven
- Honing muffins
- Teriyaki burger
- Honingzalm uit de oven
- Baklava
Hete kip
voor 4 personen
- 4 kipfilets
- 90 ml honing (6 eetlepels)
- 2 chilipepers, van zaad ontdaan en fijngehakt
- 30 ml Worcester saus (2 eetlepels)
- 30 ml azijn (2 eetlepels)
- 1 rode paprika in acht parten gesneden
- 1 ui in acht delen gesneden
- 1 courgette (in plakken van 1 cm gesneden)
- 8 grote champignons
- zout en peper
- 250 gr rijst
- ovenschotel en (bij voorkeur metalen) satéstokjes
Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng de honing, chilipeper, Worcerster saus, azijn, zout en peper. Snijd de kipfilet een paar keer diagonaal in, leg ze in een ovenvaste schaal en bedek ze met het honingmengsel. Laat het tenminste 1 uur marineren.
Prik de paprika, ui, courgette en champignons aan de 8 satéprikkers. Zet de kip 20-30 minuten in de oven en bedruip de kip 2 a 3 keer met het vocht. De kip is gaar als het vocht helder wordt.
Kook de rijst. Vet een grillpan of koekenpan in met olie en bak de groentensticks tot ze zacht zijn. Haal de gare kip uit de overschaal en bewaar het afgedekt. Schenk het vocht van de kip in een pan en kook het tot de helft in.
Kruiden-noten-honingcake
- 350 g bloem
- snufje zout
- 1/2 tl kaneel
- snufje gemalen kruidnagel
- 1/4 tl nootmuskaat
- 1/2 tl bakpoeder
- 120 ml honing
- 150 ml sinaasappelsap
- 80 g gepelde pistache noten
- 50 g gehakte walnoten
- 50 g rozijnen
- 50 g gehakte gedroogde abrikozen
- 25 g geschaafde amandelen (voor de garnering)
- cakevorm
Verwarm de oven voor op 165°C. Vermeng de noten (behalve amandelen), abrikozen, rozijnen, met elkaar. In een andere schaal meng je de honing, sinaasappelsap, zout, kaneel, kruidnagelpoeder, nootmuskaat. Schep of zeef de bloem en het bakpoeder erdoor, en schep het goed door met een houten lepel. Voeg de het notenmengsel erdoor en schep het in de bakvorm. Strooi de amandelen erover. Bak de cake 75 min. in de oven. Als de cake te bruin wordt afdekken met aluminiumfolie.
Honingkip uit de oven
4-6 personen
- 100 ml ketchup
- 100 ml barbeque saus
- 1 el bruine suiker
- 1 el honing
- 3 el rode paprika in stukjes
- 1 el mosterd
- 3 tl allspice kruiden of piment
- ong. 600 g kippenpoten, kippenvleugels of kipfilets
Kook de kipdelen eerst 20 minuten. Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de ketchup met de barbequesaus, bruine suiker, honing, paprika, mosterd en kruiden.
Leg de gekookte kipdelen in een ovenschaal. Schenk de helft van de saus erover en laat 25 bakken in de oven. Keer de kip om en voeg de rest van de saus toe. Laat nog 25 minuten bakken.
Serveren met rijst of gebakken aardappeltjes.
Honing muffins
voor 8 stuks
- 225 g bloem evt. volkoren bloem
- 1/4 tl zout
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl kaneel
- 2 eieren
- 100 g zemelen
- 240 ml karnemelk
- 75 g rozijnen
- 80 ml honing gemengd met
- 3 el boter (gesmolten)
- muffinblik of papieren cakevormpjes
Verwarm de oven voor op 180°C. Zeef de bloem, het zout en de bakpoeder. Roer de zemelen erdoor. Maak een kuiltje in het midden. Meng eieren, karnemelk en honing. Schenk dit in het kuiltje. Voeg de rozijnen toen en schep het voorzichtig door elkaar. Roeren tot alles gemengd is maar niet langer. Vul de vormpjes tot 2/3. Bak 25-30 minuten.
Teriyaki burgers
(voor 4 burgers)
- 500 g rundergehakt
- 1 el teriyaki saus
- 1 el honing
- 1 t knoflook
- 1/4 tl gemberpoeder
- 1 ei
- 1/2 tl zout
- olie of boter om in te bakken
Meng de ingredienten door het gehakt. Vorm 4 platte burgers. Bak of grill de burgers tot ze gaar zijn.
Honingzalm uit de oven
(4 personen)
- 500 g zalmfilet (of vier stukken van 125 g)
- 2 el mosterd
- 1 el olijfolie
- 1 el honing
- evt. wat geraspte citroenschil
- 1 el citroensap
- verse peterselie
- zout en peper
Verwarm de oven voor op 180°C. Spoel de zalm af en dep het droog met keukenpapier. Leg de zalm in een ovenschotel. Meng mosterd, olie, honing en citroensap. Schep het mengsel op de zalm en verdeel het.
Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en laat 20 minuten bakken. Evt. na 10 minuten afdekken met folie als het te bruin wordt.
Baklava
(ong 20 stukjes)
- 150 g walnoten (fijngehakt)
- 100 g amandelen (fijngehakt)
- 225 gram fillodeeg
- 125 g boter
- 1 tl kaneel
- snufje kruidnagelpoeder
- 1 sinaasappel uitgeperst
- 1 el sinaasappelrasp
- 50 g bruine suiker
- 250 ml vloeibare honing
bakvorm 24 doorsnede of 20 x 30 cm of 25 x 25 cm
Laat het filodeel ontdooien. Verwarm de oven op 180°C. Meng de noten met de de citroenrasp, de kaneelpoeder en de bruine suiker. Smelt de boter. Vet de bakvorm in leg hierop 3 vellen filodeeg. Bestrijk deze met gesmolten boter en leg er een laagje van het notenmengsel op. Herhaal dit. Zorg dat de bovenste laag deeg wordt en giet daarover de rest van de gesmolten boter.
Zet de vorm in de oven en laat 25-30 minuten bakken. Verwarm de honing met de sinaasappelsap. Giet dit over de baklava als deze nog warm is. Snijd ze in ruitvorm.
meer recepten met honing vind je hier