In Nederland wordt veel eten weggegooid en dat is zonde. Volgens Milieucentraal.nl gooien we ieder jaar per persoon gemiddeld 34 kilo eten weg en gieten we 45 liter drinken door de gootsteen. Zeker als je je bedenkt hoeveel moeite, water, energie en grondstoffen het kost om voedsel te produceren, dan zouden we dat zoveel mogelijk moeten voorkomen. Daarnaast is het ook zonde van je geld. Daarom hier tips om minder eten weg te gooien.
#1 Koop slim
Koop niet meer dan je nodig hebt. Een goed gevulde voorraadkast lijkt handig en meer kopen omdat iets in de aanbieding is, lijkt voordelig. Maar als je het later moet weggooien is het zonde.
#2 Kook niet teveel
Houd normale gezonde porties aan. Kook niet meer dan dat. Restjes gaan vaak niet op en worden dan alsnog weggegooid.
#3 Bewaar op de juiste manier
Door producten niet op de goede manier te bewaren, moet je meer weggooien. Als je sommige groenten- en fruitsoorten buiten de koelkast bewaart of juist onterecht in de koelkast, kan het eerder overrijp worden, gaan schimmelen enz. Verdiep je daarom in de juiste manier van bewaren.
#4 Ontdek nieuwe manieren van bewaren
Er zijn meer manier manieren om voedsel op een goede manier te bewaren. Zo kan je voedsel bijvoorbeeld ook inmaken of vacumeren. Bij inmaken steriliseer je voeding in glazen potten om ze langer houdbaar te maken.
Bij vacumeren bewaar je voedsel in een plastic zak of doos waar je de lucht aan onttrekt. Hiervoor heb je een vacumeermachine nodig. Vacumeren heeft een aantal voordelen. Doordat er geen zuurstof meer bij kan, wordt bederf tegengegaan. De smaken en het vochtgehalte blijven optimaal bewaart. Je kan restjes eten vacuüm bewaren maar ook koffie, brood, fruit, groenten, kaas, vlees en vis.
#5 Zorg voor overzicht in je kasten en koelkast
Volle kasten en een overvolle koelkast zorgen ervoor dat je het overzicht verliest. Je weet dan niet meer precies wat er in ligt. Dingen schuiven naar achteren en je vergeet ze. Als je de koelkast of kasten opruimt kom je spullen tegen die je moet weggooien. Houd het daarom overzichtelijk.
#6 Verwerk restjes in smoothies en soepen
Maak vaker smoothies, soepen en stamppotten. Smoothies zijn ideaal om veel groenten en fruit in te verwerken. In soepen en stamppotten kan je allerlei soorten groenten en vlees verwerken.
#7 Wees minder perfectionistisch
Groenten en fruit dat uitgestald is in de supermarkt ziet er heel goed uit. Vaak is het zelfbediening en pak je alleen groente en fruit dat perfect is. Hierdoor zijn we wat verwend. Een appel met een beurse plek of een banaan die wat bruine plekjes krijgt, kan je nog prima eten of verwerken. Wees daarom wat minder kritisch
#8 Doe meer in de diepvries
Je kan veel meer in de diepvries bewaren dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan noten, zaden en kruiden.
#9 Let op de houdbaarheidsdatum
Let goed op de houdbaarheidsdatum en weet wat deze betekent. ‘Ten minste houdbaar’ betekent iets anders dan ‘Te gebruiken tot’. Spullen met een Tenminste houdbaar datum hoef je niet altijd meteen weg te gooien als ze over de datum heen zijn.
#10 Planning
Een goede planning kan je helpen om geen voedsel te verspillen. Als je voor meerdere dagen boodschappen gaat doen, maak dan een boodschappenlijstje en maak een goede planning voor gerechten die je wilt maken. Kijk voordat je boodschappen gaat doen in de koelkast en kast of er spullen zijn die op moeten en bedenk gerechten om die producten die op moeten te verwerken.