cryobehandeling

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een cryobehandeling?

Cryotherapie is het toepassen van kou als medische behandeling voor verschillende klachten. De cryobehandeling is begonnen voor het bestrijden van pijn bij reumatische artritis. Daarna zijn de voordelen verder bestudeert in Europa om te onderzoeken waar cryobehandelingen bij kunnen helpen. De extreem lage temperaturen kunnen de medische behandeling van verschillende symptomen ondersteunen. Een cryobehandeling verbetert de gezondheid van het lichaam op verschillende plekken, in de organen, de bloedsomloop en in het zenuwstelsel. Een cryobehandeling heeft voordelen voor verschillende doeleinden: beauty en welness, sport, gezondheid en pijnklachten. Maar in deze blog zullen we vooral kijken naar de voordelen van de behandeling bij het ervaren van pijn.

Hoe werkt een cryobehandeling?

Een cryobehandeling wordt verricht in een zogenoemde cryocabine. Een cryocabine is een cabine waar je in gaat staan en waar de kou een impact heeft op het gehele lichaam. In deze cabine wordt een temperatuur bereikt van -110 graden Celsius. Deze temperatuur is gelijk in de gehele cabine. De kou in de cabine voelt droog aan en zal in het begin onaangenaam aanvoelen. Tijdens de cryobehandeling krijg je beschermende sokken, handschoen, een muts en een masker voor je mond, verder draag je alleen een zwemkleding of ondergoed.

De behandeling zal maximaal 3 minuten duren en creëert een thermische schok in het lichaam. Dit houdt in dat je lichaam als het ware een reset ondergaat. Je bloed zal sneller stromen door al je organen en worden je organen en weefsel verrijkt met extra zuurstof en meer endorfine. Endorfines zijn peptiden die zorgen dat pijnprikkels minder snel toegang vinden tot het zenuwsysteem, waardoor je letterlijk minder pijn zal voelen. En dit is een belangrijk voordeel van deze cryobehandeling, waardoor deze behandeling al vaak gebruikt word bij het bestrijden van pijn.

De voordelen van een cryobehandeling

De behandeling activeert het immuunsysteem en brengt je lichaam in een situatie die eigenlijk niet op een andere manier gecreëerd wordt. Het zorgt namelijk voor een overlevingsreactie in het lichaam waardoor alles sneller gaat werken, dus bloed gaat sneller stromen, meer zuurstof en voedingsstoffen in het bloed. De behandeling kan chronische pijn tijdelijk verminderen en deze vermindering van pijn kan een aantal dagen aanhouden. Maar voor andere pijnlijke lichamelijke klachten kan een cryobehandeling deze pijn bestrijden. Na de behandeling zal het lichaam een betere indicatie kunnen geven waar het herstel nodig is. Je lichaam kan het herstelproces door de behandeling namelijk versnellen en verbeteren. Ook zorgt het voor een betere slaapkwaliteit en geeft het een energie boost voor de geest en het lichaam.

Hoeveel behandelingen heb je nodig?

Het aantal behandelingen hangt af van de klachten die je ervaart. Het is aan te raden om in het begin een aantal behandelingen kort achter elkaar te doen, zodat je lichaam kan wennen aan de temperatuur en je de reset van je lichaam nog krachtiger maakt. Hierin worden ongeveer 10 tot 20 behandeling kort na elkaar aangeraden. Door je behandelingen goed op te bouwen zal je merken dat je pijnklachten voor langere tijd zullen verminderen of zelfs zullen verdwijnen.

Nieuwsbrief