Wat je moet weten over creatine

Wat weet je over creatine?

Creatine is een lichaamseigen stof die voorkomt in de spieren van zoogdieren en wat veel gebruikt wordt als voedingssupplement. Deze stof komt voornamelijk voor in vlees en de naam is dan ook afgeleid van het oud-Griekse woord ‘Kreas’. Ook je eigen lichaam maakt de stof aan, maar soms is dat niet genoeg als je veel sport en kun je met creatine als voedingssupplement een gunstig effect bewerkstelligen.

Sportprestaties verbeteren

Creatine wordt veelal gebruikt om prestaties te verbeteren bij explosieve krachtinspanningen. Een dagelijkse inname van 3 gram is dan al voldoende. Ook vegetariërs en veganisten krijgen meestal niet genoeg binnen en voor deze mensen is een creatine-voedingssupplement een uitkomst. Daarnaast zijn er mensen die gewoon niet zo van vlees houden of geen tijd hebben om regelmatig vlees te bereiden. Creatine-supplementen gebruiken is ook dan een perfecte oplossing.

Creatine in voeding

Creatine zit voornamelijk in vlees, maar ook in sommige vis. Zo bevatten bijvoorbeeld rundvlees en tonijn circa 1-2 gram creatine per kilo. Zelf heb je ongeveer 1 tot 3 gram nodig om je eigen creatine voorraden aan te vullen. Je kunt dit dus uit de juiste voeding halen of een creatine-supplement nemen.

De positieve effecten

Zeker voor sporters heeft creatine een positief effect. Je lichaam verbruikt nu eenmaal veel energie tijdens het sporten. Om je spieren te laten bewegen, spreekt je lichaam je energiebronnen aan. Je lichaam zet hiervoor bepaalde stofjes in werking en die stofjes moeten weer aangevuld worden om je explosieve bewegingen vol te kunnen houden. Hoe snel je lichaam dat doet is mede afhankelijk van de hoeveelheid creatinefosfaat in je lichaam. Door dit af te breken, kan je lichaam nieuwe stofjes vrijmaken waardoor je langer de explosieve bewegingen volhoudt. Heb je dus een grotere creatinebuffer dan beïnvloedt dit dus je sportieve prestaties. Orale toediening geeft verhoogde creatinelevels die door het lichaam worden opgenomen. Naast meer spierkracht levert creatine ook meer spiercelvolume op.

De gezondheidsvoordelen

Maar het gebruik van creatinevoedingssupplementen heeft ook andere voordelen. Het geeft je niet alleen kracht en een hoger trainingsvolume. Het geeft ook een hogere anaerobe drempel dat betere sprintprestaties betekent. Behalve de voordelen voor de sporter zorgt het ook dat je minder moeite hebt met de dagelijkse taken en de neurologische functies bij jongere en oudere mensen worden beter. De kans op blessures wordt kleiner en het blessure herstel gaat sneller.

Een positieve invloed

Genoeg redenen dus om creatine te gaan gebruiken. Niet alleen je sportprestaties worden er beter van, maar het heeft ook nog eens een positieve invloed op je gezondheid.