reuma handen

Wat is reuma en hoe kan het behandeld worden?

Reuma is een veelvoorkomende aandoening. De kans is dan ook groot dat je iemand kent met reuma of er in ieder geval wel eens van gehoord hebt. Waarschijnlijk denk je bij reuma als eerste aan pijnlijke gewrichten. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende bekende en minder bekende aandoeningen aan de spieren, gewrichten en pezen. De bekendste en meest voorkomende vorm van reuma is reumatoïde artritis, een aandoening die pijn en stijfheid in de gewrichten en ontstekingen in je lichaam veroorzaakt.

Artrose of artritis?

Deze twee termen worden vaak door elkaar gebruikt. De klachten lijken misschien op elkaar maar de oorzaak van de aandoening verschilt. Reumatoïde artritis, ofwel reuma, is een auto-immuunziekte waarbij je eigen immuunsysteem voor een reactie zorgt die je weefsel aantast en ontstekingen veroorzaakt. Artrose wordt veroorzaakt door slijtage van de gewrichten doordat het kraakbeen dunner wordt.

Wie kan reuma krijgen?

In principe kan iedereen op elke leeftijd reuma krijgen. Voorreumatoïde artritis spelen de volgende risicofactoren een rol:

  • Hoe ouder je bent, hoe groter de kans.
  • Vrouwen hebben meer kans om om reumatoïde artrose te ontwikkelen. Voor vrouwen die nooit kinderen hebben gekregen, ligt die kans nog wat hoger.
  • Een dieet met veel zout, suiker en rood vlees lijkt de kansen op deze ziekte te vergroten.
  • Een ongezonde leefwijze verhoogt het risico. Denk bijvoorbeeld aan overgewicht of roken.
  • Erfelijkheid.

Wat zijn de symptomen?

De belangrijkste symptomen van reumatoïde artritis zijn pijnlijke, stijve en soms rode gewrichten. Buigen, strekken en bewegen gaat moeizamer. De stijfheid van de gewrichten is ’s ochtends na het opstaan het ergst en als je weer wilt gaan bewegen na het stilzitten. De klachten komen zowel links als rechts voor.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Er is geen speciale test om te bevestigen dat je reumatoïde artritis hebt. Om de diagnose te stellen wordt onder andere gekeken naar roodheid, warmte en zwelling van gewrichten, knobbels op de gewrichten, spierkracht en reflexen. Ook zijn er verschillende bloedtesten mogelijk die kunnen aantonen of er bepaalde antistoffen en ontstekingen in het lichaam aanwezig zijn.

Hoe wordt reuma behandeld?

Reuma kan niet genezen worden. Er kan gelukkig wel veel gedaan worden aan symptoom- en pijnbestrijding door middel van medicatie. Daarnaast is vroegtijdige signalering en behandeling heel belangrijk om schade aan de gewrichten te helpen voorkomen.

Er is al veel bekend over reuma maar nog lang niet genoeg. Er wordt daarom nog steeds in verschillende landen onderzoek gedaan. Op de website van TheSocialMedwork kan je lezen over de meest recente onderzoeken en de nieuwste medicijnen. Je kan er alles lezen over nieuwe reumatoïde artritis behandelingen en de behandeling van allerlei andere ziektes en aandoeningen.

TheSocialMedwork helpt patiënten om nieuwe medicjnen te verkrijgen in landen waar deze nog niet beschikbaar zijn. Zo heb je als patiënt, met behulp van je behandelend arts, toch toegang tot de nieuwste middelen. Naast medicijnen kunnen ook veranderingen in je dieet en speciale lichaamsoefeningen helpen tegen reuma.

Nieuwsbrief