Sommige vruchten hebben de naam dat ze niet of minder gezond zijn omdat er minder voedingsstoffen in zouden zitten. Zoals b.v. de komkommer en de watermeloen omdat ze vooral uit water zouden bestaan.
Komkommer en watermeloen afkomstig uit dezelfde plantenfamilie
Van citrusvruchten, rood fruit en blauwe bessen weten we wel dat ze heel gezond zijn en veel vitaminen en antioxidanten bevatten. Maar van komkommer en meloen wordt vaak gedacht dat, hoewel ze lekker zijn, ze minder gezond zouden zijn. Ook al bevatten ze inderdaad veel water, toch behoren de komkommer en watermeloen, die beide tot dezelfde komkommerfamilie horen, thuis in het rijtje van gezonde voeding. Andere vruchten in de komkommerfamilie zijn augurk, pompoen en courgette.

De watermeloen
De watermeloen is een heerlijk zomerfruit. Lekker zoet, dorstlessend en verkoelend. De naam is niet voor niks watermeloen, want deze meloen bestaat maar liefst voor 92% uit water. Toch bevat de watermeloen een flinke hoeveelheid gezonde voedingsstoffen.
Per 100 gram is de voedingswaarde van watermeloen:
- 30 kcal per 100 gram
- 0,2 g vet
- 8 g koolhydraten waarvan 0,4 gram voedingsvezels en 6 gram suikers
- 0,6 gram eiwitten
- 8,1 mg vitamine C
- 28 mcg vitamine A
- 0,2 mg ijzer
- 112 mg kalium
- 10 mg magnesium
- 7 mg calcium
- 0,3 mg bètacaroteen
- 4,5 mg lycopeen
bron: usda
Met name vitamine C en kalium komen in hoge mate voor in de watermeloen, net als het antioxidant lycopeen, zelfs nog meer als in de tomaat. De watermeloen bevat ook bètacaroteen wat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Watermeloen is dus rijk aan voedingsstoffen, maar bevat relatief weinig calorieën. En met 30 kcal per 100 gram is de watermeloen een ideaal en slank tussendoortje.
Hoe kies een rijpe watermeloen?
Zo test je of een watermeloen rijp is:
- Check de kleur – Een rijpe watermeloen heeft een donkergroene kleur.
- Klop op de meloen met een platte hand – een rijpe watermeloen heeft een diep, hol geluid. Een onrijpe watermeloen zal lichter of hoger klinken.
- Controleer de plek op de onderkant – Dat is de kant waarmee de meloen op de grond lag tijdens het verbouwen. Een gele plek is een teken dat de watermeloen de kans heeft gehad om te rijpen. Bij een witte plek is dat niet het geval.
- Controleer het gewicht – Als er verschil zit tussen twee watermeloenen, dan is de zwaarste de meest rijpe. Helaas kan het ook betekenen dat hij overrijp is.
- Ruik aan de meloen – Door de schil heen moet de watermeloen zoet ruiken. Als de watermeloen nog niet rijp is, dan zal je niets ruiken. Een hele sterke geur betekent dat de meloen overrijp is.
- Controleer het steeltje – Een rijpe meloen heeft een bijna geheel gedroogd steeltje. Als het steeltje groen is dan is de watermeloen nog niet rijp. In de supermarkt zit er vaak helemaal geen steeltje meer aan.
Je koopt misschien niet vaak een hele watermeloen. Je kunt vaak een halve of een kwart watermeloen kopen. Kijk goed of ze er fris uitzien en kies voor zware parten met donkere pitten. Je kunt de pitten trouwens zonder problemen opeten.
Watermeloen bewaren
Bewaar de watermeloen op een koele plek en niet in de zon. Op kamertemperatuur (zo’n 21 C) kan je de watermeloen 7-10 dagen bewaren. Bovendien blijven dan de meeste voedingsstoffen bewaard. Bewaar de watermeloen niet in de koelkast. Eenmaal gesneden watermeloen kan je wel afgedekt in de koelkast bewaren.
De komkommer
Heel geschikt om te gebruiken in salades vooral op warme dagen. Komkommer wordt meestal rauw gegeten of ingelegd in het zuur. Omdat komkommer veel minder suikers bevat, levert het minder calorieën.
Voedingswaarde 100 gram komkommer met schil
- 15 kcal per 100 gram
- 0,2 gram vet
- 3,6 gram koolhydraten, waarvan 0,5 gram vezels en 1,7 gram suikers
- 2,8 mg vitamine C
- 16,4 mcg vitamine K
- 5 mcg vitamine A
- 16 mg calcium
- 13 mg magnesium
- 142 mg kalium
- 0,2 mg zink
- 0,2 mg ijzer
bron: usda

Behalve vitamine C en kalium bevat de komkommer stoffen die verzachtend werken op de huid en zwelling wegnemen. Vaak wordt aangeraden om komkommer op gezwollen oogleden te leggen of op een zonverbrande huid.
De schil van de komkommer bevat veel vezels, en verschillende mineralen als kalium en magnesium. Dus koop een biologische komkommer en eet hem met schil en al.
Hoe kies je een rijpe, verse komkommer?
Een verse komkommer hoort fris donkergroen te zijn en stevig aan te voelen. Om ze te beschermen tegen stoten tijdens transport en insecten wordt op komkommers vaak een waslaagje aangebracht. Wil je de komkommer met schil eten (de schil is dus juist heel gezond), kies dan voor een biologisch gekweekte komkommer.
Komkommer bewaren
Komkommers kunnen slecht tegen warmte, dus je bewaart ze het beste in de koelkast.

