5 Tips om snel van je verkoudheid af te komen

Verkouden worden we allemaal wel eens

Het ene moment heb je niks, het volgende moment voelen je ogen waterig aan, gaat je neus lopen en voel je een kriebel achter in je keel. Vaak een aankondiging van een verkoudheid. Als je op tijd maatregelen neemt kan je een verkoudheid in de kiem smoren en voorkomen dat het erger wordt. Ben je eenmaal verkouden, dan helpen deze maatregelen om er zo snel mogelijk weer af te komen.

Heel besmettelijk

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn honderden verschillende virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken. Die virussen overleven beter bij vocht en kou, vandaar dat je vaker verkouden wordt in de herfst en de winter. Bovendien is een verkoudheid heel besmettelijk.

Het inademen van de lucht waarin iemand die verkouden heeft, net heeft geniest of gehoest is al voldoende. Een infectie door een verkoudheidsvirus begint meestal in de neus of de keel. Kwaaltjes waarvan je door een verkoudheid last kan hebben, zijn: een loopneus, verstopte neus, keelpijn, niezen, hoesten, hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid. Je kunt soms ook lichte verhoging hebben. De symptomen lijken soms veel op griep, dat ook door een virus veroorzaakt wordt.

Geen medicijn tegen verkoudheid

Medicijnen tegen verkoudheid zijn er niet. Je zult dus moeten wachten tot je lichaam het virus heeft aangepakt en uitgeschakeld. Er zijn wel manieren om je weerstand te verhogen, zodat je minder vatbaar bent voor verkoudheid.

Zo help je je lichaam het virus te lijf te gaan

Als je eenmaal verkouden bent, dan kan je wel een paar dingen doen om je lichaam te helpen het virus te bestrijden. Verder kan je de symptomen bestrijden met deze huismiddeltjes bijvoorbeeld.

1. Pak stress en vermoeidheid aan

Het is niet zo gek dat je vaak net verkouden wordt als je moe, gestrest, boos of verdrietig bent. Stress en negatieve emoties verzwakken je immuunsysteem waardoor een virus toe kan slaan. Neem dus je rust en doe iets wat je helpt ontspannen.

Bijvoorbeeld: luisteren naar muziek, een warm bad, yoga, slapen, iets creatiefs, mediteren.

2. Eet lichte maaltijden

Als je verkouden bent is het goed om de organen die voor je spijsvertering zorgen, zo veel mogelijk rust te geven. Op die manier kan je lichaam meer energie besteden aan het immuunsysteem dat het virus moet bestrijden. Eet daarom lichte maaltijden die niet te vet, heet of koud zijn. Die kosten je lichaam het minste moeite om te verteren.

Voorbeelden zijn bijvoorbeeld: (kippen)soep, versgeperste sappen, gestoomde groenten, groene salades.

th3. Drink kruidenthee

Veel drinken is heel belangrijk. Water is prima. Maar warme kruidendrankjes zijn nog een betere manier om je lichaam te ondersteunen als je snel van je verkoudheid af wilt zijn. Veel kruidentheesoorten zijn makkelijk te verteren en hebben verwarmende en antibacteriële eigenschappen.

Voorbeelden van kruidentheesoorten die je kunnen helpen zijn: gember, tijm, kamille, brandnetel, munt, echinacea, geelwortel (kurkuma) en thee van de schisandra bes.

4. Eet voeding die ontsteking tegengaat

Veel voeding, met name kruiden hebben anti-bacteriële en antivirale eigenschappen en gaan daarom ontstekingen in je lichaam tegen. Verwerk deze voedingsmiddelen in drankjes, soepen en salades.

Bijvoorbeeld: knoflook, ui, geelwortel, kaneel, kruidnagel, cranberry, gember, citroen, cayennepeper, munt, calendula, echinacea, tijm, oregano, Sint Janskruid.

5. Eet deze dingen even niet

Veel voedingsmiddelen zijn zijn lastiger voor je spijsvertering, kosten je lichaam meer moeite en geven virussen en infecties daardoor meer kans. Als je snel wilt herstellen van een verkoudheid zou je kunnen overwegen om de volgende voedingsmiddelen te laten staan:

Zuivelproducten, producten van tarwe, koffie, alcohol, suiker en vlees (biologisch en grasgevoerd vlees uitgezonderd).