SUPpen

SUP, een sportieve en gezonde rage

SUP is de afkorting van Stand Up Paddle Boarding. Een sport die de laatste jaren steeds populairder wordt.

Wat is SUP?

SUP is veelzijdig. Het board is wat groter dan een surfplank en je hebt een peddel. Het is trouwens geen nieuwe sport. In Hawaii kennen ze SUP al sinds 1940. Maar pas sinds 2001 werd het ook buiten Hawaii populair. Dat kwam omdat Laird Hamilton, een bekende surfer, de SUP ging gebruiken.

Wat kan je met SUP?

Je kan het SUP board op een relaxte manier gebruiken. Gewoon lekker wat rondpeddelen op rustig water van de gracht, meertjes of in de branding van de zee. Wil je wat meer actie, dan kan je wat wilder water opzoeken.

Hoe doe je het?

De bedoeling is dat je staat op je board. Met je peddel kan je je voortbewegen. Om de balans en de techniek van het peddelen onder de knie te krijgen kan je op veel plaatsen in Nederland een workshop of cursus volgen. Je kan dan ook eerst een SUP board huren, zodat je erachter kan komen of het iets voor jou is. Het schijnt vooral een populaire sport te zijn onder vrouwen.

sup2
Yoga op de SUP

Verschillende soorten SUPs

Er zijn verschillende soorten SUP boards:

Opblaasbare SUP

Een SUP die je kan opblazen en die in je backpack past. Ze wegen rond de 10 kilo, inclusief pomp, leash (band voor om je enkel die verbonden is met het board) en peddel. Vaak zit er een rugzak bij waar alles in past, zoals je kan zien bij de SUPS van Jobe.nl. Het is niet zo dat opblaasbare SUPs minder stevig zijn dan harde.

Harde SUPs

De naam zegt het al. Een harde SUP is gemaakt van polyester, een combinatie van polyester en carbon of van bamboe. Ze zijn licht en duurzaam en je hoeft ze niet op te pompen voor gebruik. Handig als je in de buurt van water woont. De bovenkant is vaak van foam zodat ze een goede grip hebben en daardoor makkelijker zijn in gebruik.

Meer mogelijkheden

Een SUP kan je gebruiken om te ontspannen op het water. Maar je kan het ook gebruiken Full Body Workout op doen. Doordat je in balans moet blijven, zorgt dat voor een extra uitdaging. Op het internet staan verschillende workouts als voorbeeld. Het zelfde geldt voor yoga-oefeningen.

Verder kan je de SUP ook gebruiken op mee te vissen, je kan er je hond op meenemen of trektochten mee maken.

Nieuwsbrief