van je slecht bui af

Snel van je slechte bui af

Een slecht humeur, wie heeft er af en toe geen last van op zijn tijd.

Je hebt soms dagen dat je haar niet goed zit. Maar zo zijn er ook dagen dat je kan wakker worden met een slechte bui.

Gelukkig is een goed humeur niet aangeboren maar aangeleerd. Je kunt leren om je gelukkiger te voelen en met een optimistische blik naar de wereld te kijken. Je zult er misschien aan moeten werken, maar de keuze is aan jou.

Aan de slag

Volg onderstaande technieken en je zal je snel opgewekter en zelfverzekerder voelen.

1. Kleine ergernissen

Vaak is het een aaneenschakeling van kleine tegenvallers en ergernissen die je humeur flink kunnen verpesten. Slecht weer, lekke band, te laat op een afspraak, spullen kwijt, je mobiel laten vallen, een hoge rekening. Allemaal heel irritant natuurlijk. Ze kunnen je het gevoel geven dat even alles tegenzit. Maar probeer het vooral in perspectief te zien. Hoe belangrijk denk je dat die dingen waar je je nu druk over zijn over een jaar zijn?

2. Negatieve gedachten

Misschien heb je de neiging om te piekeren, om van de ene negatieve gedachte op de andere over te gaan. Het wordt ten slotte een stroom van negatieve gedachten die je moeilijk kan verbreken. Dit kan ervoor zorgen dat je in een slechte bui raakt.

Probeer erop te letten en als je je zelf op een negatieve gedachte betrapt, zet je de knop meteen om en kies je ervoor om aan iets prettigs te denken. Afleiding helpt ook. Doe een kruiswoordpuzzel of iets anders waar je je verstand voor nodig hebt. Moeilijk is het niet, het enige dat je moet doen is je bewust worden van je gedachten.

negatieve mensen3. Vermijd negatieve mensen

Vermijd mensen die klagen, zeuren, mopperen, je proberen af te troeven, altijd de competitie zoeken of je op een andere manier een vervelend gevoel geven. Dit soort mensen verspreiden (soms onbewust) negatieve energie en zuigen de energie uit je weg. Voor je het weet trekken ze je mee in hun poelen van ellende. Omgaan met dit soort mensen kost je veel energie en ze laten je leeg en uitgeput achter. Opgewekte mensen trekken vaak optimistische mensen aan. Ongelukkige mensen trekken negatieve mensen aan.

Als je merkt dat mensen een negatief effect op je hebben, dat je er moe van wordt of dat ze je op een andere manier een naar gevoel geven, vermijd ze dan zoveel mogelijk.

4. Concentreer je op wat je wel wilt

Concentreer je op wat je wilt bereiken en niet op wat je allemaal niet wilt. Als je met een probleem te maken hebt dan kan je bedenken hoe slecht het allemaal is en hoeveel slechter het nog allemaal kan worden, maar daar schiet je niets mee op en het kost je nog ook not eens bergen energie. Concentreer je liever op een oplossing, op hoe je je situatie ten goede kan veranderen.

5. Het nieuws kan wel zonder jou

Je denkt misschien dat je niet zonder het nieuws kan, maar het nieuws kan wel zonder jou. Nieuws bestaat helaas voor het grootste deel uit slecht nieuws. Het kan je heel makkelijk angstig, boos of somber maken. Het is natuurlijk niet zo dat je niet op de hoogte moet zijn wat er in de wereld gebeurt, maar als je merkt dat je je stemming laat beïnvloeden door slecht nieuws, dan zou je je kunnen beperken om het nieuws 1 of 2 keer per dag te bekijken en het voor de rest te laten wat het is.

6. Pauze van sociale media

Nog een externe bron die je stemming behoorlijk kan beïnvloeden. Aan de ene kant kunnen social media je het gevoel geven dat iedereen leuke dingen doet, blij en gelukkig is behalve jij. Aan de andere kant kunnen sociale media je gevoelens van onzekerheid vergroten door hoe anderen reageren of juist niet reageren op jouw berichten. Vergeet niet dat deze berichten vaak een vertekend of incompleet beeld van de werkelijkheid geven. Mensen posten nu eenmaal graag hun leukste foto’s. Maar op een dag dat je je toch al niet top voelt, is het misschien beter om de sociale media even te vermijden. Bel of spreek liever met iemand af die je echt graag mag.

7. Verander je houding

Mensen die optimistisch zijn hebben vaak letterlijk een andere houding dan pessimistische mensen. Ze staan meer rechtop, laten hoofd en schouders niet hangen, lopen sneller en energieker. Probeer letterlijk een optimistische houding aan te nemen ook al voel je je niet zo. Je zult merken dat je stemming erdoor verbeterd. Wetenschappelijk is het ook bewezen dat je houding je stemming kan beïnvloeden.

8. Weg met dat voorzichtige

Opgewekte mensen praten met zekerheden, ze hebben het niet over: ik kan misschien wel eens proberen of het eventueel kan lukken. Je woordkeus kan invloed hebben op je stemming en je energiehuishouding. Zeg bijvoorbeeld niet: oh dat is moeilijk, ik weet niet of ik dat wel kan. Maar zeg: het zal wel moeilijk zijn, maar ik zal er alles aan doen om het te laten lukken. Probeer woorden als “maar” en “proberen” zo veel mogelijk te vermijden. Deze worden drukken excuses uit, en laten blijken dat je de situatie of jezelf niet in de hand hebt.

wijn9. Doe dingen die je graag doet

Dingen die je graag doet, kan je vaak goed omdat je er plezier in hebt. Dingen waar jij enthousiast van wordt geven zin aan je leven, zorgen ervoor dat je met plezier aan de dag begint.

10. Verdrink je verdriet niet

Misschien heb je de neiging om met alcohol je stemming te verbeteren. Alcohol helpt je wel om te vergeten maar aan de andere kant versterkt het ook emoties. Het kan je sombere gevoelens zelfs versterken.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *