Het Natuurlijk lekker basiskookboek is een kookboek dat vol staat met gezonde en pure recepten die allemaal gluten-, suiker- en lactosevrij zijn.
Het leuke van dit kookboek is dat zij naast eigen gezonde recepten ook geprobeerd heeft om van bekende gerechten een gezonde versie te maken. Om er een paar te noemen: kroketten, roze koeken, ligakoeken, ontbijtkoek, vissticks, spinazie à la crème, rösti en loempia’s bijvoorbeeld.
Gluten-, lactose- en suikervrij
Tarwebloem vervangt ze daarbij veelal door amandelmeel, boekweitmeel of de op haar website te vinden eigen melenmix. In plaats van suiker kiest ze voor erythritolsuiker (een natuurlijke suikeralcohol met hetzelfde volume als gewone suiker en 0% calorieën), stevia of kokosbloesemsuikerstroop of -suiker. Boter wordt vervangen door kokosolie, melk door havermelk of een andere plantaardige melk. Verder kom je veel verse ingrediënten tegen als noten, zaden, fruit, kruiden en groenten.
Om een idee te geven, hier het recept van haar versie van Vietnamese loempia’s dat ik zeker ga uitproberen.
Vietnamese Loempia’s
Ingrediënten
200 g biologische taugé
200 g Chinese kool, zeer fijn gesneden
200 g biologische soepgroenten (wortel, selderij, prei)
2 gekookte eieren in dunne plakjes gesneden
1 flesje sojasaus (biowinkel)
1 tl kurkuma-pepermix
1 snufje cayennepeper
20 rijstvellen (toko)
5 el gesmolten kokosolie.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bak de groenten in een koekenpan aan met een flinke scheut sojasaus. Zet het vuur laag en voeg de plaatjes ei en kruiden toe. Breng eventueel op smaak met wat extra sojasaus. Draai het vuur uit en laat afkoelen.
Maak twee schone theedoeken nat. Leg op één theedoek steeds twee rijstvellen en leg de andere natte theedoek hier bovenop. Laat dit ongeveer een minuut zo liggen, tot de vellen zacht zijn geworden. Nu zijn de vellen goed bruikbaar. Let in het midden van de vellen een bergje groenten en vouw de vellen langs de lange kant dicht, zodat je een rolletje krijgt. Vouw de uiteinden dubbel.
Leg de loempia’s op de bakplaat en smeer ze royal in met de kokosolie. Dit zal zorgen voor een knapperige korst.
Bak de loempia’s in het midden van de oven goudbruin gaar in ongeveer 10-15 minuten. Houd ze goed in de gaten. Laat de loempia’s even afkoelen voor je ze opdient.
Het boek
Het boek levert je maar liefst 225 recepten die 100% natuurlijk zijn. Iedereen die gezond en natuurlijk of glutenvrij, suikervrij en/of lactosevrij wil of moet eten, krijgt er met dit boek een grote voorraad aan goed bruikbare recepten bij. Niet al te exotische gerechten en niet al te dure en exotische ingrediënten, maar gewone alledaagse gerechten en producten. Een kookboek waar je wat aan hebt dus.
Monique van der Vloed
Natuurlijk lekker basiskookboek is een boek van Monique van der Vloed. Zij is voedingsdeskundige met een passie voor gezond eten. Die passie deelt zij op Facebook via haar eigen groep: Dat maken we natuurlijk lekker zelf. Een groep die ruim 17000 leden heeft. Ze heeft al meer kookboeken geschreven en heeft een eigen blog: moniquevandervloed.nl.
- 240 pagina’s – Van Duuren Media – april 2015
[bol_product_links block_id=”bol_5522b8395be78_selected-products” products=”9200000036349963,9200000030656116″ name=”nlb” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]