Het sportkookboek

Gezonde kookboeken zijn populair. Ze staan meestal vol recepten met weinig koolhydraten.

Maar wat als je een sporter bent? Wat eet je dan voor, tijdens en na het sporten? Daar geeft Het Sportkookboek van Stephanie Scheirlynck antwoord op.

Het boek begint met een korte uitleg over het BMR, je dagelijks energieverbruik. Vervolgens worden de belangrijkste voedingsstoffen besproken: koolhydraten, vetten, eiwitten, vocht, vitaminen en mineralen. Dan volgt een hoofdstuk over voeding en sport. Het hoofdstuk geeft antwoord op de vragen hoeveel vocht je nodig hebt en wanneer en hoeveel je moet eten. Aan de hand van handige tabellen wordt getoond hoeveel koolhydraten je nodig hebt, afgestemd op hoe lang je gaat sporten. En wat eet je op verschillende trainingsdagen?

spkbkWat eet je op een trainingsdag?

De recepten zijn ingedeeld op verschillende trainingsdagen. Wat eet je op een rustdag bijvoorbeeld als je moet herstellen van vorige dagen. Of op een rustige trainingsdag, een intensieve trainingsdag, bij een krachttraining of een wedstrijddag? Per dag krijg je verschillende recepten voor het ontbijt, tussendoortjes, lunch en diner. Hierbij variëren het aantal koolhydraten, eiwitten, vezels en vetten, afhankelijk van het soort dag. Aan het begin van elk hoofdstuk staat een portret van bekende wedstrijdsporters.

De recepten

Het zijn verrassend lekkere recepten. Gezond, dat wel. Veel groenten, fruit, noten, kip en vis. Brood en suiker worden gewoon gebruikt. Weinig zuivel op wat kwark na en melk wordt vervangen door plantaardige melksoorten zoals rijstmelk of amandelmelk. De recepten zijn voor 1 persoon en aangegeven wordt het aantal kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten.

Over het boek

Het is een mooi boek, met mooie foto’s en lekkere recepten en daarnaast heel veel nuttige informatie over voeding en sporten. Een boek voor iedereen die aan sport doet, professioneel en recreatief. Stephanie Scheirlynck is diëtiste, sportdiëtiste en de eerste die in België de opleiding Sports Nutrition van het Internationaal Olympisch Comité tot een goed einde heeft gebracht. Ze begeleidt sporters in allerlei disciplines waaronder de Lotto wielerploeg, RSC Anderlecht en Topsport Vlaanderen.

Voorbeeld recept

Dit recept voor rijsttaartjes is bedoeld voor tijdens de inspanning. Deze taartjes zijn lichter verteerbaar dan gewone rijsttaartjes omdat ze minder vet en eiwitten bevatten.

rijsttRijsttaartjes

4 taartjes, bereidingstijd 1 uur,
voedingswaarde voor 1 portie = 1/2 taartje:
220 kcal
35 g kh
3 g eiwit
7 g vet

Ingrediënten:
60 gram dessertrijst
50 cl rijstmelk
25 gram vanillepuddingpoeder
60 gram suiker
1 ei
1 vel bladerdeeg of kruimeldeeg

Verwarm de oven op 175 C. Kook de rijst in 40 cl rijstmelk gaar. Roer regelmatig zodat de rijst niet aan de bodem kleeft.

Meng het puddingpoeder met de resterende melk. Doe dit aan het einde van de kooktijd bij de rijst en laat indikken. Roer er de suiker door en laat een beetje afkoelen.

Splits het ei en klop het eiwit stijf. Roer de eidooier door de rijst en spatel er dan het eiwit door. Bekleed vier bakvormpjes met deeg en bestuif ze met bloem. Doe er het rijstmengsel in.

Bak 25 minuten in het midden van de oven. Haal de taartjes uit de vormpjes en laat ze afkoelen op een rooster.

 

[bol_product_links block_id=”bol_5644a75c0ea45_selected-products” products=”9200000050274679″ name=”sp” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]