magnesium

Magnesium druppels en andere vormen van magnesium suppletie

Laatst bijgewerkt:

Naar schatting nemen miljoenen mensen extra magnesium als aanvulling op hun dagelijkse voeding. De meesten doen dit met magnesiumpillen, maar er zijn meerdere mogelijkheden om extra magnesium tot je te nemen.

Onlangs lanceerde Zechsal bijvoorbeeld Magnesium Drops, magnesiumdruppels om toe te voegen aan je eten of drinken. Maar wist je dat je magnesium ook via de huid kan opnemen en dat je het kan opsnuiven?

In dit blog lees je alles over de verschillende mogelijkheden om magnesium te suppleren.

Magnesium suppletie op de intensive care

Voor artsen en verpleegkundigen die op de Intensive Care werken is het een routinehandeling: het toedienen van extra magnesium. Het komt namelijk veel voor dat patiënten die binnenkomen op de IC, een ernstig magnesiumtekort hebben. Meestal zijn het dan de anorganische vormen magnesiumsulfaat of magnesiumchloride die via het infuus worden ingebracht. Een andere manier om magnesium medisch toe te dienen is via injecties. Dit gebeurt met name bij mensen die niet, of in slechte mate, in staat zijn om magnesium in hun lichaam in te zetten. Vaak wordt dit onvermogen helaas pas laat ontdekt, nadat er al een lange lijdensweg met allerlei onbegrepen kwalen achter de rug is.

Wanneer het magnesium door middel van een infuus of injectie wordt toegediend, komt het rechtstreeks in het intercellulaire vocht, ook wel het interstitium genoemd, terecht. Hierdoor hoeft het mineraal een minder lange weg af te leggen en is het geschikt voor mensen wiens lichaam niet in staat is het magnesium te verwerken.

Magnesium opnemen via de huid

De huid is met zijn twee vierkante meter oppervlak en zeven kilo gewicht, veruit het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Het vervult daarmee verschillende functies, van het regelen van onze lichaamstemperatuur tot het signaleren van kou, warmte en pijn. Ook vormt de huid een barrière die veel ongewenste stoffen buiten houdt.

Aan de andere kant kunnen via de huid ook stoffen naar binnen komen, zoals magnesium in de vorm van magnesiumchloride. Deze vorm van suppletie is al duizenden jaren bekend. De oude Egyptenaren en Romeinen gingen al kuren in de Dode Zee en in de late middeleeuwen werd het Engelse Epsom zout gebruikt voor heilzame baden.

Hoewel er een lange tijd overheen ging, werd in het begin van de 21e eeuw, de zogenaamde transdermale opname herontdekt. Dit was met name te danken aan de ‘ontdekking’ van de Zechstein bron in Noord-Nederland. Van dit magnesium worden nu onder meer magnesium badkristallen gemaakt voor een magnesium bad.

Magnesium in de lucht

Tot aan de industriële revolutie verliep zoutwinning moeizaam. De winning verliep via een toen veelgebruikte methode, die was gebaseerd op zogenaamd gradeerwerk. Dit waren vaak metershoge takkenbossen waarover het zilte grondwater werd gegooid. De wind verdampte het water en het zout viel op de grond. Op deze manier werden hele landelijke gebieden in een zilte zeewind gezet. Men snoof die wind op en ervaarde dat als gezond.

Ook van werkers in zoutmijnen is bekend dat zij (veel) langer leefden dan hun collega’s in de kolenmijnen. En over het heilzame karakter van een verblijf aan de kust, hoef ik u niets te vertellen. Niet voor niets zijn de zogenaamde blue zones, waar mensen veel ouder dan gemiddeld worden, vrijwel allemaal eilanden of schiereilanden. Plekken waar de zilte zeewind hoogtij vieren. Dit duidt er sterk op dat zeewind, en met name het magnesiumaandeel daarin, gezond is.

De moraal van dit verhaal is dat magnesium ook op te nemen is door het te inhaleren. Suppletie in deze vorm, kan via zogenaamde zoutkamers.

Zechsal magnesium druppels

Overtuigd van de sterke werking van het zuivere magnesium, levert Zechsal al ruim 10 jaar magnesium uit deze bron in de vorm van functionele gels, badkristallen, olie en magnesium druppels. Allemaal producten bedoeld om het lichaam van een extra dosis magnesium te voorzien.

De druppels kunnen worden geschaard onder het kopje voedingssupplementen. Voor degenen die geen overgedoseerde, kwalitatief slechte pillen willen slikken, vormen Zechsal Magnesium Drops een handig en effectief alternatief. De druppels kunnen naar wens en naar smaak toegevoegd worden aan je eten of drinken. Zo is het een ideale manier om extra magnesium binnen te krijgen.

Nieuwsbrief