kruidenthee

Maak je eigen kruidenthee

Thee van zelfgeplukte, verse bloemen en planten is niet alleen lekker maar ook nog gezond.

Niet alle kruiden zijn altijd voorhanden, omdat het niet het goede seizoen is of omdat ze in een andere omgeving groeien. Gelukkig kun je van gedroogde kruiden ook altijd een goede kruidenthee zetten.

De smaak van gedroogde bloemen en planten is meestal sterker dan van verse planten. Je hoeft er dan minder van te gebruiken.

 

Wat heb je nodig?

Natuurlijk bestaan er vele leuke gadgets voor het maken van thee, toch heb je eigenlijk alleen een ketel nodig om water te koken en een theepot of theeglas. Een theepot kan het beste van glas, porcelein of geglazuurd aardewerk zijn en niet van metaal, omdat metalen met de kruiden kunnen reageren.

Een roestvrij stalen theeëi kan soms handig in het gebruik hoewel de thee ook gewoon door een zeef ingeschonken kan worden.

De ingrediënten van kruidenthee variëren van bladeren, bloemen, zaden, wortel, tak, bes of bast of een combinatie hiervan en daarvoor heb je soms wat vaardigheid nodig.

 

Bladen en bloemen

Voor thee van bladen of bloemen wordt vaak eerst een aftreksel gemaakt om te voorkomen dat de delicate oliën verdampen. Om een aftreksel te maken leg je de kruiden in de theepot of wekpot. Schenk er kokend water over, dek het af om verdamping te voorkomen. Laat 10-15 minuten trekken en dan afgieten. Over het algemeen gebruik je 1 tl gedroogde kruiden per 250 ml en 3 tl verse kruiden.

Blad en/of Bloemen die geschikt zijn voor thee zijn bijvoorbeeld:

kamille – de bloemknoppen
hibiscus – de bloem
passiebloem – de blaadjes van de bloem
roos – de knop als de roos is uitgebloeid
lavendel – de bloemknoppen
munt – het blad
citroenmelisse – het blad
citroengras – de stengel
frambozenblad – groene bladeren van de frambozenstruik

 

Wortel, bast, zaad, tak, bes

Voor een thee van wortel, bast, tak, bes of zaad wordt meestal een afkooksel gemaakt. Snij daarvoor de wortel of bast in kleine stukjes, de zaden kneuzen met een stamper of de achterkant van een lepel.

Gebruik ongeveer 25 gr of 3 el kruiden met 500 ml koud water overgieten en 5 minuten laten staan, dan aan de kook en 10-20 min. zachtjes laten koken en trekken. Als het om erg sterk smakende kruiden gaat zoals gember, kruidnagel of kaneel, dan kan je de sterkte aan je smaak aanpassen.

Voorbeelden:

gember – de wortel
kaneel – de bast
kurkuma of geelwortel – de wortel
paardenbloem – wortel en blad
duizendblad – de hele plant
echinacea – de hele plant, wortel, stengel, blad en bloem

 

Combinatie

Wil je een thee maken van zowel bloemen en/of bladen als wortel, bast en zaad. Maak dan eerst het brouwsel van de wortel, bast, tak, bes of zaden zoals beschreven. Schenk daarna het gezeefde aftreksel over de bloemen en bladen en laat nog 11-15 minuten trekken.

 

Smaak

Niet alle kruidenthee soorten worden gedronken voor de lekkere smaak. Hibiscus, gember, kaneel en munt wel. Maar andere theeën worden gedronken voor hun gezonde eigenschappen zoals paardenbloem, echinacea en valeriaan bijvoorbeeld. Om ze wat beter drinkbaar te maken kan je verschillende smaken met elkaar mengen zodat ze wat lekkerder worden. Een beetje honing helpt ook natuurlijk.

Bekijk hier met welke theesoorten je het beste kunt ontspannen

 

Kruiden ijsthee

Volg de aanwijzingen voor kruidenthee maar gebruik de dubbele hoeveelheid kruiden, na het afgieten af laten koelen voor 30 minuten en dan over een glas gevuld met ijs gieten.

Je kan naar eigen smaak suiker of liever honing toevoegen, hoewel dat bij kruidenthee vaak niet nodig is. Er zijn ook kruiden die een wat zoete smaak geven zoals zoethoutwortel en stevia, een kruidachtig plantje dat 250 maal zoeter is dan suiker.

Je kunt de thee in de koelkast bewaren en binnen 24 uur opdrinken.

[bol_product_links block_id=”bol_55eec793892ff_selected-products” products=”9200000002652980,9200000023956132,1001004011551400″ name=”kr” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]