veel zitten

Lang zitten is slechter dan niet sporten

Het is pas de laatste jaren bekend geworden hoe slecht lang zitten voor je is.

Ook al sport je intensief, het blijkt niet op te wegen tegen de nadelen van lang zitten. Sinds het ene na het andere onderzoek aantoont hoe schadelijk lang zitten eigenlijk is, begint het langzaam door te dringen dat er iets moet veranderen. Want wie zit er niet lange tijd achter elkaar op school, op je werk of gewoon thuis voor de tv?

Dunne mensen eten niet minder, ze zitten minder stil

Het onderzoek waar het allemaal mee begon, was dat van Dr. Levine, zo’n 10 jaar geleden. Hij ontdekte dat het verschil in calorieën dat dikke mensen niet veel meer calorieën binnenkrijgen dan dunne mensen. Om uit te vinden waarom de één dan wel dik is en de ander niet, gebruikte hij onderbroeken waar sensoren in zaten. Zo kon hij de beweging van de verschillende mensen meten. De uikomst was dat dunne mensen gedurende de dag meer bewogen. Het ging daarbij niet om sporten, maar gewoon actiever waren. Dunne mensen bleken gewoon meer te wiebelen, friemelen, ijsberen, enz. Alles bij elkaar opgeteld, verbrand je daarmee best veel extra calorieën.

Voorbeeld

Als je alleen maar stil ligt, verbrand je maar 1,5 kcal per minuut. Zo gauw je opstaat, achter je computer gaat zitten en een mail verstuurt, stijgt je calorieverbruik al met 25%.

Ziek door zitten

Het laatste onderzoek laat zien dat ieder uur dat je zit, de kans op aderverkalking aanzienlijk toeneemt. Naast hart- en vaatziekten wordt veel zitten ook in verband gebracht met ziekten als diabetes, hoge bloeddruk, overgewicht, kanker en dementie.

Wat gebeurt er na 30 minuten zitten?

Al na 30 minuten zitten veranderen er dingen in je lichaam en je metabolisme.

  • Het slechte LDL cholesterol neemt toe
  • Het goede HDL cholesterol neemt af
  • De bloedsuikerspiegel stijgt
  • De bloeddruk stijgt
  • De concentratie neemt af
  • De ontstekingen in je lichaam nemen toe

Twee van de 20 minuten

Je hoeft niet heel veel te doen om de negatieve effecten van zitten teniet te doen. Als je van iedere 20 minuten die je zit, 2 minuten een klein wandelingetje maakt of wat rek- en strekoefeningen doet dan verbetert dat je bloedsuikerspiegel al flink.

Hoe doe je dat?

Hoe pas je die 2 minuten bewegen per 20 minuten in je schema als je bijvoorbeeld een zittend beroep hebt? De video hieronder laat zien hoe je achter je bureau kunt bewegen.

Dit is maar één van de vele video’s met ideeën om meer te bewegen op je werk, thuis of als je ergens moet wachten. Meer video’s vind je hier.

Tip: zet de timer

Je moet er natuurlijk wel aan denken want die 20 minuten zijn zo voorbij. Als je veel achter de computer kun je een online klok installeren die je iedere 20 minuten een seintje geeft.