Kan koffie je helpen om af te vallen?

Een kop koffie ’s morgens is voor velen een onmisbaar begin van de dag. Koffie is lekker, maar daarnaast wordt er gedacht dat het drinken van koffie meer gezondheidsvoordelen biedt. Het zou onder andere kunnen helpen bij het afvallen. Hoe zit dat precies?

Cafeïne

Koffie bevat cafeïne en dat is een stimulerend middel. Er zijn drie redenen waarom gedacht wordt dat cafeïne kan helpen bij het verbranden van vet en daardoor bij het afvallen:

Cafeïne wordt ook toegevoegd aan supplementen waarvan gedacht wordt dat ze vet verbranden. Cafeïne kan bovendien je metabolisme versnellen.

1. Cafeïne versnelt je metabolisme

Koffie, of de cafeïne in de koffie versnelt je metabolisme of je stofwisseling. Je metabolisme is van grote invloed op je lichaamsgewicht. Je metabolisme bepaalt hoe snel voedingstoffen worden omgezet in energie. Hoe sneller je metabolisme, hoe meer energie je lichaam daarvoor nodig heeft en hoe meer calorieën er worden verbrand.

2. Cafeïne geeft je meer energie

Koffie maakt je wakker en alert en geeft je een oppepper als je even wat weinig energie hebt. Het wordt niet voor niets toegevoegd aan allerlei energiedrankjes. Als je je energiek voelt dan zal je eerder actief worden en gaan sporten bijvoorbeeld. Hoe meer je beweegt, hoe meer calorieën je verbrandt.

3. Cafeïne vermindert je eetlust

Van koffie wordt gedacht dat het je eetlust onderdrukt. Door koffie te drinken, zou je dus minder gaan eten en krijg je minder calorieën binnen.

koffie gezonder

Te veel cafeïne is niet goed voor je

Cafeïne mag dan een aantal gunstige eigenschappen hebben. Er zit ook een minder gunstige kant aan. Juist omdat cafeïne stimulerend werkt, kan het je ook uit je slaap houden. De ene persoon is gevoeliger voor cafeïne dan de ander.

Als je denkt dat cafeïne invloed heeft op je slaap, dan kan je proberen om na drie uur ’s middags geen koffie meer te drinken. Natuurlijk is er ook cafeïnevrije koffie als alternatief.

Hoe drink je je koffie?

Als je wilt afvallen en je denkt dat koffie je daarbij kan helpen, dan is het wel van belang hoe je je koffie drinkt.

Zwarte koffie heeft dan de voorkeur. Allerlei luxe koffiesoorten met veel koffie, room en suiker helpen je natuurlijk niet en zullen juist een tegengesteld effect hebben.

Nieuwsbrief