verstopte

Huismiddeltjes verstopte neus

Een verstopte neus is meestal een vervelend bijverschijnsel van een griep of verkoudheid.

Ook een allergie of een bijholteontsteking kan een verstopte neus veroorzaken. Een verstopte neus wordt veroorzaakt door geïrriteerde bloedvaten in bijholten of in het slijmvlies aan de binnenkant van de neus. Daardoor wordt meer slijm geproduceerd dat zich ophoopt en zo je neus verstopt waardoor je moeilijk kan ademhalen. Voor volwassenen en kinderen is het vooral ongemakkelijk en vreselijk irritant als je wilt slapen, omdat het erger wordt als je gaat liggen. Voor pasgeboren baby’s kan het zelfs gevaarlijk zijn. Een vervelend bijverschijnsel is dat je met je mond open gaat slapen, waardoor je keel uitdroogt en je vaak ook nog keelpijn krijgt.

Huismiddeltjes tegen een verstopte neus

Gelukkig zijn er een paar huismiddeltjes die snel zorgen dat je weer wat  lucht krijgt. Bovendien besparen ze je geld.

eucalyptus olie

Eucalyptus olie

Eucalyptus olie is één van de meest effectieve oplossingen voor een verstopte neus. Doe een paar druppels  op een zakdoek en adem de geur in. Je kunt ook een paar druppels op je kussen doen zodat je de geur ook inademt als je slaapt.

Tomatensap

Niet alleen is tomatensap rijk aan vitamine C, het bevat meer gezonde stoffen die je immuunsysteem versterken. Er doet een recept de ronde op internet dat al tientallen jaren gebruikt wordt. Dit heb je nodig:

  • 500 ml tomatensap
  • 2-3 teentjes knoflook, geperst
  • 2 eetlepels versgeperst citroensap
  • zo veel mogelijk chilisaus of sambal (als er maar pepers inzitten)
  • evt. wat honing
  • evt. wat selderijzout (dan lijkt het op een bloody mary)

Meng alles door elkaar en verwarm het in een pan of magnetron. Neem af en toe een slok van dit sap, gorgel ermee in je keel en ruik de dampen ervan op.

Gemberthee

Heb je een stukje gember in huis? Rasp het dan en kook het een kwartier in water. Zeef het en doe het in een kop. Zoet het eventueel met wat honing. Je kunt ook wat citroensap toevoegen als je dat lekker vindt. Gember gaat onder andere ontstekingen tegen.

peperPeper

Peper doet iets met je neus. Dat merk je als je aan peper ruikt, dan ga je niezen. Zwarte peper is een bekend middel in de Ayurveda dat wordt ingezet bij allerlei kwalen. Breng een theelepel zwarte peperkorrels aan de kook met wat water en laat het 10-15 minuten zachtjes koken. Zeef de thee en drink het met wat honing en/of citroensap. Nog beter wordt het als je wat geraspte gember met de peperkorrels meekookt.

Honing

Honing is het verkoudheidsmiddeltje bij uitstek. Neem een goede kwaliteit honing en voeg het toe aan je thee met citroensap voor de verlichting van je griep of verkoudheid.

uiRuik aan een ui

Misschien niet echt waar je zin in hebt. Maar een ui heb je altijd wel in huis. Snijd een ui in stukken en ruik er een paar minuten aan.

Grog

Veel drinken, en in het bijzonder warme drankjes zijn goed als je verkouden bent. Ze houden de keel vochtig en verzachten de geïrriteerde slijmvliezen van de neus en keel. Een grog is een eeuwenoud drankje voor als je verkouden bent. Maak thee met een kaneelstokje en citroensap. Giet er vlak voor je het opdrinkt een scheut rum, whisky of een andere sterke drank bij.

thKruidenthee

Thee en kruidenthee werken verzachtend voor de slijmvliezen van neus en keel. Maar als je bepaalde kruiden toevoegt werkt het nog beter. Munt, kamille, gember en rozemarijn kunnen helpen bij een verstopte neus.

Lees over nog meer huismiddeltjes bij griep en verkoudheid.