Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? 10 tips

Laatst bijgewerkt:

Zou je graag wat meer zelfvertrouwen hebben en jezelf willen verbeteren? Er zijn genoeg praktische tips waarmee je zelf kunt oefenen.

1. Wees wat liever voor jezelf

Wie onzeker is, neemt zijn fouten vaak te zwaar op. Je innerlijke stem zegt dan:  “Zie je wel dat je het niet kan”. Met als gevolg dat je er de volgende keer nog meer tegenop ziet. Voor je het weet, kom je in een neerwaartse spiraal die je belemmert om dingen te doen. De faalangst kan dan toeslaan. Accepteer gewoon bij voorbaat, dat sommige dingen niet zullen lukken en andere dingen wel. Dat is bij iedereen zo. Dus, wees gewoon wat liever voor jezelf en wees juist trots dat je een poging gewaagd hebt, ook al is het resultaat nog niet helemaal wat het zou moeten zijn.

2. Zorg voor een fit lichaam

Door voldoende te bewegen en aan je conditie te werken, voel je je niet alleen lichamelijk beter maar word je ook geestelijk sterker. Als je fit bent, kan je beter met spanningen omgaan en zal je je prettiger en zelfverzekerder voelen. Als je je lichamelijk sterker voelt, dan zal je eerder uitdagingen aan durven gaan.

3. Werk aan je uiterlijk

Je uiterlijk is je visitekaartje. Dat betekent niet dat je er als een model uit hoeft te zien. Maar gewoon goed verzorgd. Zorg dat je haren zijn gewassen, je nagels zijn verzorgd, dat je kleding draagt die fijn zit en er goed uitziet en dat je lekker ruikt. Als je weet dat je er goed uitziet, dan voel je je daar vanzelf zekerder door.

4. Kijk mensen recht in de ogen

Kijk mensen aan als je tegen ze praat. Als je onzeker bent, heb je vaak moeite om mensen aan te kijken met wie je praat. En zeker als je voor een groep moet spreken. Je wendt dan je blik af en zou je waarschijnlijk het liefst onder de tafel verstoppen. Mensen aankijken is een klassieke, simpele oefening in zelfvertrouwen. Niet wegkijken als je met iemand praat. Begin eerst met vrienden, familie en kennissen. Langzaam maak je de kring van mensen die je aankijkt groter. Daar groeit je zelfbewustzijn van en dat zien andere mensen ook.

5. Doe alsof

Wil je zelfverzekerd overkomen neem dan alvast de juiste lichaamshouding aan, ook al voel je je nog niet zo. Niet kromgebogen slenteren, maar met rechte rug en borst vooruit. Probeer je niet kleiner maken dan je bent en weg te kruipen. Laat zien dat je er bent! Hoofd en schouders omhoog, blik naar voren. Zo kom je zelfbewust over. Je zult zien dat je je daardoor beter voelt en dat andere mensen dan anders (positiever) op je aanwezigheid reageren.

6.  Kleine stapjes vooruit

Vraag niet in één keer te veel van jezelf. Maak kleine stapjes vooruit en zoals gezegd, accepteer van te voren dat er ook dingen niet meteen zullen lukken. Stel jezelf haalbare en realistische doelen. Als je wilt afvallen, dan stel je als doel dat je bijvoorbeeld een halve kilo per week gaat afvallen. Als je iemand leuk vindt en je wilt met iemand in contact komen, begin dan eerst eens met die persoon aan te kijken en te glimlachen. Zeg de volgende keer hallo, en begin daarna een gesprekje. En zo ga je natuurlijk ook niet al deze tips tegelijk toepassen, maar begin je met één tip.

7. Leer ‘NEE’ te zeggen

‘Nee’ is een klein woord. Met een grote impact. Geen ‘nee’ durven zeggen komt vaak voort uit een tekort aan zelfvertrouwen en in de hoop dat anderen je aardig vinden. Maar je bent dan niet goed bezig want je zegt dan ja, terwijl je dat niet wilt. En dat is niet goed. Wie leert om nee te zeggen, gaat van zichzelf uit en van zijn/haar eigen behoeften en niet van wat iemand anders wil of van je vindt. Uiteindelijk zullen anderen je ook  meer respecteren als je vaker voor jezelf opkomt. Door vaker nee te zeggen toon je karakter en ruggengraat. En daardoor groeit je zelfvertrouwen ook.

8. Herinner het positieve

Probeer vooral de positieve ervaringen in je hoofd te prenten. Doorgaans leggen mensen van nature veel meer de nadruk op negatieve gebeurtenissen. En het zijn ook vooral de vervelende en negatieve dingen die je telkens weer in hoofd afspeelt. Probeer je daarvan bewust te worden en probeer die negatieve gedachten te vervangen door positieve.

9. Verleg je aandacht

Ben je onzeker in het gezelschap van iemand? Verleg je aandacht dan van jezelf naar de ander(en). Denk niet aan hoe je overkomt, wat je nu weer moet zeggen, of je haar goed zit en wat ze van je zullen denken. Dat soort gedachten verpesten je zelfvertrouwen totaal. Richt je aandacht op de anderen en op de omgeving. Luister naar wat ze te vertellen hebben, kijk rond en neem in je op wat je ziet. Het helpt je behalve aan meer zelfvertrouwen ook een socialer persoon te worden.

10. Stop met vergelijken

Doe het jezelf niet aan, om je constant te meten met anderen. Er zullen namelijk altijd mensen zijn op een bepaald gebied mooier of beter zijn dan jij en meer hebben. Vergelijken zal je onzeker houden en ook niet gelukkig maken. Of jaloers. Het enige dat belangrijk is ben jijzelf, wat jij wilt bereiken en de vorderingen die je maakt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *