Het verschil tussen wandelschoenen en hardloopschoenen

Als je het hebt over loopschoenen, dan lijkt er soms weinig verschil te zitten tussen wandelschoenen en hardloopschoenen. Maar toch hebben ze andere eigenschappen. Als je wilt hardlopen is het beter om dat niet op wandelschoenen te doen, maar op schoenen die speciaal voor hardlopen bedoeld zijn. Als je weet waar je op moet letten, is het makkelijker om de juiste schoenen voor jouw doel te kiezen.

Hardloopschoenen

Voor het maken van hardloopschoenen wordt gebruik gemaakt van de nieuwste materialen en technologieën. Hardloopschoenen kunnen onderling ook verschillen. Zo zijn er hardloopschoenen die bedoeld zijn voor lange afstanden of juist voor korte sprints.

Er wordt nogal wat gevraagd van hardloopschoenen: Ze moeten licht zijn, schokken dempen, veerkracht en structuur bieden en

Op welk deel van de voet kom je neer?

Er zit verschil in vorm van de zool van hardloopschoenen. De zool is op sommige plekken hoger en meer geveerd. Dat heeft alles te maken met het deel van de voet waarop je neerkomt als je hardloopt. Er zijn mensen die op hun voorvoet neerkomen, op het middengedeelte of op de hak van de voet.

Er zijn ook mensen bij wie de voeten meer naar binnen zakken, overproneren genaamd en dat vraagt dan om antipronatieschoenen.

Wandelschoenen

Bij wandelschoenen ligt de nadruk meer op comfort en minder op prestatie. Er is minder keuze. Er wordt dan ook minder onderzoek naar gedaan en er wordt minder gebruik gemaakt van technologie. Bij korte wandelingen zijn schoenen die de voet ondersteunen en die goed zitten vaak voldoende. Bij fitness lopen of lange wandelingen is het belangrijk dat wandelschoenen licht en flexibel zijn en dat de zool goed afrolt. Veel wandelschoenen zijn te stijf en te zwaar en dat kan je alleen hinderen.

Hardloopschoon Adidas en wandelschoen The North Face

Waar moet je op letten?

Waar moet je op letten als je op zoek bent naar nieuwe wandel- of hardloopschoenen. Wat zijn de verschillen?

Vrouwenvoeten en mannenvoeten

Vrouwen- en mannenvoeten verschillen anatomisch van elkaar. Mannen hebben een bredere voorvoet en de voetholte is hoger. Vrouwen wegen gemiddeld ook minder dan mannen en dat is een voordeel. Maar de enkelbanden van vrouwen zijn wat zwakker en minder flexibel. Ze hebben daardoor eerder de kans op verzwikken en doorzakken of overproneren van de voet. De vrouwenvoet vraagt daarom om andere schoenen. Ga daarom altijd voor speciale damesschoenen en niet voor hardloopschoenen heren.

Dempkracht

Bij hardloopschoenen is dempkracht belangrijker dan bij wandelschoenen. Bij hardlopen belast je bij iedere stap de ondergrond met 2 tot 3 keer je lichaamsgewicht. Bij wandelschoenen is dat slechts 1,5 keer. Vooral de voorvoet en de hak moeten bij hardloopschoenen extra dempkracht hebben. Wandelschoenen hebben dat veel minder nodig.

Hakhoogte

Bij wandelschoenen is een zool die hoger is bij de hak niet nodig. Bij het wandelen kom je het eerst op je hak neer. Bij hardloopschoenen kan een zool die dikker is bij de hak, voor meer stabiliteit zorgen.

Vorm van de zool

Bij hardloopschoenen loopt de zool bij de hak en voorvoet vaak op om het afrollen van de voet makkelijk te maken. Een wandelschoen heeft dat niet nodig. Een schoen met weinig verschil in de zool bij de hak en voorvoet is het meest geschikt.

Flexibiliteit

Hardloopschoenen moeten flexibel zijn bij de middenvoet. Wandelschoenen moeten meer flexibel zijn bij de voorvoet omdat ze daarmee afzetten maar hebben geen flexibiliteit nodig bij de middenvoet. Er zijn veel wandelschoenen met zolen die helemaal niet flexibel zijn. Die zijn eigenlijk niet geschikt.

Advies

Zoals je ziet valt er veel te kiezen. Laat je goed adviseren voor je investeert in prijzige hardloop- of wandelschoenen. Veel winkels maken tegenwoordig gebruik van videoanalyse om de meest geschikte schoenen voor jouw voeten en manier van lopen te kiezen. Je kan de schoenen nu eenmaal niet terugbrengen als je ze gebruikt hebt.