emotionele dna

Het emotionele DNA

In dit boek ‘Het emotionele DNA’ van Pierre Capel, emeritus hoogleraar experimentele immunologie, gaat het over de vraag waar emoties vandaan komen en de invloed ervan op je lichaam en gezondheid.

Emoties en gezondheid

Iedereen heeft emoties. Maar hoe ze precies ontstaan is niet altijd duidelijk. In dit boek wordt aangetoond dat het ontstaan van emoties nauw verbonden is met de biochemische processen in het lichaam. En dat niet alleen. Die emoties hebben een grote invloed op het functioneren van ons lichaam. Ze sturen vitale processen aan waardoor ze invloed hebben op onze gezondheid en uiteindelijk ook op de levensduur.

De invloed van stress

Zo heeft onderzoek aangetoond dat een emotie als eenzaamheid een negatieve invloed heeft en een soort chronische stress in het lichaam veroorzaakt. Dit zorgt er weer voor dat de telomeren korter worden. In die boek wordt op een wetenschappelijke maar begrijpelijke manier uitgelegd, wat voor gevolgen een stressreactie in het lichaam heeft.

De indeling van het boek

De titels van de verschillende hoofdstukken geven aan welke onderwerpen er verder ook behandeld worden: De feel good respons, Het immuunsysteem en emoties, Meditatie en de biochemie ervan, Wat maakt meditatie zo krachtig?, Sport en Yoga, individualiteit en stressgevoeligheid, Chronische stress en ziekten, Onvruchtbaarheid, Aderverkalking en stress, Pijn fibromyalgie en stress, Tumoren en stress, Depressie en stress, Diabetes en stress. Tenslotte wordt in het laatste hoofdstuk: Emoties bestaan niet, zij ontstaan, een pleidooi gehouden om in de geneeskunde voortaan meer rekening te houden met de invloed van emoties.

Over het boek

Er worden nogal wat wetenschappelijke termen of processen in het boek genoemd die ik niet ken of helemaal begrijp. Maar dat is voor de boodschap van het boek niet noodzakelijk. Die boodschap is, dat emoties een zeer grote invloed hebben op je gezondheid. Die emoties ontstaan maar je kan er zelf wel een positieve invloed op uitoefenen. Een interessant boek om te lezen en een goede reminder aan het belang van bijvoorbeeld yoga en meditatie.

Pierre Capel

Pierre Capel is emeritus hoogleraar experimentele immunologie aan de Universiteit van Utrecht waar hij onderzoek deed op het vakgebied van de immunologie. De laatste jaren heeft hij de biochemische achtergrond van sport, yoga en meditatie bestudeerd.

 

Aerial Media Company B.V.
ISBN 9789402602074
september 2017

Nieuwsbrief