gezond leven

Gezond leven is ook mogelijk voor jou

Wanneer heb jij jezelf voor het laatst verteld dat het nu echt tijd is om gezonder te leven? Gezond leven is simpel, maar toch ingewikkeld. Het is iets dat we proberen, maar toch ook uitstellen en daar komt vervolgens weer afstel van. Wat is eigenlijk de reden dat we het zo lastig vinden om gezond te leven en hoe kunnen we de eerste stap zetten? In dit artikel lees je meer over gezonde voeding en voldoende beweging. Spoiler alert: wil je graag op een leuke manier sporten? Dan kun je bij alle basic-fit sportscholen terecht.

Gezonde voeding

Gezond eten kan erg overweldigend zijn, want de ene site prijst het keto dieet aan waar je veel eiwitten en vetten eet, maar relatief weinig koolhydraten. Het andere dieet legt de nadruk weer op het vermijden van te veel vet. Dan lees je vervolgens weer ergens dat zuivel iets slechts is. Ofwel, gezonde voeding is iets waar iedereen een andere mening over heeft. Gezond eten is iets dat je helemaal aan jouw eigen behoeftes kunt aanpassen! Wel zijn er een aantal ‘basisregels’.

Om te beginnen is het belangrijk om zoveel mogelijk onbewerkte producten te eten. Door zoveel mogelijk onbewerkte gevarieerde producten te eten, zorg je ervoor dat je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Deze voedingsstoffen zijn cruciaal, deze zorgen er namelijk voor dat je lichaam goed functioneert. Voorbeelden van producten die veel goede voedingsstoffen bevatten zijn: groente, fruit, peulvruchten, ongezouten noten, vette vis en vloeibare oliën.

gezond eten

Op de site van het Voedingscentrum staan vijf vakken die je helpen met gezond eten, dit heet de Schijf van Vijf. Deze vijf vakken bestaan uit: groente en fruit, smeer- en bereidingsvetten, vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel, brood, graan en aardappelen en ten slotte dranken. De nadruk wordt gelegd op het eten van volkoren producten zoals crackers, pasta, brood (koolhydraten), magere en halfvolle zuivel (eiwitten) en ongezouten noten (vetten). Het is echter ook erg belangrijk nooit voedingsgroepen uit te sluiten. Blijf ook datgene eten waar jij werkelijk van geniet.

Een goed uitgangspunt is de 80/20 regel, dat is het principe dat je beter 80% gezond kunt eten, en daarnaast 20% ‘ongezond’ kunt eten. Zo houd je het realistisch voor jezelf.

Beweging

Beweging heeft een positieve invloed op je lichamelijke- en mentale gezondheid. Zo heeft het een positief effect op stress en vermindert het de kans op kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. Maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende beweegt? De Nederlandse Norm Gezond Bewegen schrijft voor om minstens vijf dagen per week minimaal dertig minuten intensieve lichaamsbeweging te hebben. Wist je dat beweging helemaal niet saai hoeft te zijn? Je hoeft ook helemaal geen fanatieke sporter te zijn om voldoende te bewegen. Naar mijn mening is er voor iedereen wel een fysieke activiteit die leuk is. Het hoeft niet alleen maar hardlopen of gewichtheffen te zijn. Je kunt ook bewegen door tennis, kickboksen, zwemmen, wielrennen, handbal, basketbal enz. Vind een manier van lichamelijke beweging die bij jou past en die jij leuk vindt om te doen. Op die manier ga jij bewegen ook leuk vinden en ook volhouden.

Nieuwsbrief