thuiswerken

Ergonomisch zitten op je thuiswerkplek: hoe zorg je daarvoor?

Sinds coronatijd heeft thuiswerken een vlucht genomen. Mensen die in loondienst werken maken meer uren vanuit huis dan voor corona. Daarnaast zijn er natuurlijk ook veel zzp’ers die vanuit huis werken. Beiden hebben behoefte aan een fijne thuiswerkplek waar op een gezonde manier gewerkt kan worden. Cruciaal is daarbij dat je je werk in een ergonomische zithouding kunt doen. Hoe zorg je voor een ergonomische zithouding op je thuiswerkplek?

Investeer in een ergonomische bureaustoel

Cruciaal om ergonomisch te kunnen zitten op je thuiswerkplek is een ergonomische bureaustoel. Als je die nog niet hebt, is er verstandig om erin te investeren. Zo’n ergonomische bureaustoel kun je aanpassen op je lichaam, waardoor iedereen er de ideale zithouding op kan bereiken. Zo is hij in hoogte verstelbaar, maar vaak ook wat betreft de zitdiepte, de hoofdsteun, de armsteunen (mits aanwezig) en de plek waar de rug ondersteund wordt. De ene ergonomische bureaustoel is de andere niet, dus probeer er bij voorkeur een aantal uit om er een te vinden die comfortabel aanvoelt voor jou.

Je bureaustoel correct instellen

Als je een ergonomische bureaustoel hebt weten te regelen voor je thuiswerkplek, is het zaak om hem correct in te stellen zodat je er ook daadwerkelijk de ideale zithouding in kan bereiken. Daarvoor pas je ten eerste de hoogte van de zitting aan. Zet deze op een punt waarbij je met je voeten plat op de grond kunt rusten terwijl je bovenbenen horizontaal liggen en knieën op een hoek van ongeveer 90 graden staan. Tussen je knieholte en de voorkant van de zitting moet een gebalde vuist passen; stel de zitdiepte hierop in.

Daarna stel je de rugleuning in op een manier waarbij je rug goed wordt ondersteund. De bolling in de rugleuning, oftewel de lumbaalsteun, moet je rugholte goed invullen. Heb je een hoofdsteun, stel deze dan zo is dat je er met je achterhoofd tegenaan zit. Heb je armsteunen, dan bepaal je op de volgende manier de juiste hoogte hiervoor: plaats je vingers op je sleutelbeen, laat je arm omlaag hangen en stel de armleuning in op een hoogte waarbij deze je elleboog raakt.

Andere zaken die versteld moeten worden

Met een correct ingestelde bureaustoel ben je echter nog niet klaar. Nu moet je er ook voor zorgen dat je bureaublad op een hoogte komt die overeenkomt met die van je armleuningen. Dat kan met behulp van een in hoogte verstelbaar bureau, of je moet een bureau kopen dat van zichzelf de perfecte hoogte heeft. Als dit in orde is, is het zaak om ervoor te zorgen dat het beeldscherm van je computer of laptop met de bovenrand op ooghoogte staat. Ook moet hij een armlengte van je vandaan staan. Met deze aanpassingen voorkom je dat je met een gebogen nek zit te werken en je ogen overbelast. Kun je je beeldscherm niet (voldoende) in hoogte verstellen, gebruik dan een monitorverhoger of laptopstandaard.

Verder kun je nog overwegen om een zogenaamde verticale computermuis te kopen. Dit is een muis die je vasthoudt zoals je een blikje zou vasthouden. Dit zorgt ervoor dat je hand niet achter gedrukt wordt, zoals wel het geval is bij een gewone computermuis. Omdat we daar vaak onze hand lange tijd op laten liggen, kan dat voor een muisarm zorgen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *