thuis werken met oppas

Thuiswerken met een oppas, hoe doe je dat?

Voor drukke mama’s die er ook voor hun kinderen willen zijn is thuiswerken ideaal. Het biedt de unieke kans om meer tijd met je kleintje door te brengen. Maar voor je kleine spruit kan dit toch verwarrend zijn. Je bent er wel, maar hij krijgt niet de aandacht die hij gewend is. Misschien werk je al met een oppas aan huis of zit je eraan te denken om er een aan te nemen. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk, een balans zoeken tussen werk, je kind en samenwerken met een oppas aan huis?

Het is mama-is-aan-het-werk-dag

Voor kinderen op jonge leeftijd kan het lastig zijn als de moeder en de oppas beide thuis zijn. Kinderen zijn gewend om eerst naar de moeder te gaan voor aandacht en vinden het moeilijk als ze worden doorgestuurd naar de oppas, want jij bent er toch? Geef je thuiswerkdagen een speciale naam en leg uit wat het inhoudt. Vertel dat je veel aan de telefoon bent of achter de computer, maar dat de oppas alle tijd heeft. Het kan best moeilijk zijn voor je kleintje om hieraan te wennen. Vraag aan de oppas of ze iets leuks met je kindje wilt doen, zoals een spelen in het park of een knutselmiddag. Zo heeft je kleine koter iets om naar uit te kijken!

Voor jezelf kan het ook moeilijk zijn om de zorg voor je kleintje van je werk gescheiden te houden. Probeer toch om wat afstand te creëren. Spreek ook met de oppas af dat ze niet voor elk dingetje om hulp vraagt. Andersom hoef jij ook niet voor elk wissewasje ter hulp te schieten. De oppas mag zelf best even zoeken naar een snack of de knutselspullen. Hierdoor zal je kindje ook beter begrijpen bij wie hij voor hulp moet zijn.

Creëer je eigen plek

Het zal dus voor je kleintje al lastig te begrijpen zijn als de moeder de hele dag werkt en niet alle tijd heeft voor zorg en liefde. Zorg dus dat je je eigen werkplek creëert met een deur die dicht kan. Hierdoor is het makkelijker te begrijpen dat er een grens is tussen werken en spelen. Het maakt het namelijk nog moeilijker als je kind je wel kan zien, maar niet kan benaderen.

Komen en gaan

Afscheid nemen is nooit fijn, al helemaal niet meerdere malen op een dag. Probeer elkaar zo weinig mogelijk gedag te hoeven zeggen. Het zien komen en gaan van een moeder kan bij een kleintje veel stress bezorgen. Vraag desnoods de oppas om rond een bepaald tijdstip een wandeling buiten de deur te maken. Zo kan jij even vrij door het huis rondlopen.

Speciaal momentje op de dag

Spreek met je kindje af dat jullie gedurende de dag een momentje samen hebben. Ga bijvoorbeeld samen lunchen. Zo hebben jullie beide om iets naar uit te kijken en kunnen jullie gezellig een lekker broodje eten. Doe dit elke keer als je thuiswerkt. Dit zorgt voor structuur bij je kleine spruit en zal het elke keer iets makkelijker gaan.

Hoe dan ook, het zal voor je kleintje en voor jou even wennen zijn. Het kost zeker wat tijd en moeite voordat het allemaal lekker loopt. Het is belangrijk om goed te blijven overleggen met de oppas en om structuur te bieden voor je kindje. Maar bovenal, geniet van de kostbare tijd met je familie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.