De volgende informatie is altijd goed om te weten. Zeker als je van eieren houdt.
Mythes en feiten over eieren
Eieren behoren tot de voedingsmiddelen waarover vaak negatieve en tegenstrijdige verhalen de ronde doen. Het klopt dat eieren vet en cholesterol bevatten, maar daarom zijn ze nog niet ongezond.
1. Eieren verhogen je cholesterol
Een ei is rijk aan cholesterol (200 mg ) per ei. Lang werd gedacht dat het eten van voeding rijk aan cholesterol er voor zorgt dat het cholesterol in je bloed stijgt. Maar dat blijkt lang niet altijd zo te zijn. Een groot onderzoek van Harvard dat 115000 mensen 14 jaar lang heeft gevolgd, heeft uitgewezen dat het eten van één ei per dag geen gezondheidsrisico’s oplevert.
2. Eieren maken dik
Een ongekookt medium ei bevat in totaal slechts 82 kcal, daarvan is 60% afkomstig van vet. Maar daarnaast bevat een ei ook proteinen en veel vitaminen en mineralen. De combinatie van vet en proteïnen zorgt voor een verzadigd gevoel. Bovendien zorgt het proteine in eieren ervoor dat het hormoon glucagon vrijkomt. Dit hormoon zorgt dat je lichaam vet en koolhydraten vrijgeeft om te verbranden. Eieren helpen dus eigenlijk bij het afslanken.
3. Het is gezonder om alleen eiwit te eten
Sommige mensen, in het bijzonder mensen die willen afslanken en sporters, eten vaak alleen het eiwit en niet de dooier. Dit om het cholesterol en vet te beperken. Een eiwit bestaat uit proteinen, de dooier bevat naast proteinen, cholesterol, vitamines en belangrijke aminozuren. Eet dus gerust het hele ei om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Als je dan ook nog eieren kiest van kippen die gevoerd zijn met omega-3 rijk voer, dan krijg je nog meer gezonde vetten binnen.
De tabel hieronder geeft de verdeling van voedingsstoffen in eiwit en eigeel aan
Voedingsstof | in eiwit | in eigeel |
---|---|---|
proteïnen | 60% | 40% |
magnesium, kalium, natrium | 10-25% | 0% |
vitamine B3 | 90% | 10% |
vitamine B2 | 62% | 38% |
vet | 10% | 90% |
omega-3 vetzuren | 0% | 100% |
vitamine A, D, E, K | 0% | 100% |
carotenoiden | 0% | 100% |
vitamine B5, B6, B12, foliumzuur, choline | 10% of minder | 90% of meer |
calcium, fosfor, zink, koper, ijzer | 10% of minder | 90% of meer |
mangaan | 30% | 70% |
vitamine B1 | 25% | 75% |
biotine | 20% | 80% |
selenium | 41% | 59% |
bron tabel: whfoods
4. Rauwe eieren zijn gezonder dan gekookte of gebakken
Een drankje met rauwe eieren wordt wel eens gezien als krachtvoer. Het is wel zo dat als je een ei verhit, je iets van de voedingsstoffen kwijt raakt door oxidatie. Bovendien het is gezonder om het cholesterol rauw binnen te krijgen. Een rauw ei levert dus meer op, maar ook meer kans op een Salmonella besmetting. Verhitting maakt de Salmonella bacterie, die zich op ongeveer 1 op de 10000 eieren bevindt, onschadelijk.
Verschil gekookt ei met rauw ei
Een rauw ei bevat:
- 36% meer vitamine D
- 33% meer omega-3
- 33% meer DHA (docosahexaeenzuur, een meervoudig onverzadigd vetzuur)
- 30% meer luteine + zeaxanthine
- 23% meer choline (vitamine B4)
- 20% meer biotine (vitamine B8 of vitamine H)
- 19% meer zink