bril of lenzen

Een bril of lenzen, wat past bij jou?

De keuze tussen een bril en lenzen hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur. En bij die keuze spelen allerlei factoren een rol: comfort, gemak, uiterlijk, geld en wat het beste bij je lifestyle past, het kan allemaal een rol spelen bij je beslissing.

Wat past er beter bij jouw lifestyle? Lenzen of een bril

Een bril en lenzen, ze hebben allebei voor- en nadelen. De één is niet persé beter dan de ander, het is maar net waar je de voorkeur aan geeft en wat beter bij je past. De voor- en nadelen die hieronder op een rijtje staan, kunnen je helpen om te kiezen.

Als je budget het toelaat zou je zowel voor zowel lenzen als een bril kunnen kiezen. Je hebt dan van allebei het beste.

Voor- en nadelen van brillen en lenzen

#Dagelijks gebruik

Het indoen en uit je oog halen van lenzen heeft in het begin wat oefening nodig. Je moet je ogen bovendien langzaam laten wennen aan het dragen van lenzen. De ene persoon vindt dit makkelijker dan de andere.

Lenzen doe je over het algemeen ’s avonds uit. Je bewaart ze in speciale bakjes met lenzenvloeistof en ’s ochtends doe je ze weer in. Dat kost waarschijnlijk iets meer tijd en moeite dan het op- en afzetten van een bril. Moet je ’s nachts vaak opstaan, dan lijkt een bril wel handiger.

Het kan gebeuren dat je per ongeluk met je lenzen in slaap valt. Als je wakker wordt is de kans groot dat je ogen rood en geïrriteerd zijn. In dit geval zijn er ook speciale lenzen die langer in kan houden.

Een goede hygiëne is bij het gebruik van lenzen wel nodig. Doe je dat niet, dan loop je de kans op irritaties en infecties. Kan je dat niet opbrengen, dan zou je kunnen overwegen om daglenzen te gebruiken die je na een dag weggooit.

Een bril heeft weinig onderhoud nodig is makkelijk schoon te maken.

Een bril kan op je neus en oren drukken en dat kan irriteren.

lenzen indoen

#Gezichtsveld

Lenzen volgen de bolling van je oog waardoor je een breder gezichtsveld hebt en het beeld minder vervormd wordt dan bij een bril.

Bij een bril zijn er, afhankelijk van de grootte van het montuur, altijd delen die wegvallen of waarbij je tegen het montuur aankijkt.

#Prijs

Brillen zijn over de lange duur meestal goedkoper dan lenzen. Je hoeft een bril niet vaak te vervangen, tenzij hij kapot gaat. Als je montuur je goed bevalt, kan je zelfs alleen je glazen vervangen als dat nodig is.

Lenzen vervang je per dag, week of maand. Dit zijn kosten die blijven terugkomen. Bovendien heb je ook regelmatig lenzenvloeistof nodig.

#Lenzen of bril bij het sporten

Lenzen hinderen je niet bij het zwemmen of sporten. Ze kunnen niet vallen of breken, wat bij een bril wel het geval is.

#Uiterlijk

Een bril verandert je uiterlijk, lenzen niet. Dat kan een voordeel zijn als een bril je goed staat of als je met je bril een mode statement wilt maken. Heb je verschillende kleuren monturen kan kan je er één kiezen die bij je outfit past.

Een sterke bril kan je ogen kleiner of groter laten lijken

Lenzen zie je niet of nauwelijks. Bij lenzen kan je wel de kleur van je ogen veranderen door voor gekleurde lenzen te kiezen.

Modieuze bril

#Bril of lenzen en je ogen

Een voordeel van een bril is dat je niet met je vingers aan je ogen hoeft te zitten en dat verkleint de kans op oogirritaties en -infecties.

Contactlenzen laten minder zuurstof door waardoor je last kan krijgen van droge ogen.

Er zijn bovendien lenzen die je ’s nachts inhoudt en die de vorm van je hoornvlies veranderen. Deze methode die orthokeratologie heet, kan bijziendheid (waarbij je moeite hebt om in de verte te kijken) corrigeren. Deze verbetering is slechts tijdelijk. Het kan er dus wel voor zorgen dat je de dag erna zonder bril of lenzen toch goed kan zien.

#Lenzen en brillen en weersomstandigheden

Een bril kan de hoeveelheid licht die je ogen bereikt aanpassen aan de omstandigheden. De fotochromatische brillenglazen worden donkerder als er meer (zon)licht is. Ze beschermen je ogen bovendien tegen UV-stralen. Er zijn ook lenzen met een UV-filter, deze zijn over het algemeen wat duurder. Lenzen kan je ook gebruiken in combinatie met een zonnebril.

Als je een bril draagt en het gaat regenen, dan zullen de regendruppels je zicht hinderen, dat is bij lenzen niet het geval. Als je bij koud weer naar binnen gaat, zal je bril beslaan.

Als het hard waait, zal een bril de ogen beschermen tegen wind, zand en stof. Lenzen en wind zijn een minder goede combinatie. Je ogen kunnen flink gaan tranen als er zand of stof onder je lens komt.

Nieuwsbrief