Een powernap. Het klinkt als iets heel actiefs, maar is niks anders dan een middagdutje waarna je je weer helemaal energiek en fit voelt.

Hoe doe je een powernap?

Een dutje doen klinkt misschien een beetje suf.  Een powernap klinkt misschien hipper, maar is niks anders dan een middagdutje dat je doet na de lunch. De beste tijd daarvoor is tussen 13.00 en 15.00 uur, net als je je een beetje loom voelt na de maaltijd. Dat is ook het moment dat veel mensen een energiedipje hebben. Na zo’n powernap voel je je weer fris en energiek.

powernapWat is een powernap?

Een powernap is geen echte slaap. Je zou het eigenlijk kunnen vergelijken met een soort van meditatie. Je ontspant je lichaam en laat je gedachten komen zoals ze komen, maar je laat ze los en gaat er in je hoofd niet dieper op door. Na enige tijd raak je daardoor in een ander bewustzijn tussen waken en slapen.

Waar doe je dat, zo’n powernap?

Ideaal is het om een powernap liggend te doen in een niet te lichte ruimte. Bij voorkeur op een plek waar je voor tenminste 10 minuten niet gestoord wordt. Maar in verband met je werk zal dat niet altijd makkelijk zijn. Een rustige plek, je auto, een bank of gemakkelijke stoel of desnoods op de vloer kan ook. Hoe vaker je het doet hoe sneller en gemakkelijker het je af zal gaan en hoe minder geluiden je zullen afleiden of storen. Voorwaarde is wel dat het een plek is waar je je op je gemak voelt.

Niet langer dan 30 minuten

Powernappen doe je tussen de 10 en 30 minuten. Zou je het langer dan een half uur doen dan is de kans dat je in een diepe slaap valt groot en dan zal je juist moe en duf wakker worden. Zet dus een soort wekker om te zorgen dat op tijd weer uit je powernap komt.

Achtergrondgeluid

Om je te helpen om je niet op je gedachten te concentreren maar om ze juist los te laten, kun je naar rustige muziek luisteren. Je hebt ook mp3’s met natuurgeluiden zoals het ruisen van de zee, regen, oerwoudgeluiden of krekels. Kies iets wat je aanspreekt.

Hulp bij slaapproblemen?

Als je slecht slaapt is een powernap ook een goede manier om vermoeidheid, die je bij een chronisch slaapgebrek toch gaat opbreken, aan te pakken. Het kan je net even helpen om je weer wat fitter te laten voelen.