blagroenten

Dit zijn de beste voedingsmiddelen voor sporters 

In de populaire cultuur kom je vaak uitdrukkingen tegen die het belang van voeding aantonen. Bijvoorbeeld: “We zijn wat we eten” (toegeschreven aan de Duitse filosoof en antropoloog Ludwig Feuerbach en wat oorspronkelijk was “de mens is wat hij eet”), of “Let food be thy medicine, and medicine be thy food” van Hippocrates, een van de meest opmerkelijke Griekse artsen van de eeuw van Pericles. Het hebben van goede eetgewoonten is dan ook essentieel voor iedereen, ongeacht geslacht of leeftijd. Dit is al helemaal het geval voor sporters. We raden je daarom aan om de volgende voedingsmiddelen op te nemen in je sportmaaltijden

Groene groente

Sommige bladgroenten, zoals veldsla, rucola of spinazie, voorzien je van een grote hoeveelheid magnesium (betrokken bij spierontspanning), foliumzuur (noodzakelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen), vitamine K (helpt bij het behoud van een gezonde en sterke botten) en plantaardig ijzer. Om deze reden is het raadzaam om ze in je dagelijkse voeding op te nemen als je intensief aan lichaamsbeweging en/of sport doet.

Fruit

Fruit behoort ook zeker tot de top 10 van beste voedingsmiddelen voor sporters. Het is de perfecte voeding voor een uitgebalanceerd dieet en voor elke fysieke of mentale activiteit, omdat het vitamines, mineralen en water bevat. Fruit kan bij alle maaltijden gegeten worden. Voor sporters zijn vooral bessen (voor de activiteit) en bananen en appels (om daarna weer op krachten te komen) aan te raden.

Pasta en rijst

Pasta en rijst zijn essentieel in een goed voedingspatroon en zorgen voor voldoende koolhydraten. Idealiter zou je zowel volkoren pasta als bruine rijst moeten kiezen, omdat deze meer vezels en B-vitamines bevatten. Daarnaast wordt sporters geadviseerd om pasta en zilvervliesrijst te combineren met dierlijke of plantaardige eiwitten. Dit is ook zeker een aanrader als je droog trainen maaltijden wilt maken omdat dit je sportdoel is. 

Vette vis

Vette vis is een bron van omega-3, een soort hart-gezond vet met ontstekingsremmende eigenschappen. Dit zijn twee belangrijke ingrediënten voor regelmatige, constante en intensieve sportbeoefening. Om deze reden verschijnen sardines, ansjovis, makreel, zalm of rode mul in de ranglijst van de 10 beste voedingsmiddelen voor sporters.

Amandelen

Noten

Noten zijn erg belangrijk voor de gezondheid van een sporter. Hun belangrijkste voordeel is dat ze het lichaam voorzien van gezonde vetten. En deze vetten geven je op hun beurt weer genoeg energie voor lichamelijke inspanning. Het is een goed idee om noten en gedroogd fruit rauw of geroosterd te eten in plaats van gebakken, en zonder zout. De meest voorkomende noten in het dieet van een atleet zijn amandelen, walnoten en hazelnoten.

Yoghurt of kwark

Zowel natuurlijke yoghurt als kwark helpen het lichaam verschillende metabolische functies uit te voeren. Het wordt aanbevolen dat sporters deze producten gewoon eten, bij voorkeur schapenkwark of yoghurt gemaakt van geitenmelk, tussen de maaltijden door of na de training. Ze kunnen worden gegeten met noten, honing, fruit, enz.

Donkere chocolade

Chocolade met een hoog cacaopercentage (meer dan 70%) bevat veel antioxidanten die cholesterol helpen verlagen. Het is een zoete en gezonde traktatie die erg vullend en bevredigend is. Als je niet van chocolade houdt, kun je ander voedsel eten dat net zo goed is voor sporters, zoals dadels.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *