gevarieerd eten

Dit is waarom gevarieerd eten zo belangrijk is

In veel gezinnen staat het weekmenu eigenlijk standaard vast. Aardappelen, een stukje vlees of vleesvervanger en nog een flinke lading groente is de absolute go-to voor Nederlanders. Daar is dan ook helemaal niets mis mee. Toch zien we ook dat het gebrek aan gevarieerd eten gevolgen heeft voor de gezondheid. Hoe gezond je ook moge eten, als je onvoldoende varieert kan dit alsnog schadelijke gevolgen hebben. Maar waarom eigenlijk? Wat levert gevarieerd eten je op? En hoe zorg je ervoor dat je dit vaker doet?

Voedingsstoffen

Eet jij wel echt volgens de Schijf van Vijf? De meeste mensen weten wel ongeveer wat ze nodig hebben om hun lichaam gezond te houden, maar doen hier verder weinig aan. Ze eten naar eigen zeggen gezond en dan zullen ze dus ook wel voldoende goede stoffen uit hun voeding halen.

Bedenk echter goed dat je je lichaam nooit volledig kunt voeden en benodigde vitamines en mineralen kunt aanvullen als je altijd hetzelfde eet. In een afwisselend dieet moeten de verschillende maaltijden elkaar aanvullen. Zodat je op die manier altijd genoeg binnenkrijgt.

Dit zie je bijvoorbeeld ook heel duidelijk terug in maaltijdboxen. Deze zijn door de jaren heen erg populair geworden. En niet zonder reden. Ze bieden veel inspiratie. Kies je voor een Green Chef vegan dieet? Dan ontvang je iedere week geheel nieuwe recepten met nieuwe ingrediënten. Op die manier leer je niet alleen meer smaken kennen, maar stel je je lichaam ook telkens bloot aan geheel nieuwe voedingsstoffen. Dat is ook nodig. Er is immers niet één voedingsmiddel die alle benodigde vitamines en mineralen kunnen leveren. Zelfs die zogenaamde superfoods niet. Door verschillende voedingsmiddelen te eten, profiteer je van elk hun voordelen.

Gezonde darmen

De darmen zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de lichamelijke gezondheid. Zo zijn ze van essentieel belang voor het immuunsysteem, de hormoonhuishouding en zelfs het brein. De darmen blijven gezond wanneer ze aan verschillende voedingsmiddelen worden blootgesteld. Dit is namelijk nodig om de bacteriebevolking in de darmen te ondersteunen. Deze gezonde bacteriën zijn nodig om de natuurlijke processen binnen het lichaam te verbeteren. Gezonde darmen maken een gezond mens. Als jij te eenzijdig eet, zal er nog maar een zeer eenzijdige groep darmflora kunnen overleven. Dat betekent dat er dus mogelijke belangrijke bacteriën niet kunnen overleven in de darmen.

Hoe eet je gevarieerder?

Is het duidelijk hoe belangrijk gevarieerd eten is? Dan wil je natuurlijk ook stappen ondernemen om dit daadwerkelijk te gaan doen. Dit blijkt echter lastiger dan gedacht. Eenzijdig eten sluipt er vaak een beetje bij in. Moet je dan echt elke dag weer geheel nieuwe dingen eten? Creatief blijven, zelfs als je hier eigenlijk helemaal geen zin in hebt?

Gelukkig niet. Gevarieerd eten hoeft namelijk helemaal niet lastig te zijn. Maak het jezelf bijvoorbeeld gemakkelijk door op zoek te gaan naar zeven verschillende ontbijt- en lunchgerechten. Gewoon, als je eens tijd vrij hebt. Deze schrijf je op en rouleer je gedurende de week. Je hoeft dus echt niet altijd iets nieuws te verzinnen. Je mag je ook vast houden aan deze gerechten en telkens rouleren.

Maak het jezelf tijdens het avondeten gemakkelijk door wekelijks voor een maaltijdbox te kiezen. Je ontvangt hierbij standaard elke week nieuwe recepten én leert nieuwe ingrediënten kennen. Zo bespaar je tijd aan het bedenken van nieuwe gerechten en leer je ook nog eens nieuwe smaken kennen voor de momenten dat je wél zelf alles bedenkt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *