gezond groentesap

De voordelen van het drinken van groentesap

De laatste gezondheidstrend is het drinken van groentesap. Alles wijst erop dat dit niet de zoveelste hype op het gebied van gezondheid is. Het drinken van groentesap biedt namelijk tal van gezondheidsvoordelen. En ook vanuit praktische overwegingen kan het makkelijk zijn om groentesap te gaan drinken. Hoe dat precies zit lees je hier.

Wat is groentesap?

Het is goed om eerst helder te hebben wat groentesap precies is. Groentesap wordt namelijk vaak verward met smoothies. Maar dit zijn toch echt twee verschillende dingen met iedereen hun specifieke voor- en nadelen.

Een smoothie wordt gemaakt door bladgroente en fruit met een vloeistof fijn te maken in een blender. Je krijgt dan een drankje wat vrij dik is door de voedingsvezels die afkomstig zijn van de bladgroente en het fruit. In een groene smoothie zit niet meer dan 60% groente maar in de praktijk is dit vaak eerder maar 40%.

Verschil tussen groentesap en smoothie

Groentesap wordt op een andere manier gemaakt. Het wordt gemaakt door het vocht uit de groente te persen. Dit wordt gedaan met behulp van een slowjuicer. Een slowjuicer is een apparaat wat met grote kracht het vocht uit de groente perst. Het draaien gaat erg langzaam, maar wel krachtig. Hierdoor ontstaat er geen wrijvingswarmte. Het vermijden van wrijvingswarmte is belangrijk voor het behoud van de vitaminen en antioxidanten. Deze raken namelijk beschadigd door verhitting.

Bij het persen van groentesap blijft pulp in de slowjuicer achter. Deze pulp zijn de vezels van de groente. Door het uitfilteren van deze vezels is groentesap veel dunner en makkelijker te drinken dan groene smoothies.

Groentesap bestaat voor 100% uit groentesap. Maar je kunt er ook een klein beetje vruchtensap aan toevoegen. Het toevoegen van vruchtensap wordt gedaan om de smaak van de groentesap aangenamer te maken.

Voorbeelden ingrediënten groentesap

Voordelen van groentesap

Een voordeel van groentesap is dat van vrijwel iedere groentesoort sap gemaakt en gedronken kan worden. Bij het maken van groene smoothies moet je er nog rekening mee houden dat de voedingsvezels van betreffende groenten verteerd moeten worden. Omdat bij groentesap alleen het vocht van de groente gedronken wordt hoef je geen rekening te houden met het verteren en eventuele darmklachten die dit kan geven.

Een ander voordeel is de goede opname van alle vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen die groentesapjes rijk zijn. Als je groente eet dan liggen deze voedingsstoffen verscholen tussen de vezels. Het lichaam moet de groente afbreken om toegang te krijgen tot al deze voedingsstoffen. Omdat er voedingsstoffen verscholen tussen de vezels zullen blijven liggen neemt het lichaam nooit 100% van alle voedingsstoffen op. Bij groentesappen zijn de voedingsstoffen tussen de vezels uitgeperst en in het vocht opgevangen. Omdat deze voedingsstoffen in vloeibare vorm worden aangeboden worden ze snel en gemakkelijk door de dunne darm opgenomen.

Advies Voedingscentrum

Het advies van het Voedingscentrum is om dagelijks 250 gram groente te eten. Uit onderzoek blijkt dat 95% van de bevolking hier niet aan komt. 250 gram groente is dan ook erg veel. Wil je zoveel groente eten dan haal je dat alleen door ook bij het ontbijt en de lunch groente te gaan eten. En dat is iets wat we traditioneel niet gewend zijn in Nederland. Groentesappen kunnen daarom uitkomst bieden als aanvulling op de groente die je eet.

In een flesje groentesap (250 ml / 1 portie) zit een kleine 400 gram groente verwerkt. Wat al meer is dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Door groentesap te drinken ben je ervan verzekerd dat je voldoende vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen binnen krijgt. Het drinken van groentesap is echter geen vervanging voor het eten van groenten. Het eten van groenten blijft belangrijk vanwege de voedingsvezels die groente bevatten. Deze vezels zijn nodig voor het gezond houden van het de darmflora.

Hoe maak je groentesap?

Om groentesapjes te gaan maken heb je allereerst een slowjuicer nodig. Een slowjuicer zorgt ervoor dat het sap uit de groente wordt geperst zonder dat er vitamines en antioxidanten verloren gaan. Voordat je een slowjuicer aanschaft moet je er wel zeker van zijn dat je regelmatig groentesap wilt gaan drinken, het is namelijk een investering van enkele honderden euro’s.

Wil je eerst uitproberen of groentesapjes iets voor jouw zijn dan kan je eerst beginnen met kant-en-klare groentesappen. Deze kan je helaas niet in de supermarkt kopen. Als je supermarkt al groentesap in het assortiment heeft dan zal dit sap zijn wat verdunt is met vruchtensap en/of water. De groentesap uit de supermarkt is ook niet gemaakt met een slowjuicer maar met behulp van hogedruktechnieken waardoor de voedingsstoffen niet optimaal bewaard zijn gebleven.

Online aanbieders van groentesap

Er zijn online diverse aanbieders van groentesappen. Deze aanbieders leveren de groentesapjes in pakketten die bestaan uit flesjes. Deze flesjes bevatten ieder 1 portie zodat je iedere dag kan volstaan met het drinken van één flesje. Het beste bestel je groentesapjes ingevroren. Je kunt de groentesappen dan tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Een dag voordat je de groentesap wilt drinken haal je een flesje uit de vriezer en zet je deze in de koelkast. De volgende dag pak je zo een lekker gekoeld groentesapje uit de koelkast. Een nieuwe leverancier die de groentesappen ingevroren kan leveren is HappyJuicy, maar er zijn ook andere leveranciers.

Als je besloten hebt om zelf groentesap te gaan maken hou er dan rekening mee dat het veel tijd zal kosten. Een slowjuicer werkt langzaam, zoals de naam al aangeeft. Je zal de groente eerst goed moeten schoonmaken en fijnsnijden. En partje voor partje door de slowjuicer moeten voeren. Vervolgens is het schoonmaken van de slowjuicer een arbeidsintensieve klus.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *