e-sigaret

De e-Sigaret en eLiquids uitgelegd

Op internet zijn zowel positieve als negatieve bevindingen over de elektrische sigaret te lezen. De negatieve bevindingen, sterke lobby van tabaksproducenten zal menig elektrische sigarettenverkopers zeggen. Sigarettenmakers hoor je vrijwel niet over de e-sigaret hoewel Philip Morris – ’s werelds bekendste tabaksproduct – een sigaret in ontwikkeling heeft die tabak als het ware verdampt in plaats van verbrandt. Feit blijft, dat er reguliere tabak gebruikt wordt in tegenstelling tot de e-sigaret. De e-sigaret gebruikt vloeistof welke bekend staat als eliquids of gewoon liquid en van echte tabak is geen sprake.

Uitleg werking elektrische sigaret

Er is sprake van 3 belangrijke onderdelen.

1. De batterij
2. Vloeistofreservoir (clearomizer)
3. Coil / atomizer.

De batterij geeft een voltage af aan de coil waardoor de coil (met de watten erin) heet wordt. Je kan dit zien als een gloeispiraal waarin eliquid zit, waardoor deze verdampt in plaats van verbrandt. Bij verdamping komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een verbranding.

Engeland loopt voorop in gebruik en wetgeving

Elektrische sigaretten zijn in Engeland het populairst. In de straten van London zal je tegenwoordig meer dampers zien dan rokers. Mede omdat de e-sigaret enorm populair is in Engeland, heeft de Engelse overheid onderzoek laten doen naar de e-sigaret en de schadelijke effecten daarvan. De conclusie luidt dat de elektrische sigaret circa 95% minder schadelijk is dan regulier tabak. Vanzelfsprekend zijn elektrische sigaretten niet gezond en blijft het schadelijk voor de gezondheid.

Nederland is vrijwel het enige land in de wereld dat volgens de damp community een vreemde wetgeving hanteert voor elektrische sigaretten. Vreemde wetten zijn bijvoorbeeld: de clearomizer inhoud (vloeistofreservoir) mag niet meer inhoud bedragen dan 2 milliliter liquid en liquid flesjes mogen niet meer dan 10 ml bevatten. Gevolg hiervan is dat mensen over de grens gaan bestellen want een 50 ml liquid flesje is verhoudingsgewijs veel goedkoper dan een 10 ml flesje. Dit geldt eveneens voor de clearomizers.

Schadelijke stoffen als teer, koolmonoxide en stikstofoxide zijn niet aanwezig in de elektrische sigaret. Tegenwoordig bestaat er ook ‘biologische’ liquid waarbij nagenoeg geen chemicaliën zijn gebruikt. Stoffen die vaak in liquid voorkomen zijn: Glycerol (Vegetable Glycerine) afgekort als VG en Propyleen Glycol afgekort als PG. Deze twee stoffen zijn zeer gebruikelijk in allerlei producten als voedsel, cosmetica, tandpasta en dergelijke.

De e-sigaret een goed alternatief om te stoppen?

Of je een e-sigaret wilt gebruiken om te stoppen met roken, is iets wat jezelf moet beslissen. Met een elektrische sigaret kan je naargelang nicotine afbouwen en dat biedt voor veel mensen een uitkomst. Verder zijn er ontzettend veel verschillende smaken verkrijgbaar en kan je kiezen voor 0 tot 20 milligram nicotine. Als je uiteindelijk niet meer verslaafd bent aan nicotine kan je ook de e-sigaret laten staan.