control freak

Ben jij een control freak?

De naam zegt het al. Als control freak wil je graag alles onder controle houden. Niet gemakkelijk voor jezelf maar ook niet voor je omgeving.

 

Alles onder controle?

Je zaken op orde hebben, daar is niks mis mee. Maar je kan het ook te ver doorvoeren. Als je probeert om alle aspecten van je leven te controleren en altijd streeft naar perfectie, dan kan het onplezierig worden. Het komt voort uit angst voor onbekende dingen en situaties. Zo lang alles vertrouwd is en binnen je verwachtingspatroon verloopt, kan je er als control freak mee om gaan. Zo niet, dan wordt het moeilijk. Lastig voor jezelf maar ook voor de mensen met wie je omgaat.

Kijk hoe vaak je ja zegt op de hieronder gestelde vragen. Misschien wordt het tijd om de touwtjes te laten vieren.

 

Doe de test door de vragen te beantwoorden

1. Vind je het moeilijk om dingen aan anderen over te laten? Misschien wel omdat je vindt dat je alles zelf toch beter en sneller kunt doen?

2. Raak je geïrriteerd of word je onrustig als mensen je laten wachten, zich niet aan afspraken houden, of gewoon als de dingen niet volgens jouw plan verlopen of als dingen niet verlopen zoals jij dat had gedacht of gehoopt?

3. Zit je handtas vol dingen waarvan je verwacht dat je ze misschien nodig kan hebben? Sleutelbossen uit een ver verleden, medicijnen die je niet nodig hebt (handig hoor, voor de zekerheid) een boek voor als je je verveelt.

4. Geef je de mensen in je omgeving graag ‘ongevraagd advies’ over hoe ze hun leven moeten inrichten, hun kinderen moeten opvoeden, onder het mom van opbouwende kritiek?

5. Leef jij je leven volgens vaste patronen en gewoonten die je jezelf door de jaren heen hebt aangeleerd? Ben je bijna bijgelovig om er van af te wijken?

6. Ben jij het type dat zich geroepen voelt om de leiding op zich te nemen en orde te scheppen als de situatie verwarrend wordt?

7. ‘Help’ jij bestuurders in de auto met opmerkingen over hun rijstijl, het vinden van de juiste route, de beste parkeerplaats, terwijl je er zelf naast zit? Erger nog, laat je ook weten dat het stoplicht op groen is gesprongen?

8. Maak je overdreven vaak planningen voor eenvoudige, alledaagse dingen, schema’s om je tijd in te delen?

9. Vind je het moeilijk om je fouten toe te geven, te zeggen dat je het verkeerd had begrepen of gewoon van gedachten bent veranderd?

10. Maak je graag lijstjes, wat voor boodschappen je moet doen, welke klusjes er gedaan moeten worden, wie je nog moet bellen? Gewoon voor de zekerheid zodat je het niet vergeet.

 

Hoe vaak heb je ja geantwoord?

1-2 x ja – heb je de vragen wel eerlijk beantwoord?

3-4 x ja – je gaat vrij relaxed met de dingen om

5-6 x ja – je hebt de neiging de touwtjes af en toe wat strak in handen te willen houden.

7-8 x ja – je bent een behoorlijke control freak, tijd om wat dingen los te laten, voor jezelf en je omgeving.

9-10 x ja – je bent een echte control freak, hoogste tijd om je leven anders in te richten, desnoods met professionele hulp.