Assertief maar geen bitch

Vrouwen die duidelijk zeggen waar het op staat, worden vaak als een bitch gezien. Hoe kan je op een goede manier toch voor jezelf opkomen?

Zou je graag een beetje assertiever willen zijn? Juist vrouwen hebben daar moeite mee omdat ze bang zijn dat ze dan niet aardig gevonden worden. Maar je kan best assertief zijn, zonder meteen als bitch gezien te worden als je een paar dingen in gedachten houdt.

Hou je doel in de gaten

Wat wil je bereiken? Wil je iemand van ergens van overtuigen of je gelijk halen? Hou dan vooral dat doel in de gaten en laat je niet afleiden. Probeer niet boos te worden, of je mee te laten slepen door andere negatieve emoties of kwetsend gedrag dat uiteindelijk alleen tegen je zal werken en het moeilijker maakt om te bereiken wat je wilt.

Niet te veel zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is prima. Een goede, rechte houding, mensen recht aankijken als je tegen ze praat, geloven in jezelf is goed, zelfs als je je in het echt niet zo zeker voelt. Maar te veel zelfvertrouwen komt al snel arrogant over. Daarmee win je niet snel de sympathie van anderen en wek je eerder irritatie op. De kans is groot dat dat uiteindelijk alleen tegen je werkt.

Baseer je gelijk op feiten

Het is prima als je het niet met iemand eens bent en dat mag je ook laten weten. Maar als je de strijd of discussie met iemand aangaat, doe dat dan alleen als je weet waar je over praat, kennis van zaken hebt en/of zeker weet dat je gelijk hebt.

Als je met iemand wilt overtuigen dat jij gelijk hebt, dan sta je sterker als je dat met feiten en kennis kunt onderbouwen. Kun je dat niet, dan is de kans groot dat je je in bochten moet gaan wringen en je in een hoek wordt gedreven. Met vermoedens en ‘van horen zeggen’ sta je niet sterk. Probeer niet tot het uiterste te gaan om je gelijk te halen.

Laat anderen in hun waarde

Je mag altijd nee zeggen of het met iemand oneens zijn, zolang je anderen daarbij maar in hun waarde laat. Je bent tenslotte niet verantwoordelijk voor de reactie en het gedrag van anderen, maar wel voor dat van jezelf. Iedereen heeft het recht om met respect behandeld te worden. En als je vindt dat jij niet met respect behandeld wordt, dan mag je daar best iets van zeggen. Maar haal anderen niet onnodig naar beneden, veroordeel niet, scheld niet en maak geen cynische of dubbelzinnige opmerkingen die op meerdere manieren zijn uit te leggen. Uiteindelijk haal je alleen jezelf naar beneden met bitchy gedrag.

Geef toe als je fout zit

Kom je er achter dat je je vergist hebt of ben je te ver gegaan, geef dat dan toe. Er zijn weinig mensen die dat niet kunnen waarderen.