allergisch voor oorbellen

Allergisch voor oorbellen

Nooit problemen gehad, en opeens kan je geen oorbel meer verdragen.

Ik hoor het om me heen en ik heb het zelf ervaren. Je kan opeens allergisch worden voor je eigen oorbellen. Dag en nacht had ik oorbellen in en nu krijg ik na een uur warme oorlellen en jeuk en kan ik niks anders doen dan ze snel uitdoen.

Allergisch voor nikkel

Het zijn zelden het zilver of goud waar je allergisch voor bent, maar nikkel. Onder verzilverde of vergulde sieraden bevindt zich vaak een goedkoper metaal, waaronder nikkel. Een allergie voor nikkel bouw je langzaam op en als je er eenmaal last van hebt, kom je er niet meer vanaf. Het enige wat je kan doen is de aanraking van nikkel met je huid te vermijden. Het komt bij vrouwen veel vaker voor dan bij mannen, omdat vrouwen vaker sieraden dragen. Soms merk je pas later dat je allergisch reageert omdat het verzilverde of vergulde laagje langzaam afslijt.

Symptomen van een nikkelallergie

De meest voorkomende symptomen zijn jeuk, roodheid, zwelling en soms kunnen zelf blaren ontstaan op de plaats waar je huis contact maakt met nikkel.

Niet alleen in sieraden

Nikkel wordt niet alleen gebruikt in sieraden maar zit in veel meer producten. In muntgeld, ritsen, horloges, sleutels, gespen van riemen en mobiele telefoons bijvoorbeeld.  Zolang je deze niet te lang met je huid in aanraking laat komen zul je er weinig last van hebben.

Wat kan je doen?

Als je wel sieraden wilt dragen kan kan je een paar dingen doen:

Metalen waar geen nikkel in zit

Over het algemeen zul je geen last hebben als je sieraden koopt van:

  • chirurgisch roestvrijstaal
  • 14-, 18- of 24-karaats goud
  • puur sterling zilver
  • koper
  • platina
  • titanium
  • plastic

Je kunt ook, als je een beetje handig bent de haakjes van je oorbellen vervangen door haakjes van chirurgisch staal, platina of titanium. Platina en titanium zijn vrij duur en titanium heeft vaak een afwijkende kleur.

Plastic hoesjes voor je oorbellen

Er zijn speciale beschermingshoesjes die passen om de haakjes van je oorbellen. Je kan ze hier kopen (Duitse site).

Blanke nagellak

Op internet lees ik dat je je oorbellen op de plek waar ze je oor raken kan insmeren met blanke nagellak. Je moet ze wel lang laten drogen (24 uur).

Ontdek of er nikkel in zit

Bij amazon.com hebben ze een product dat heet Nickel solution. Het bestaat uit 2 flesjes. De één detecteert nikkel, met het andere leg je een beschermingslaagje. Helaas niet in Nederland verkrijgbaar.