afvallen gezond

Afvallen door gezonde voeding, zo werkt het!

In veel gevallen, zijn mensen die willen afvallen vaak het eerst geneigd minder calorieën te eten en drinken. Het werken met een calorieënrestrictie is ook zeker onderdeel van het verhogen van de vetverbranding, om overbodige kilo’s lichaamsvet vrij te kunnen spelen. Maar er komt meer bij kijken. We gaan je daarom hieronder laten zien, hoe een gezond voedingspatroon bijdraagt aan het geheel. Het gaat er namelijk niet alleen maar om hoeveel, maar ook vooral wat je eet en drinkt. Je zal op die manier bepaalde lichaamsprocessen activeren die jouw helpen een mooi fysiek te krijgen, gelukkiger laten voelen en zorgen dat je een gezonde leefstijl gaat volgen. Lees snel verder om erachter te komen, hoe je dit kan bereiken.

7 tips om je streefgewicht te bereiken

Het lijkt allemaal zo makkelijk uitgedrukt in woorden …minder calorieën nemen, gezond voedingspatroon hanteren en volhouden. Maar op welke zaken moet je dan precies letten? Neem onderstaande tips door om te ontdekken hoe je vetverbranding kunt stimuleren.

1. Kies onbewerkte voeding

Bij onbewerkte voeding draait het allemaal om producten, waaraan niks extra’s is toegevoegd anders dan wat de natuur het meegeeft. Je kan hierbij denken aan vers groent, fruit, nootjes (van de markt, of rauwe varianten), vlees, vis, kip, zuivel (rauwe melk, yoghurt, kwark en meer) en andere voedingsmiddelen. Het kan wellicht even filteren zijn, maar probeer dus voeding te consumeren die zo min mogelijk fabrieksmatig zijn bewerkt en waaraan ook zo weinig mogelijk extra dingen (suikers, zout of bv. E-nummers) zijn toegevoegd. Vaak zijn het namelijk die producten of toevoegingen die mensen sneller overgewicht laten ontwikkelen. Neem daarom bij voorkeur meer groente (onbeperkt), fruit, nootjes, zaden, pitten, bepaalde (rauwe) zuivelproducten en vermijd zoveel mogelijk bewerkte producten die je in verpakkingen zitten.

2. Minder suikers consumeren

Je zal ook het aantal suikers moeten verminderen, omdat snelle koolhydraten (en helemaal de geraffineerde suikers) vaak een van de hoofdoorzaken zijn van mensen die aan overgewicht of obesitas leiden. Start met het omdraaien van alles wat je eet of drinkt, en kijk hoeveel suikers er feitelijk in het product zitten. Je zal hierbij ook moeten kijken naar andere namen voor suiker …die gebruikt worden op verpakkingen. Hiervoor is de vuistregel dat alles wat op “ose” eindigt (op fructose na, want je kan wel 1 of 2 stuks fruit eten per dag), waarin stroop of nectar zit verwerkt en natuurlijk allerlei variaties met suiker ervoor of erna je zal moeten optellen. Op die manier ga je na hoeveel suiker jij binnenkrijgt per dag en of jouw suikerinname hoog, gemiddeld of laag is …waarna je het kunt aanpassen. Neem bij voorkeur zoveel mogelijk complexe koolhydraten (uit bv. groente) en neem fruit na een training, bij zware arbeid of andere fysieke of mentale inspanningen …zo vul je energievoorraden weer aan op de juiste momenten.

3. Gezonde vetten nemen

Iedereen die vetten gelijk in de ban doet (ook tijdens afvallen), heeft geen idee hoe afvallen werkt. Je hebt vetten namelijk nodig en ze spelen een belangrijk rol in je algehele gezondheid. Het is wel belangrijk te kijken naar welke vetten je dan neemt …en de hoeveelheid is natuurlijk ook belangrijk. Je hebt namelijk 3 macronutriënten die een belangrijk deel uitmaken van onze voeding en dat zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. In gezond voedingspatroon zijn alle 3 deze macronutriënten aanwezig. Hierbij zijn de verhoudingen wel iets waar je op zal moeten letten. In koolhydraten en eiwitten zitten 4 calorieën per gram, waar de vetten 9 calorieën per gram leveren en dus logischerwijs de calorieëninname sneller laten doen oplopen die in zijn totaliteit de vetverbranding kan verhinderen.

4. Verhoog ook eiwitten

Je doet er ook verstandig aan iets meer eiwitten te nuttigen, het voordeel is op de eerste plaats dat eiwitten je sneller een verzadigd gevoel geven. Hiermee zal je minder snel honger of trek krijgen om overmatig te snacken. En je krijgt dus een stabieler voedingspatroon met minder overbodige (excessief) aantal calorieën die je sneller overgewicht laten ontwikkelen. Verder zijn eiwitten ook belangrijk voor het verhogen van de vetverbranding. Het komt omdat je lichaam meer energie moet leveren de eiwitten te verwerken. En het zijn de bouwstenen van spiermassa (effectief bij sporten), niet op de eerste plaats voor het opbouwen van meer opgeslagen lichaamsvet. Maar overdrijf het ook weer niet, uiteindelijk kan je van elke macronutriënt dikker worden zolang je er maar genoeg van eet en drinkt.

5. Drink meer water

Je kan het allerbeste water drinken om de vetverbranding een boost geven. Het bevat namelijk 0 calorieën, reinigt het beste je lichaam en kan (bij koud drinken) ook nog een thermisch effect veroorzaken. Op die manier zal je lichaam het moeten opwarmen tot lichaamstemperatuur, wat meer energie kost en dus je vetverbranding omhoog zal brengen. Het is goed om minimaal zo’n 1,5 of 2 liter water per dag te drinken. Je moet hierbij niet het water meerekenen, wat je tijdens bv. trainingen extra drinkt. Tijdens het zweten kan je namelijk wel wat extra vocht gebruiken en water is hier ideaal voor. Zorg er dus voor dat je een lekkere fles gekoeld water in de buurt hebt!

6. Stop calorieën tellen

Het is onderdeel van afvallen, maar niet op de manier hoe (nog steeds teveel) mensen het hanteren. Ga dus ook zeker niet in de weer met crashdiëten, waarin het aantal calorieën voorop staat. Wil je echt succesvol afvallen, gezonder worden en overgewicht voorgoed elimineren …dan komt er veel meer bij kijken.

7. Doe aan conditionering

Haal je iets niet in huis, kan je ook niet snel toegeven aan de prikkels om te gaan snacken en zal je het in huis gehaalde alternatief pakken.

Hoe breng je alles in de praktijk?

Nu je alle kale informatie hebt is het zaak om er werk van te maken. Het is voor de meeste mensen met overgewicht praktisch om een stappenplan te maken. Wil je nog meer leren en gelijk beginnen, bekijk dan ook eens deze handige informatie die je hierbij kan helpen.

Conclusie

De basis lijkt niet zo ingewikkeld, maar er komt toch wel veel bij kijken. Verdiep je daarom in betrouwbare informatie, stop met diëten en onderneem de juiste actie die naar doelgerichte oplossingen leiden. Het gaat je op die manier namelijk absoluut lukken.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *