Thee is meer dan een drankje alleen…
Thee heeft verschillende positieve eigenschappen. Niet voor niets wordt bij de laatste richtlijnen voor gezonde voeding geadviseerd om elke dag thee te drinken. Dus als je de volgende keer ergens last van hebt, kijk dan niet meteen in je medicijnkastje maar kijk naar de theesoorten die je in huis hebt.
Ontsteking tegengaan met kurkuma
Heb je last van pijnlijk gewrichten? De mensen op het Japanse eiland Okinawa drinken hier al eeuwenlang geelwortel thee tegen. Geelwortel is ook bekend onder de namen koenjit of kurkuma. Kurkuma werkt pijnstillend en staat bekend om zijn anti-ontstekingseigenschappen. Het helpt bij stijfheid in gewrichten en kan pijn door arthritis kan verlichten. Je kan natuurlijk allerlei kant-en-klare theeën kopen of thee maken van kurkumapoeder, maar thee van een verse wortel is natuurlijk altijd beter. Geelwortel of kurkumawortel kan je bij de meeste toko’s kopen.
Hoe maak je kurkuma thee?
Neem een stukje kurkumawortel en snijd het in dunne plakjes. Kook ze zo’n 25 minuten in een halve liter water. Je kunt de thee op smaak brengen door wat (biologische) citroenschil mee te laten koken. Een paar gekneusde zwarte peperkorrels maken de thee pittig en bovendien versterkt zwarte peper de werking van kurkuma. Je kan de thee zoeten met wat honing.
Meer energie met Guayusa
Kan je wel wat meer energie gebruiken? In Ecuador hebben ze daar een speciaal drankje voor, gemaakt van Guayusa bladeren. Dit drankje is eigenlijk een vervanging van koffie en bevat ook cafeïne. In Ecuador wordt het eeuwenlang gedronken. Hier komt het steeds meer in opkomst. Als je zoekt op Guayusa zoekt, dan zie je waar het verkrijgbaar is.
Minder stress met citroenmelisse
De oude Grieken en Romeinen wisten al dat citroenmelisse een rustgevende werking heeft. Het is een kruid dat je gemakkelijk zelf in je tuin of in een pot kan laten groeien.
Hoe maak je thee van citroenmelisse?
Giet kokend water over een handvol verse bladeren en laat ruim 5 minuten trekken. Zeef daarna de thee. Je kan de thee ook van gedroogde bladeren maken. Thee van citroenmelisse is ook kant-en-klaar te koop.
Hier lees je nog meer over rustgevende theesoorten
Ga slapeloosheid tegen met valeriaan
Om beter te slapen kan je een rustgevende thee als citroenmelisse nemen. Maar vanouds wordt valeriaan gebruikt om slapeloosheid tegen te gaan. Valeriaan heeft een kalmerende werking maar de thee is niet speciaal lekker. Je kunt de thee op smaak brengen met honing, citroen of combineren met andere kruiden.
Hoe maak je valeriaanthee?
Neem een eetlepel gedroogde en fijngesneden valeriaanwortel en giet er een kop kokend water over. Laat tot 10 minuten trekken en zeef de thee dan. Vind je het niet lekker? Ga dan voor valeriaantinctuur of valeriaanextract in capsules.
Stimuleer je spijsvertering met paardenbloem
De paardenbloem, wie kent hem niet, is meer dan gewoon wat onkruid. Zowel de bladeren als de wortel kunnen gebruikt worden om thee van te maken. De bladeren hebben vooral een vochtafdrijvende werking en helpen ook bij een opgeblazen gevoel. De wortel stimuleert de blaas en gal.
Thee gemaakt van zowel de bladeren als de wortels van de paardenbloem hebben een reinigende of ontgiftende werking op het lichaam.
Hoe maak je thee van paardenbloemen?
Pluk wat jonge, gave blaadjes en laat ze drogen. Verkruimel de bladeren en doe ze in een thee-ei of zeefje. Schenk er kokend water over en laat het een paar minuten trekken. Paardenbloementhee smaakt erg bitter. Je kunt het ook als tinctuur of extract in capsules nemen.
Verbeter je geheugen met groene thee
Regelmatig groene thee drinken help je geheugen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig groene thee drinken, beter presteren op taken waarbij het korte termijn geheugen gebruikt wordt. Op MRI’s was te zien dat groene thee het vermogen van de hersenen bevordert om de verschillende delen van de hersenen met elkaar te verbinden.
Regelmatig groene thee drinken is dus niet alleen goed voor je lichaam maar ook voor de geest.
Verlaag je bloeddruk met hibiscus thee
Het is bevestigd door onderzoek dat hibiscusthee helpt om je bloeddruk te verlagen. De thee wordt gezet van de gedroogde hibiscus bloemen en werkt
vochtafdrijvend en bevat een stof die de bloedvaten ontspant. Het gaat hierbij om de Hibiscus sabdariffa of Roselle. Een soort die geen vorst verdraagt en daarom alleen in Mediterrane gebieden groeit.
Je kunt gedroogde hibiscusthee wel los of in zakjes kopen.
Zilverschoon tegen vrouwenkwaaltjes
Zilverschoon is een klein plantje dat ook hier in het wild voorkomt. Indianen waren al van de geneeskrachtige werking van het kruid op de hoogte. Zij gebruikten het tegen allerlei soorten kwaaltjes. De laatste jaren wordt zilverschoon steeds vaker gebruikt om vrouwenkwaaltjes tegen te gaan zoals PMS, menstruatiekrampen en overgangskwaaltjes als opvliegers en nachtelijk zweten. Aangeraden wordt om het niet langer dan een paar maanden achter elkaar te gebruiken.
Het plantje, dat makkelijk groeit, heet zilverschoon vanwege de zilvergrijze kleur van de achterkant van de bladeren.
Hoe maak je zilverschoon thee?
Neem van de plant wat blad en gele bloemetjes en giet er kokend water over. Laat de thee 10 minuten trekken. Je kunt zilverschoon thee ook gedroogd in de in winkel kopen.
Verhoog je weerstand met kamillethee
Nog zo’n kruid dat gewoon langs de weg groeit. Maar als je de kans op griep en verkoudheid wilt verkleinen door je weerstand te verhogen, drink dan regelmatig kamillethee. De thee heeft anti-bacteriële eigenschappen.
Hoe maak je kamillethee?
Je kan thee maken van verse of gedroogde bloemen. Doe de gedroogde of verse bloemen in een kop en giet er kokend water over. Laat zo’n 8-10 minuten trekken.
Allergische reacties verminderen met groene thee
Heb je last van allergische reacties? Drink dan regelmatig groene thee. Het drankje bevat een stofje dat de productie van histamine tegengaat. Histamine komt vrij in je lichaam als reactie op een allergische reactie en veroorzaak niezen of een loopneus.